YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bigalı Mehmet Çavuş Belgeselinin Çekimleri Sürüyor

Mehmetçiğin isim babası ve Seddülbahir Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş’un hayatının ve savaş yıllarının anlatıldığı belgeselin çekimleri devam ediyor.

19 Ekim 2020 tarihinde eklendi

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın tarih ve kültürel değerlere verdiği önemle başlayan Seddülbahir Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş belgeselinin çekimleri hummalı şekilde sürüyor. Tarihin dönüm noktası Çanakkale Savaşlarında ortaya koyduğu kahramanlığıyla öne çıkan Mehmet Çavuş’un hayatı beyaz perdeye aktarılmasında ikinci aşamaya geçilirken, belgeselin tamamlanması heyecanla bekleniyor.

Belgeselin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenen Gökhan Tarkan Karaman, Gazeteci-Senarist Cem Fakir ile Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda belgeselin danışmanlığını yapan Ömer Arslan, Mehmet Çavuş’un hayatının geçtiği Bahçeli Köyü’nde incelemelerde bulundu. İlk olarak Mehmet Çavuş’un kabrini ziyaret eden ekip daha sonra evinin bahçesi ve aileye geçim kaynağı olan dut ağaçlarının bulunduğu alanda incelemeler yaparak, fikir alışverişinde bulundu.

Yapımcı ve Yönetmen Gökhan Tarkan Karaman yaptığı açıklamada, “Mehmet Çavuş belgeselimizin çekimlerinin yarısını tamamladık. Sonraki aşama olarak Bahçeli Köyümüzde canlandırmaları çekeceğiz. İstanbul’dan gelen senaristimiz Cem Fakir ile birlikte dokuyu özümsemek ve ruhunu yaşamak adına hem kahramanımızın kabrini hem de yaşamış olduğu evde incelemelerde bulunduk” dedi.

Mehmet Çavuş’un hem savaş öncesi hem sonrası yaşadığı yerde bulunmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Gazeteci-Senarist Cem Fakir, “Gazimizin hayatını detaylı şekilde biliyoruz ve ama evine gelerek, bu havayı soluyarak ve dut ağaçlarının olduğu yerde burada adımlayarak incelemelerde bulunmak bizi daha da etkiliyor. Yerinde incelemelerde bulunmak, bizi duygusal anlamda etkilemesi senaryomuzu zenginleştirecektir” diye konuştu.

Ekibe Mehmet Çavuş ve bulundukları alanla ilgili bilgiler veren Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkan Yardımcısı ve Belgesel Danışmanı Ömer Arslan ise, “Projemizin senaryo aşamasına geçtik. Bu kapsamda İstanbul’dan gelen senaristimiz Cem Fakir ve yönetmenimiz Gökhan Tarkan Karaman ile birlikte yerinde incelemelerde bulunarak, olayları yenide müşahede ettik. Köyümüzde çekilecek canlandırma sahneleri için mekanları belirledik. Sadece masa başında olsun istemedik ve yerinde görüp o ruh haliyle Mehmet Çavuş’u daha iyi anlamaya çalıştık. Belgeselimizin çekimlerini heyecanla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

BİGALI MEHMET ÇAVUŞ HAKKINDA BİLGİ

Rumi 1294, Miladi 1878 yılında Bulgaristan'ın Filibe Kasabasında dünyaya gelmiştir. 1877 - 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu'ya göç ederek Bahçeli Köyüne yerleşir. Balkan Savaşlarına ve Birinci Dünya Savaşına 16 Yıl askerlik yapar. 4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 - 20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koyar. Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşamana ateş açar. Üç saat süren dişe diş, kana kan bir mücadele esnasında Mehmet Çavuş'un tüfeğinin mekanizması işlemez olur.Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır. Yanındaki askerleride süngü hücumuna kaldırır. Sonuçta İngilizler 23 Ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır. Hastanede tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döner ve çarpışmaya devam eder. Çanakkale Savaşı bitince köyüne döner. Mütevazi bir hayat yaşar. Kendisine teklif edilen maddi yardımları; "Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım" diyerek reddeder. 3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eder. Köyünün mezarlığına eşinin yanına defnedilir.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

15.372 kez okundu