YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Avustralya Basınından Anzak Törenlerinin İptal Edilebileceği İddiası

Avustralya basını Çanakkale’de hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler için her yıl 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan şafak vaktinde düzenlenen Anzak Günü “Şafak Ayini” anma töreninin bu yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avustralyalılara karşı sözlerinin ardından iptal olabileceğini yazdı.

21 Mart 2019 tarihinde eklendi

Yeni Zelanda’da 50 kişinin hayatını kaybettiği ve ırkçı sebeplerle gerçekleşen terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale’de düzenlenen 18 Mart törenlerinde yaptığı konuşmada, “Yeni Zelanda’da verdikleri mesajlarla bizi sınıyorlar. Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; Mesajınızı aldık. Kininizin de nefretinizin de canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkmak suretiyle 50 Müslümanın öldürmesinin ne olduğunu anladık. Anadolu yakasından Avrupa yakasından geçemeyeceksiniz tehdidini ifade edenin ne tür bir terörist olduğunu da anladık. Bu bireysel bir olay değildir, örgütlüdür. Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. Kıyamete kadar burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler. Kimi ayakları üzerinde kimi ise tabutla döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan şüpheniz olmasın. Bu iş silahın kabzasına isimler tarihler yazmakla olmaz. Biz tarihi Çanakkale’de kanımızla yazdık. Gazi Mustafa Kemal’in liderliğinde yazdık. Bugün yine yazacağız, yine yazacağız, yine yazacağız.  Gabar’da yazdık, Cudi’de yazdık, Tendürek’te yazdık, Kandil’de yazdık yine yazacağız. Daha Münbiç’te, Fırat’ın doğusunda yazacak tarihimiz var. Filistin’deki zulme karşı yazacak tarihimiz var. İsrail’in başındaki zatın oğlunun ifadeleri ile Yeni Zelanda’daki teröristin ifadeleri aynı. Aynı kaynaktan besleniyorlar. Türklere kalkan ellere karşı yazacak tarihimiz var” şeklinde konuşma yapmıştı.

AVUSTRALYA BASINI TÖRENLERİN İPTAL EDİLEBİLECEĞİNİ YAZDI

Avustralya’da yayın yapan 7 News’de yer alan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde yaptığı konuşmadan bir bölüm İngilizce olarak yayınlandı.“Dedeleriniz geldi buraya ve bizi gördüler. Kimi ayaklarının üzerinde kimi tabutlarla geri döndü. Aynı niyetle gelecekseniz bekleriz. Sizi de dedeleriniz gibi uğurlayacağız. Kıyamete kadar burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız” sözlerine yer verilen haberde bu sözlere tepki gösterilerek bu yılki Anzak törenlerinin bu açıklamalar sebebiyle iptal edilebileceği yazıldı.

Öte yandan Avustralya Başbakanı Scott Morrison da bu konuşmanın bir pervasızlık olduğunu dile getirmiş ve sözlere açıklık getirilip geri alınmasını talep etmişti. Morrison ayrıca Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını da gözden geçireceğini ifade etmişti.

Bu arada Çanakkaleli turizmciler ise bu iddialara katılmadılar. Anzak törenlerinin 25 Nisan’da iptal edileceğini dair bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirten turizmciler rezervasyon çalışmalarının devam ettiğini söylediler.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.622 kez okundu