YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bozcaada’da Bakir Koylar Özel Sektöre Kiralanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çanakkale’nin en önemli turistik yerleri arasında bulunan Bozcaada’nın en bakir koylarından olan Sulubahçe ve Habbele Koyları’nın 3 yıl süre ile işletilmesi için ihale açması ada halkını isyan ettirdi.

15 Kasım 2016 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre Bozcaada’nın en güzel koylarından olan Sulubahçe Koyu’nda toplam 7 bin 451 metrekarelik alanda günübirlik tesisler yapılarak üç yıl süreyle işletilmesi için 22 Kasım tarihinde ihale yapılacağını duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yine adada yer alan Habbele Koyu’nun da ihaleye çıkarıldığını açıkladı. Sulubahçe Koyu ile ilgili teklifin 22 Kasım 2016 Salı günü saat 10.00’da Ankara’da yapılacağı ve  ihalenin muhammen bedelinin de 227 bin 200 lira olarak belirlendiği öğrenilirken; Habbele Koyu’nun muhammen ihale bedelinin ise 219 bin 25 lira olduğu öğrenildi.

Öte yandan daha önce de yine Bozcaada’da Beylik Koyu ihaleye çıkarılmış, ada halkının tepkileri üzerine bu ihaleden vazgeçilmişti.

BOZCAADA BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİ TBMM’DE

Bozcaada’da Sulubahçe ve Habbele Koyları’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 yıllığına kiraya çıkarılmasının ardından Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz beraberinde CHP ve AK Parti Belediye meclis üyeleri TBMM’ye giderek Çanakkale Milletvekilleri ile görüştüler. İlk olarak CHP Milletvekili Bülent Öz’ü ziyaret eden Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz beraberinde CHP ve AK Parti Belediye meclis üyeleri daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ı makamında ziyaret etti.

Görüşme esnasında Bülent Turan’a 22 Kasım’da Ankara’da Bozcaada’nın en büyük ve bakir koylarından olan Sulubahçe ve Habbele Koyları’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkartıldığını, ada halkının talepleri doğrultusunda ihale edilmemesi için girişimde bulunmasını talep ettiklerini belirten CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, “Ada Halkı Koylarının Bakir Kalmasını İstiyor. 2014 yılında da benzer bir girişim yapıldığını ve ada sakinlerinin tepki göstermeleri sonrası gerçekleşen ihalenin iptal edildiği süreci hatırlatarak, Sayın Turan’dan Bozcaada’daki kumsalların halkın olduğunu ve şahıslara ihale edilerek, mevcut bakir yapısının bozulmak istendiğini, Ada halkının ve belediye meclisinin, ittifakla buraların şahıslara devrine karşı olduğunu, bu konuda ada halkının haklı talebine destek olmasını istedik” dedi.

“BELEDİYE OLARAK BİZ MİSAFİRLERİMİZE ÜCRETSİZ BU HİZMETİ VERİRİZ”

Ada halkının koylarının bakir kalmasını istediklerini belirten Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ise, “Belediye olarak geçmişte defalarca bu koylarda misafirlerimizin doğal ihtiyaçları olan tuvalet, duş ve soyunma kabini gibi ihtiyaçları için gerekli hizmetleri ücretsiz olarak yapmak istediğimizi ancak o dönemde ne yazık ki prosedürleri aşamadığımızı, bu ihtiyaçlar için yine belediye olarak bila bedel bu işe gönüllü olduğumuzun taahhüdünü verdik. Gelinen noktada ise koyların şahıslara ihale ile verilecek olmasının ada halkı ve belediyemiz açısından kabul edilemez olduğunu, Bozcaada’nın mevcut bakir koyları sebebiyle çekim merkezi olduğunu ifade ettik ve bu ihale sürecinin durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmasını hemşerimiz Sayın Turan’dan talep ettik. Bu konuda Bozcaada halkının parti ayrımı yapmaksızın tek bir ses verdiğini ve koyların ihale edilmesine karşı olduğunu ifade ederek, bu konuda her türlü hukuki ve demokratik haklarımızı kullanacağımızı, bu durumun ada için kabul edilemez olduğunu belirttik. Sayın Turan’da Çevre ve Şehircilik Bakanı ile konuya ilişkin olarak görüşeceği ve ne yapılabilir bakacağı sözünü verdi” dedi.

Son tepkilerin ardından Sulubahçe ve Habbele Koylarının ihalelerinden vazgeçilip vazgeçilmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

(HABER/FOTOĞRAF: AYHAN ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.224 kez okundu