YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Başbakan Erdoğan Şehitler Abidesindeki Törene Katıldı

11 Ekim 2009 tarihinde eklendi

Çanakkale Zaferi'nin 91. yıldönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi'ndeki törende de bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, bütün şehit ve gazileri rahmetle anarken, bu toprakların, insanlık tarihinin bugüne kadar görmüş olduğu en büyük istiklal mücadelelerinden birine şahitlik etmiş, uğruna milletimizin neredeyse bir neslini kurban verdiği mübarek vatan toprakları olduğunu ifade etti. "Milletimizin tarihindeki önemli bir sayfayı satır satır yeniden okumak, istiklal aşkımızı tazelemek için burada bulunuyoruz" diyen Erdoğan, bu büyük kahramanlık destanının üzerinden 91 yıl geçmesine rağmen, yüreklerdeki Çanakkale meşalesinin hiç sönmediğini ifade etti."Savaşlarla kirletilen bir dünyada, istiklal kavramının önemini en iyi bilen bir millet olarak, bugün hala tertemiz kalmamızı, bu yüksek ruha, bu acı tecrübeye borçluyuz" diye konuşan Erdoğan, "Bugün hepimiz çok iyi biliyoruz ki, en büyük servetimiz, temel varlığımız, bu ülkenin istiklali, insanlarımızın hürriyetidir. Yeni bir geleceğe doğru ilerlerken, geçmişten aldığımız bu aziz emaneti yarınlara taşımak noktasında asla bir zafiyet içerisinde olmayacağız. Zor bir coğrafyada, zor bir zamanda yaşıyoruz. İstiklalin, daha ziyade emekle, alınteriyle, bilgiyle, donanımla, üretimle, yatırımla korunabildiği bir dönemde, tarihimize, medeniyetimize yakışır bir seviyeye ulaşmanın mücadelesini veriyoruz. Türkiye, bugün ekonomik olarak artık kendi ayakları üstünde duracak enerjiye, dinamizme, güvene, istikrara fazlasıyla sahip bir noktaya gelmiştir. Ama yeterli değildir, daha ileri, daha ileri bir noktaya, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefine doğru ilerliyoruz" dedi.
Bir yandan geçen dönemde elde edilen kazançları kalıcı hale getirmeye çalışırken, bir yandan da insanlarımızın önüne gelecek olan yeni hedefleri titizlikle belirlemek durumunda olduklarını dile getiren Erdoğan, "Milletin mutluluğu ve ülkenin müreffeh geleceği, gece gündüz demeden gerçekleştirmeye çalıştığımız iki hayalimizdir" dedi.
"İSTİKLAL MÜCADELESİNİ KAVRAMADAN İSTİKBAL MÜCADELESİNDE BAŞARILI OLMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Geçmişte verilen istiklal mücadelesini kavramadan, ülkemizin istikbal mücadelesinde başarılı olmasının mümkün olmadığının altını çizen Erdoğan, "Tarih boyunca gösterdiğimiz kahramanlık ruhuna bir örnek daha eklediğimiz bu büyük zafer, nasıl tek nefes, tek yürek olduğumuzu gösteren aziz hatıra olarak daima hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor" şeklinde konuştu. Şehitlerimizin yattığı mezarların, ülkemizin siperleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Çanakkale Zaferi'nin nasıl kazanıldığını açıklayan tasvirlerden biri Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya aittir. Buraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; 'Okuma bilenler, ellerinde Kuran-ı Kerim cennete giriyor, cennete girmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler, Kelime-i Şehadet çekerek yürüyor. Bu, Türk askerlerindeki ruh kuvvetini gösteren şayan-ı hayret ve bir tebrik misalidir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruh halidir'. Zira büyük komutan, 'Ben size ölmeyi emrediyorum' derken, o bu müjdeyle aslında koşuyor. Conkbayırı'nda bu yüksek ruha, bu istiklal aşkına seslenmiştir aslında büyük komutan. 'Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' talimatı, Çanakkale'yi anlatan en veciz ifadelerinden biri olarak hafızalarımızda kalmıştır. Bugün burada dostluk için birleşen ellerimizi bir kez daha sıkıca kenetliyoruz. Bugün 83 yıldır dimdik ayakta duran Cumhuriyetimiz'in yeni nesilleri olarak, bize miras bırakılan mücadele ruhunu heyecanla, sadakatle benliğimizde taşıyoruz." Bu ülkenin, bu milletin menfaati neyi gerektiriyorsa, onu yapmak konusunda asla bir tereddüt içinde olmayacaklarını belirterek, bu konudaki kararlılık ve hassasiyetlerinden kimsenin şüphe etmemesini isteyen Erdoğan, şunları söyledi: "Burada yatan şehitlerimiz bize çok büyük bir sorumluluk yükledi, çok değerli bir miras bıraktı. Emaneti kimden aldığımızı çok iyi biliyoruz. Bu emaneti taşımanın ne kadar büyük bir hassasiyet gerektirdiğini de çok iyi biliyoruz. Keyfi davranmak, dikkatimizi kaybetmek ya da yılgınlığa, yorgunluğa düşmek gibi bir hakkımızın olmadığını da çok iyi biliyoruz. Bunu böyle kabul ediyor, kendimizi her yeni güne, her yeni hedefe böyle hazırlıyor, böyle tazeliyoruz. Biliyoruz ki, önümüzdeki yol ne kadar uzun olursa olsun, bu yola yetecek gücümüz, sabrımız, dirayetimiz vardır. Türk milletinin var olma iradesine, büyük istiklal aşkına daha önce şahit olmayanlar, gelip Çanakkale tepelerinde rüzgara eşlik eden şehit seslerine kulak vermelidirler. Zira o sesler şunu haykırmaktadır; 'Ya istiklal, ya ölüm'." Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin 91. yılında bizlere bu aziz vatanı, Cumhuriyet'i emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün istiklal kahramanlarını, bütün şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla andığını belirterek sözlerini noktaladı.

1.578 kez okundu