YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bozcaada Yel Değirmenleri İle Şimdi Daha Güzel

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde yıllarca kullanılan, işlevlerini kaybetmesinin ardından da bakımsızlıktan yıkılarak yok olan tarihi yel değirmenleri yeniden yapılarak turizmin hizmetine sunulmaya başlandı.

05 Haziran 2019 tarihinde eklendi

Bozcaada’nın tarihi fotoğraflarında çok sayıda yel değirmeninin bulunması üzerine adada yeniden nostaljik havanın yaşatılması için eski Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın bir çalışma başlatmıştı. Mustafa Akın’ın adadan tayininin çıkmasının ardından ise yeni Kaymakam İbrahim Gültekin de bu projeye sahip çıkmıştı. Yapılan çalışma ile Yeni Kale mevkiindeki eski 5 değirmenden iki tanesinin yapımına başlanmıştı. Adada güzel bir görünüm oluşturacak yel değirmenleri içeriden 4,5 metre çapında, kenardan da 1 metre genişliğinde taş duvar olarak yapılmaya başlanmıştı.Yüksekliği 6,5 metre civarında olan yel değirmenlerinin pervaneleri ise mekanik aksamı ise dönecek şekilde tasarlanmıştı.

Sonunda Yeni Kale mevkiindeki 2 yel değirmeninin yapımının büyük kısmı tamamlanarak turizmin hizmetine sunuldu. Herhangi bir ticari amaçla kullanılmayacak yel değirmenlerinin ada turizmine büyük katkı sağlamasının beklendiğini belirten yetkililer, bu bölgeye ulaşımın rahatlıkla yapılabilmesi için de insanların yaya olarak yürüyebileceği doğal görünümü bozmadan buradan çıkan taşlarla yol yapılacağını açıkladılar.

Öte yandan Yeni Kale mevkiinde eski değirmenlerin yerine yenileri yapılan değirmenlerin dışında Değirmentepe mevkiindeki yel değirmenleri için de gerekli çalışmaların yapılmasının planlandığı öğrenildi.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.980 kez okundu