YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bozcaada Yel Değirmenleri İle Daha Güzel Olacak

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde yıllarca kullanılan, işlevlerini kaybetmesinin ardından da bakımsızlıktan yıkılarak yok olan tarihi yel değirmenleri yeniden yapılıyor.

27 Kasım 2018 tarihinde eklendi

Bozcaada’nın tarihi fotoğraflarında çok sayıda yel değirmeninin bulunması üzerine adada yeniden nostaljik havanın yaşatılması için eski Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın bir çalışma başlatmıştı. Yapılan çalışma ile Yeni Kale mevkiindeki eski 5 değirmenden iki tanesinin yapımına başlanmıştı. Adada güzel bir görünüm oluşturacak yel değirmenleri içeriden 4,5 metre çapında, kenardan da 1 metre genişliğinde taş duvar olarak yapımı sürüyor. Yüksekliği ise 6,5 metre civarında olacak yel değirmenlerinin pervaneleri ise mekanik aksamı ise dönecek şekilde olacak. Herhangi bir ticari amaçla kullanılmayacak yel değirmenleri tamamlandığında bu bölgeye ulaşımın rahatlıkla yapılabilmesi için de insanların yaya olarak yürüyebileceğini doğal görünümünü bozmadan buradan çıkan taşlarla yol yapılacak. Yeni Kale mevkiindeki 2 yel değirmeninin tamamlanmasının ardından ise Değirmentepe mevkiindeki yel değirmenleri için de gerekli çalışmaların yapılması planlanıyor. Yapılacak yel değirmenleri ile adanın siluetinin çok daha güzel bir görünüme kavuşacağını belirten vatandaşlar, bu bölgenin ilgi odağı olacağını ifade ettiler.

KİLİTBAHİR VE ECEABAT’TA DA YAPILABİLİR

Öte yandan Çanakkale’de yıllar önce Kilitbahir ve Eceabat’ta da çok sayıda yel değirmeni bulunuydu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, daha önce yaptığı bir basın toplantısında Kilitbahir ve Eceabat’ta yıllar önce yerleri bilinen bölgelere bu yel değirmenlerinden yapabileceklerini söylemişti. Bölgede nostaljik bir hava estirecek tarihi yel değirmenlerinin yapılması ile yöre turizmine de katkı sağlanabileceğini belirten Kaşdemir’in bu konudaki çalışmalarının en kısa sürede yapılmasını isteyen vatandaşlar Bozcaada’nın buna en iyi örnek olduğunu ifade ettiler.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.688 kez okundu