YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Antik Gemi 6 Bin yıl Öncesinin İzlerini Taşıyor

Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz tarafından 1993 yılında Nübye Çölü’ndeki kazılarda rastladığı antik döneme ait kaya resimlerinden esinlenerek tasarlanan ve kamıştan yapılan antik gemi “Abora-IV” Çanakkale'ye geldi.

27 Ağustos 2019 tarihinde eklendi

16 Ağustos’ta Bulgaristan’ın Varna Limanı’ndan “Barış ve Uluslararası Anlayış İçin Yelken Açmak” sloganıyla yola çıkan 14 metrelik “Abora-IV” isimli antik dönemin izlerini taşıyan kamıştan gemi Çanakkale’ye gelişinde şiddetli poyraz fırtınası sebebiyle zor anlar yaşadı. Kıyı Emniyeti-9 Hızlı Tahlisiye botu yardımıyla Çanakkale Koltukbarınağı İskelesi’ne yanaştırılan gemideki personeli Çanakkale Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Gestaş Genel Müdürü Volkan Uslu karşıladı. Karşılama sebebiyle yetkililere teşekkür eden Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz, “Biz bunu sadece kendimiz için yapmıyoruz. Başkaları için yapıyoruz, barış için yapıyoruz, dünya için yapıyoruz. Dünya barışı için yapıyoruz. Bizim amacımız bu. Zaten Troya da doğuyu, batıyı herşeyi birleştiren bir yer, bir nokta. Sembolik bir anlamı var. Gemimiz Karadeniz’den beri geliyor. Özellikle Çanakkale Boğazı’na girerken normal gemi trafiği de bizi çok zorladı. Bu gemi 6 bin yıl öncesinin teknolojisini gösteriyor. İyi bir manevrayla boğaza girdik. Bu da teknik olarak bunun çok zor sularda bile mümkün olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan da konukları Troya Ören Yerine davet etti.

GEMİ ÇANAKKALE’DE 2 GÜN KALACAK

Öte yandan Çanakkale’de iskeleye yanaşan ve vatandaşların da büyük ilgisini çeken 6 bin yıl öncesinin teknolojisini gösteren 14 metrelik antik geminin Çanakkale’de 2 gün kalacağı, Çanakkale’nin ardından Türk ve Yunan adalarını ziyaret edip son durağı olan Mısır’ın İskenderiye Limanı’na gideceği öğrenildi.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Yazı Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.499 kez okundu