YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Assos’ta 7 Bin Yıllık Granit Taş Balta Bulundu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü'ndeki Assos Antik Kenti'nde 2019 yılı kazı çalışmalarında 7 bin yıl öncesine ait granit taş balta bulundu.

05 Eylül 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında 25 kişilik bir ekiple Assos’ta yürütülen 2019 yılı kazı çalışmalarında bu yıl ilginç buluntular ortaya çıkmaya başladı. Erken Bizans Çağı’ndaki gündelik yaşam koşullarının aydınlatılmaya çalışıldığı bu yılki kazılarda, bir atöyle içerisinde günümüzden bin 600 yıl öncesine ait kemikten yapılmış ilginç buluntular ortaya çıkarıldı. En eski yerleşim kanıtı olan ve M.Ö. 5000 yılına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait 7 bin yıllık bir granit taş baltanın da bulunduğu Assos Antik Kenti’nde farklı çağlara ait bronz sikkeler de bulundu. Nekropolitte yüzeyde bulunan, en eski yerleşim kanıtı olan ve M.Ö. 5000 yılına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait 7 bin yıllık granit taş balta ise buluntuların en çok dikkat çekeni oldu. O dönemde yaşayan insanların bir sopanın ucuna bağlayarak kullandıkları taş baltayla pek çok işini gördükleri belirtildi.

KAZILAR 12 AY DEVAM EDECEK

Assos Antik Kenti’nde bu yıl kazıların ilk kez 12 ay devam edeceğini belirten Prof. Dr. Nurettin Arslan, Assos batı kapısı yanındaki han kompleksinin mekanlarından birinde yapılan kazı çalışmaları sırasında aslan heykel parçası ve yanında da bir kandil bulduklarını, Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen aslan başlı heykelin incelendikten sonra kesin olarak tarihleneceğini belirterek, “Kazı yaptığımız alan Bizans döneminde han olarak kullanılan, kendine ait bir şapeli, ocağı, fırını, sarnıç, üretim atölyeleri ve depoları ile çok büyük bir yapı kompleksi. Bu kompleksi anlamak istiyoruz. Nasıl bir yapı olduğunu ve mekanların fonksiyonunu çözmek için uzun süreli bir çalışma gerektiriyor. Şu anda da bu mekanlardan bir tanesinde çalışıyoruz. Bu mekan muhtemelen ani bir deprem ya da başka bir nedenle yıkılmış. Çatı kiremitleri olduğu gibi zemine çökmüş. Bu tür yapılar bize daha çok arkeolog belge sunuyor. Ani terk edilmesi nedeniyle zeminde o döneme ait daha fazla buluntu var. Bu buluntularda bize bu mekanların kullanım sürecini çözümlememize yardımcı oluyor. Bugün bu küçük mekanda mermerden aslan heykeli bulduk. Ama buraya ait değil tabiki. Muhtemelen belki de başka bir yapıda yada mezarlıkta anıt olarak kullanılmış bir aslanın başı ve gövdesinin üs kısmı var. Bizans döneminde bu tür malzemeler devşirme olarak duvarlarda, yerlerde kullanılabiliyor. Tabi buradaki çalışmalarda ayrıca o döneme ait aydınlatmada kullanılan bir de kandil bulduk. Muhtemelen bu yapıyla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bu binanın da M.S. 5. yüzyıldan 7. yüzyıla kadar kullanıldığını bilmekteyiz” dedi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.509 kez okundu