YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Babakale’deki Tarihi Yel Değirmeni Koruma Altına Alındı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale Köyü’nde bulunan ve doğa koşulları sebebiyle büyük kısmı tahrip olan tarihi yel değirmeni Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Dereceden Kültür Varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alındı.

12 Haziran 2018 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Mayıs 2018’de yaptığı toplantısında Ayvacık ilçesine bağlı Babakale Köyü’nde yer alan ve büyük kısmı tahrip olan tarihi yel değirmeninin durumunu görüştü.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Takaoğlu’nun “Çanakkale Kültürel Mirasında Yel Değirmenleri” isimli kitabında yer alan Ayvacık ilçesine bağlı Babakale Köyü’nde bulunan tarihi yel değirmeninin 1814 yılında bölgeyi ziyaret eden Polonyalı gezgin Edvard Raczynski’nin gezi notlarını içeren eserinde bulunan bir gravürde Babakale’nin mimari dokusu içinde köyün yaslandığı tepenin sırtlarında limanı adeta tepeden gözetleyen 2 adet yel değirmeninin bulunduğunu ifade ettiğini belirten yetkililer, bu yel değirmenlerinden birisinin de koruma altına alınan bu değirmen olduğunu söylediler. 1915 yılı Çanakkale Savaşı sırasında çekilen bir gemiden çekilen fotoğrafta görülen 3 yel değirmeninden taş örgülü silindirik gövdesi ile yarı yarıya kadar korunmuş durumda bugün yalnızca kalıntıları mevcut olan değirmenin tescil edilen bu değirmen olduğunu da belirten yetkililer, 1. derecede koruma altına alınan değirmenin 5,8 metre çapında ve 3 metre yüksekliğinde andezit taşından toprak harç kullanılarak yapılmış silindirik gövdesi ile günümüze ulaşmayı başarabildiğini; değirmenin güneybatı yönüne bakan kapısının da yine yörede yaygın olan ahşap kütüklerin yan yana dizilmesiyle oluşturulduğunun görüldüğüna ifade ettiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 22 Mayıs 2018’de yaptığı toplantıda 4658 sayılı karar ile 1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı olarak tescil edilen tarihi yel değirmeninin yeniden eski haline döndürülmesi için çalışmalar yapılması bekleniyor.

(ÖZEL HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.898 kez okundu