YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Atatürk’ün Gelibolu’ya Gelişi Törenle Kutlandı

Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 88. Yıldönümü Gelibolu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen program ile kutlandı.

02 Eylül 2016 tarihinde eklendi

Bu özel gün nedeniyle Gelibolu 2. Kolordu Karargahı önünde saat 11.00'de düzenlenen törenden önce sabah erken saatlerden itibaren resmi kurum ve kamu binaları ile ilçe Türk bayrakları ile donatıldı. Bir grup öğrenci tarafından Atatürk'ün ilçeye gelişinin temsili olarak canlandırılmasıyla başlayan törende, Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, 2.Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz ve Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün önemini belirten konuşma Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından yapıldı. Sözlerine “Anafartalar kahramanımız, Kurtuluş savaşımızın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk’ün, Gelibolu’ya gelişinin 88. Yıldönümü nedeniyle biraradayız” diye başlayan Başkan Özacar, “O’nun aziz ruhu ve eşsiz hatırası hala bu topraklarda Gelibolu’dadır” dedi.

TARİHİ ZİYARETTEN NOTLAR

Başkan Özacar, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatı ile Çanakkale’yi 1925-1934 yılları arasında beş kez ziyaret ettiğini, Gelibolu’ya bu ünvanla ilk geliş tarihinin 2 Eylül 1928 olduğunu hatırlatarak konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Ulu önderimiz bu ziyaretlerinde gerek Çanakkale merkezinde, gerekse Gelibolu’da resmi kurumları ziyaret etmiş, yeni harflerin öğretimi konusundaki çalışmaları denetlemiştir. Bugün burada bulunan değerli bürokratlarımıza sesleniyorum. Bundan 88 yıl önce bir devlet kurucusu, sizin makamlarınızda o gün görev yapan devlet görevlileriyle biraraya gelip sohbet etmişti. Gelibolu’nun bürokratları, okuma yazma durumuyla Atatürk’ün hayranlığını kazanmıştı. Şununla iftihar edelim ki, 88 yıl önce bugün Gelibolu Belediyesi’ni dünyanın hayranlığını kazanmış bir lider ziyaret ediyordu. Hatta o gün Gelibolu Belediyesi’nde, kendisinin şerefine halkla birlikte çay ziyafeti verilmiş, Gelibolu Belediyemiz Atatürk’ü ağırlamanın onurunu yaşamıştı. Tarımda devrimler yapmış, Ankara’nın çorak ve kurak arazisinden yeşillikler fışkırtmış, köylüyü sırtındaki aşar vergisi kamburundan kurtarmış bir lider, 88 yıl önce bugün Gelibolulu çiftçilerle görüşmüş, memleketinin ziraati hakkında bilgiler almıştı.”

“GELİBOLU ATATÜRK DOKULUDUR”

Konuşmasında tarihten kesitler sunan Belediye Başkanı Özacar, sözlerine şöyle devam etti: “Atatürk’ü neden sevdiğimizi saatlerce anlatabilirim. Ama dört günle anlatmak isterim. 30 Ağustosu düşünüyorum ve bu toprakları bizim yapan bir komutan olduğu için Atatürk’ü seviyorum. 31 Ağustos’u düşünüyorum ve mücadele verdiği halkıyla Florya’da halkıyla yüzen bir başka lider tanımadığım için Atatürk’ü seviyorum. 1 Eylül’ü düşünüyorum, dünyanın barışı yücelttiği bir günde Nobel Barış Ödülüne  aday gösterilen bir lider olduğu için Atatürk’ü seviyorum. 2 Eylül’ü düşünüyorum, savaştığı bu topraklarda kara tahtanın başında Gelibolululara okuma yazmayı öğrettiği için Atatürk’ü seviyorum. Gelibolu Atatürk sevgisiyle doludur, çünkü Gelibolu Atatürk dokuludur.

“EN BÜYÜK İHTİYAÇ EĞİTİM”

Başkan Özacar, Atatürk’ün 101 yıl önce Gelibolu’da cephede mücadelesiyle karanlığı yırttığını, 88 yıl önce de kara tahtanın başında kara bir geleceği silip attığını vurgulayarak törene damga vuran konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

“Atatürk, pek çok kişiyi 88 yıl önce Gelibolu’da sınav yaptı, okumanın önemine değindi. Başkaları tarafından sınava çekilmemek için bizlerde okumalıyız. Çünkü yurdu savunmanın en ucuz yolu eğitimdir. Ekmekten sonra eğitim, bir milletin en büyük ihtiyacıdır. Gelibolu’nun anlamı, güzel şehir demektir. Şehir, yollarıyla, havasıyla, toprağıyla, manzarasıyla değil insanlarıyla güzeldir. İnsanlar güzelse, şehir güzeldir. Gelibolu’dan da güzel insanlar geçti. Gelibolu, 88 yıl önce güzel adamların en güzelini gördü. Düşmanla değil, cehaletle de savaşan bir lider gördü. Komutan kimliğinde barışçıyı gördü. Devlet adamı kimliğinde halk adamını gördü. Cumhurbaşkanlığı kimliğinde bir öğretmeni gördü.  Şahsiyet ve yeteneğin dev gibi bir simgesini gördü.  Atatürk 101 yıl önce bu toprakları savunmak, 88 yıl önce de halkımızı bilgiyle ve eğitimle donatmak için Gelibolu’daydı.  O halde bizlerde bugün eğitime her şeyden fazla önem vermeliyiz. O’nun gösterdiği yolda ve ilkeleri doğrultusunda ülkemize sahip çıkmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle sizlere ve manevi ruhunu Gelibolu’da hissettiğimiz Atatürk’e en derin saygılarımı sunuyorum.” 

Başkan Özacar’ın bu konuşmanın ardından tören, Ecebey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Berke Yılmaz’ın “18 Mart Gelibolu” isimli şiirin okumasıyla sona erdi. Öğrenci Yılmaz’ın, içten bir şekilde okuduğu şiir protokol üyeleri ve diğer izleyicilerden büyük alkış aldı.

Törene Kaymakam Oktay Çağatay, CHP Çanakkale Milletvekilleri Bülent Öz ve Muharrem Erkek, Garnizon Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Kavakköy Belediye Başkanı Necati Kopça, 18 .Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, askeri erkan, daire müdürleri, ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.069 kez okundu