YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Bir Türkiye Rekoru... Zıpkınla 68 Kilogramlık Balık Vurdu

Çanakkale’de 30 yıldan buyana nefesini tutarak bazen denizin 25-30 metre derinliklerine dalarak zıpkınla balık avlayan 44 yaşındaki Müjdat Turan, vurduğu 68 kilogram ağırlığındaki dev Akya balığı ile rekor kırdı.

03 Ağustos 2017 tarihinde eklendi

30 yıldır yaz kış demeden zıpkını ile denize dalış yapan Müjdat Turan aynı zamanda sualtı sporlarına da gönül veren birisi. Dinamik ve Küp Apnea dalında birçok Türkiye dereceleri de var. Su altında 5 dakika nefes almadan kalabilme yeteneğine de sahip olan Müjdat Turan antrenmanlarda 6,5 dakikalık su altında nefessiz kalma süresine de ulaşıyor. Bu özelliği ona sualtında uzun süre kalma yeteneği sebebiyle de zıpkınla denizde balık avlama konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. Yaklaşık 25-30 metreye kadar dalarak dipte 3,5- 4 dakika kadar nefessiz olarak kalabilen Müjdat Turan boyu kadar balıklar da vurabiliyor.

68 KİLOGRAMLIK BALIĞI GÜÇLÜKLE KIYIYA ÇIKARABİLDİ

Bu zamana kadar vurduğu devasa balıklarla dikkatleri üzerine çeken Müjdat Turan önceki gün vurduğu 68 kilogram ağırlığındaki dev Akya balığı ile adeta Türkiye rekorlarını alt üst etmiş oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Müjdat Turan 68 kilogramık balığı vurma anını ise şöyle anlatıyor: “Fırtınalı bir sabaha uyandığımda dalışa gitmekten vazgeçmiştim. Saat 12'ye geldiğinde balkona çıkarak havayı kontrol ettim ve dalışa gitmeye karar verdim, İçimden bir his beni adeta denizlere gitmem için zorluyordu. Sahile geldiğimde sert poyraz denizleri bembeyaz köpürtüyordu. Kıyıdan denize zor girdim. Hızlıca açığa palet vurdum. Bir kaç dalıştan sonra yaptığım dalışta orta suda bana İki Akya'nın yaklaştığını gördüm. Dev gibiydiler. Göz bebeklerim büyüdü adeta. Büyüklüğüne güveniyorlardı sanki. Korkusuzca yanıma kadar geldiler, Hemen yanaktan güzel bir atış yaptım. Buraya kadar her şey çok iyi güzeldi. Bundan sonra bir aksiyon bir macera başladı ki anlatılır gibi değil. Balık o kadar güçlüydü ki, beni açıklara sürüklemeye başladı 100 metre ipimin hepsini açmıştı, Bende biraz koparmasın diye arkasından palet vuruyordum. Dev dalgalar beni bir oyana, bir bu yana savuruyor, bazen suratıma bir şamar gibi vuruyordu. Boğazın derin karanlık sularında tek başımaydım. O kadar çok büyük dalgalar vardı ki, etrafımı bile göremiyordum. Bir ara bir geminin pupasını gördüm. Korktum bu dev balık beni gemi yoluna yaklaştırmıştı neredeyse. Öyle çaresizdim ki, ne bir badim vardı ikinci atışı yapacak, nede bir botum beni takip edecek, Yapayanlızdım. Şimdi bu karanlık sularda, bana bir mucize lazımdı ne yapmalıydım şimdi. Bir anda ip boşa çıktı. Balık asılmayı bırakmıştı. Bunu fırsat bilip akıntılarıda arkama alarak kıyıya palet vurmaya başladım. Meğer balık kan kaybından kaymış gitmiş. Yaklaşık 2 saat sonra kıyıya çıkardığımda balığın büyüklüğü beni büyülemişti. Güzel ama macera dolu bir av günü bir kez daha benim hatıralarımda yerini aldı”

2004 YILINDA DA 50 KİLOGRAMLIK AKYA BALIĞI VURMUŞTU

Müjdat Turan 2004 yılında da 50 kilogramlık bir Akya balığı vurduğunu belirterek, "2004 yılıydı sanırım. Zıpkınla vurduğum 50 kilogramlık Akya balığını unutamıyorum. 2000 yılında da 27 kilogramlık bir Akya balığı vurmuştum. Birde 2012 yılında 9 kilogramlık bir Çipura balığı vurdum. Bu balığı daha sonra kaç yaşında olduğunun tespiti için Onsekiz Mart Üniversitesi’ne götürdüm. Yaptıkları araştırma sonunda bu Çipura balığı tam 34 yaşında çıktı. İnanılacak gibi değil. Yıllarca deniz altında yaşayan bu Çipura balığının tam 34 yaşında olması bizi oldukça heyecanlandırdı. Ben av sonunda araştırma konusunda çok meraklıyım.Bu sebeple de deniz altındaki av sonrası ilginç balıkları üniversiteye götürerek gerekli bilimsel araştırmanın yapılmasına da katkı sağlıyorum. Zıpkırla son vurduğum 68 kilogram ağırlığındaki Akya balığı ise bugüne kadar vurduğum en büyük balık. Türkiye'de de zıpkınla bu büyüklükle Akya balığı vuran şuan kadar yok sanırım" dedi.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.279 kez okundu