YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bakan Arslan Boğaz Köprüsü Temel Atma Bölgesini İnceledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çanakkale'de işadamları, sivil toplum temsilcileri ve muhtarların katılımıyla gerçekleşen toplantıda, “1915 Çanakkale Köprüsü” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

23 Şubat 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi Dr. İbrahim Bodur Salonu’nda gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü temelinin 18 Mart 2017 günü yapılacağını belirterek; “Bu coğrafyadaki avantajımızı hayata geçirmemiz lazım. Asya ile Avrupa’yı kesintisiz bölünmüş yollarla, demiryollarıyla hatta yüksek hızlı demir yollarıyla ve havalimanlarıyla, deniz limanlarıyla birbirine bağlayıp, entegre edersek dünyanın bu coğrafya üzerindeki taşımacılığından biz istediğimiz avantajı, istediğimiz katma değeri elde ederiz. Bu kapsamda Trakya’yı, Çanakkale üzerinden eğer Ege’ye, eğer Batı Akdeniz’e bağlayamazsak işte o sürecin, o büyük fotoğrafın önemli bir halkası eksik kalacak dedik. Onun için de 1915 Çanakkale Köprüsü’nü olmazsa olmaz olarak gördük. 1915 tek başına, başlı başına anlamlı. Ancak yeni nesil, 1915'in ne olduğunu bilsin. Hatta dünya çapında bir proje yapıyorsanız, dünya merak etsin. Bu projeye niye 1915 demişler diye, dönsün onu araştırsın. Dünyadaki yeni nesil de bilsin diye 1915 ismini koyduk. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.  yıldönümü olan 2023’te açılması ve onunla uyumlu olması için de ayak açıklığı 2023 metre olan dünyanın bir numaralı köprüsünü yapma kararı verdik. Yine memnuniyetle söylemek gerekir ki, bu köprü ile ilgili ihaleyi çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. 26 Ocak'ta tekliflerini aldık. Tekliflerini alırken ülkemiz ekonomisiyle ilgili bir algı oluşturulmaya çalışılıyordu. Bu ülkenin ekonomisi kötüye gidiyor, bu ülkenin ekonomisine güvenilmez şeklinde. Bir ülkenin ekonomisine güvenin en iyi göstergesi yurt dışındaki yatırımcının, finans kuruluşunun o ülkeye olan bakışı ve ilgisidir. 1915 Çanakkale Köprüsü dünyanın en önemli firmaları ve bu konudaki dünyanın önde gelen ülkelerinin şartname satın aldığı bir ihale oldu. Ancak Çanakkale’nin de, Türkiye’nin de bir beklentisi var. Dünyanın en önemli projesini Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılından önce bitirmek zorundasınız. Peki bu proje Çanakkale’ye ne kazandıracak? Çanakkale’yi ilgilendiren kısmı herhalde bu olsa gerek. Birincisi, Avrupa'dan ülkemize gelen Ege’ye, Batı Akdeniz’e hatta Batı İç Anadolu’ya inen bütün yük hareketi Çanakkale üzerinden olacak. Bu önemli. Yine Ege’nin tersi, Batı Akdeniz’in Batı İç Anadolu’nun bütün yük hareketi Çanakkale üzerinden Trakya'ya, oradan da Avrupa’ya gidecek. Böyle olacak de ne olacak? Eğer erişim kolaysa, ulaşım kolaysa o zaman o güzergah üzerinde endüstrileşme, sanayileşme, ülkemize katma değer oluşturacak yatırımlar yapılır. Biz bunu kazandırmış olacağız. Bu yatırımlarla birlikte önemli bir konu olan istihdama ciddi bir destek sağlamış olacağız” dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Koreli ortaklarının da katıldığı toplantıda bakanlığın Çanakkale’ye yaptığı yatırımların anlatıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da birer konuşma yaptı.

Toplantıdan sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan AK Parti İl Başkanlığını, Valiliği ve Lapseki Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Arslan ve beraberindekiler daha sonra köprü temelinin atılacağı Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkiine giderek incelemelerde bulundu.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.768 kez okundu