YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Ayla Algan’a Homeros Bilim, Kültür Ve Sanat Ödülü

12 Ağustos 2011 tarihinde eklendi

48. Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılışı, Troia Antik Kenti'nde düzenlenen törenle yapıldı. Bu yılki "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü", ünlü Tiyatro Sanatçısı Ayla Algan’a verildi. Troia Antik kentinde gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan, barışın ve özgürlüklerin kenti Çanakkale'de, tüm Çanakkalelilerle, Uluslararası Troia Festivali’ni 48. kez karşılıyor olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Festivalimin özüne barışı kattık. “Barış kültürümüz olsun” dedik. Savaşların kenti olarak bilinen bu kentten artık “barış” çağrılmalı dedik.  Kentin yüklendiği bu yeni misyon, barış misyonu, kısa zamanda herkes tarafından beğenildi ve kabul gördü. Bu yıl barışın yanına, çok da yakıştığını düşündüğümüz çevreyi kattık. Çünkü dünyada barışı tehlikeye sokan tehditler sürekli arttığı gibi, doğayı yok etmek üzere oluşan kara bulutlar da hızla yayılıyor. Doğanın kirlenmesi ve yok olmasıyla başlayan kaos ortamı savaşı da tetikliyor. Doğanın zarar görmesiyle yaşanan kuraklıklar, ya da aşırı yağışların oluşturduğu su baskınları ekonomiyi, sağlığı, huzuru dolayısıyla da barışı tehlikeye düşürmüyor mu uzun yıllardır? İşte son günlerde kara kıta Afrika'da, Somali'de baş gösteren açlık, kaybedilen canlar, besleyemedikleri çocukları ellerinin arasından kayıp giden annelerin basına yansıyan çaresiz görüntüleri yüreğimizi yakıyor” dedi.
“KAZDAĞLARI BİR TAKIM DOĞA DÜŞMANLARININ İŞTAHINI KABARTMAYA BAŞLADI”
Konuşmasında Kazdağları’nda altın arama faaliyetleri konusuna da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Son dönemde şu an eteklerinde bulunduğumuz Kazdağları bir takım doğa düşmanlarının iştahını kabartmaya başladı. Kim onlar? Uluslararası altın tekelleri. Şimdi de gözlerini bin pınarlı İda Dağına dikmişler. Kazdağları’nın sahip olduğu tarihi, coğrafi, mitolojik değerleriyle boy bile ölçüşemeyecek altın için tehlikeli bir sürece sürüklemeye çalışıyorlar topraklarımızı. Köylüyü siyanürle yıkanmış çamur yığınlarıyla baş başa bırakıp, Kazdağı göknarını topraksız,  kuşları kelebekleri evsiz bırakacaklar. Ne uğruna? Yüzde 85 'i mücevherat sektöründe harcanan altın uğruna. Yer altı suları, yer üstü zenginlikleri, endemik bitkileri ve Troia gibi eşsiz bir kültürel varlığı da topraklarında barındıran Kaz Dağları’nda altın arama çalışmalarına sesimizi bir de festival aracılığıyla yükseltmek istedik” dedi.
“ÜLKEMİZİ TÜM KURUM VE KURULUŞLARIYLA BARIŞ VE HOŞGÖRÜ İÇERİSİNDE GÖRMEK İSTİYORUZ”
Başkan Gökhan festivalin ana temasının “Barış Kültürümüz Olsun” şeklinde olmasına rağmen Türkiye’de ve dünyada gelinen sürecin sloganı " barış”tan bahsetmeyi mümkün kılmadığını da belirterek, “Daha geçtiğimiz ay, Norveç gibi Avrupa'nın refah seviyesi çok yüksek bir ülkesinde, önce bir bombalı saldırı, sonra aşırı sağcı bir gencin yıllardır planladığı katliam senaryosunu barış yanlısı gençlerin eğitim kampında sahneye koymasıyla 93 gencecik insanın ölümü, barışa dair kurduğumuz pembe hayalleri karartıyor. Ülkemizde de son dönemde yine tırmanışa geçen terör olayları, şehit cenazeleri yüreğimizi dağlıyor, barışa giden yol gittikçe uzaklaşıyor. Hemen her gün gazetelerden, televizyonlardan kocası ya da ailesi tarafından öldürülmüş kadın cinayetleri haberleri alıyoruz. Hepsinin çantasından da bu acı sonu görüp önlem alınmasını talep ettikleri resmi başvurular çıkıyor. Tahammülsüzlük, benden olmayan, benimle olmayan olmaz olsun anlayışı tırmanıyor. Bu karanlık tablo maalesef bu yıl da yine Troia'dan barışın bir an önce tesis edilmesine dair temennilerimizi yükseltmekten başka çareyi mümkün kılmıyor. Bu karanlık tablodan insanımızın hak ettiği aydınlık günlere ulaşmak çok zor olmamalı. Ülkemizi tüm kurum ve kuruluşlarıyla barış ve hoşgörü içerisinde görmek istiyoruz. Siyasi liderlerimizi sonu gelmez ve çözümden uzak kısır tartışmaların içinde görmek istemiyoruz. Biz rengarenk parçaların oluşturduğu bir bütün değil miydik, yüzyıllarca böyle yaşamamış mıydık? Ne zaman sen ben, biz siz olduk. Ne zaman ayrıştık, uzaklaştık, yabancı olduk. Yüzyıllar önce Troia' da ortaya çıkan tehditlere karşı yardıma koşmuş Anadolu halkları, Çanakkale Savaşlarında da Anadolu'nun her yerinden yine Çanakkale'ye koşmadılar mı? Kuva-yi Milliye ruhu ile destan yazmış insanlar, bu ülkenin insanları değil miydi? Ülkemiz, insanımız, doğamız üzerinde oynanan çirkin oyunlara seyirci kalmayalım, var gücümüzle yayalım barışa çağrımızı” şeklinde konuştu.
“HOMEROS BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ" ÜNLÜ TİYATRO SANATÇISI AYLA ALGAN’A VERİLDİ
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, festival kapsamında 2002 yılından bu yana Homeros Bilim Kültür Sanat ödülü verdiklerini de belirterek, “Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünün 9.’sunu bu yıl müzik, tiyatro, sinema gibi güzel sanatların pek çok dalında tanınmış, Yunus Emre şiirlerinin dünyaca tanınmasında önemli rol üstlenmiş, müzik ve tiyatrodaki başarılarıyla ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görülmüş, saygı ve rahmetle andığımız değerli eşi Beklan Algan ve diğer değerli sanatçı dostlarıyla kurdukları Tiyatro Araştırmaları Laboratuarı ile genç tiyatrocuları yetiştirmeye devam eden, aydınlık yüzlü sanatçımız Ayla Algan' a vermekten gurur duyuyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından bu yılki "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü", törenle ünlü Tiyatro Sanatçısı Ayla Algan’a verildi. Algan törende yaptığı konuşmada bu ödülü almaktan duyduğu heyecanı dile getiterek festival komitesine teşekkür etti. Tören 48. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması ödüllerinin verilmesinin ardından Shaman Dans Tiyatrosu gösterisi ile sona erdi. Törene Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Troia Kazı Heyeti Başkanı Ernst Pernicka, Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan ile çok sayıda konuk ve vatandaşlar katıldı. 

1.836 kez okundu