YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Ayvacık Tepme Peyniri” Coğrafi İşarete Kavuşuyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde üretilen “Tepme Peyniri”nin coğrafi işaret belgesi alması için çalışmalara başlandı.

20 Ocak 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine bağlı köylerde bulunan zengin bitki örtüsüne sahip meralarda doğal olarak yetişen kekik, üçgül, taş yoncası, papatya, çoban çantası gibi bitkilerden beslenen sakız, sönmez, dağlıç ırkı koyunların sütlerinden elde edilen, olgunlaşması için toprak altında 6 ay süreyle küp içinde bekletilen Ayvacık Tepme Peyniri’nin topraktan çıkarılma etkinliğine katıldı.

Ayvacık Kaymakamlığı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen coğrafi işaret tescil çalışmaları kapsamında, Ayvacık Şapköy Köyü’nde gerçekleştirilen Ayvacık Tepme Peynirinin topraktan çıkarılma etkinliğine Vali İlhami Aktaş’ın yanı sıra Ayvacık Kaymakamı İlker Eker, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Şapköy Muhtarı Nevzat Kaptan, AK Parti ilçe Başkanı Fatih Kocabıyık, kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Şapköy Köyü Muhtarı Nevzat Kaptan ile bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, etkinlik kapsamında eşsiz lezzeti ve tadı ile birçok kişi tarafından aranmakta olan ve beğenilerek tüketilen Ayvacık Tepme Peyniri ve tereyağını köy sakinleriyle beraber topraktan çıkartarak tadına baktı.

Ayvacık Tepme Peyniri topraktan çıkarma etkinliğinde açıklamada bulunan Vali İlhami Aktaş, Ayvacık bölgesinde eşsiz bir lezzeti ve tadı olan Ayvacık Tepme Peyniri’nin coğrafi işaret almasının geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması açısından büyük bir öneme sahip olduğuna değindi.

Ayvacık Kaymakamlığı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ayvacık Tepme Peyniri’nin coğrafi işaret alma çalışmalarına başlandığını belirten Vali İlhami Aktaş, “Coğrafi işaretli ürünler; bulunduğu Ülkenin, şehrin ve bölgenin tanıtılmasında büyük öneme sahiplerdir. Ülkelerin ve yörelerin tanıtımını sağlayarak turizme katkıda bulunur, ülkeye marka şehirler, bölgeler kazandırır, kültürü-tarihi yarınlara taşır” diyerek çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ayvacık Tepme Peyniri’nin topraktan çıkarılması etkinliğinin ardından Vali İlhami Aktaş, S.S Ayvacık Şapköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini ziyaret etti.

Ayvacık Şapköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurşen Kaptan ve üyeleriyle bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, kooperatifin üretim ve faaliyetleri hakkında kooperatif Başkan Nurşen Kaptan’tan bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi. 

Ayvacık Şapköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı ve üyeleri gösterdiği yakın ilgi, destek ve ziyaretlerinden dolayı Vali İlhami Aktaş’a teşekkürlerini sunarak, duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

12.624 kez okundu