YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Değirmen Artık Korunması Gereken Kültür Varlığı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Lapseki ilçesinde yıllardır kafeterya olarak işletilen tarihi yel değirmenini “1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescilledi.

14 Ağustos 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun son toplantısında Lapseki ilçesindeki tarihi yel değirmeninin “Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescillenmesi konusu da görüşüldü. Lapseki ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan yel değirmeninin deniz kenarında bulunduğunun belirtildiği raporda merdivenli 2 katlı olan yerin konik çatılı bir silindirik yapı olduğu ifade edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Çanakkale’nin diğer kesimlerinde olduğu gibi yel değirmenleri en erken 15. yüzyıldan 1960’lı yıllara kadar tarımsal ekonomi içinde yüzyıllar boyunca önemli yere sahip olmuştur. Bu önemli mimari yapıların kullanım dışı kalmalarının ardından hızla yörenin önemli bir etnografya değeri olarak günden güne yok olmaktadır. Yel değirmenleri yöre geçmiş yaşantısını bizlere yansıtan önemli araç olduğundan bunların kültürel mirasımıza kazandırılması gerekmektedir.  Lapseki’de kafeterya olarak kullanılan bu yel değirmeni de olukça iyi durumdadır. Çatısı dışında kalan kısımlarda değirmene ait bütün bölümler korunmuştur. Değirmen taşları ve dişlileri de mevcuttur. Konik biçimli çatısı sonradan yapılmıştır. Silindirik beden duvarlarının dışı PVC ile kapatılarak kafeterya için kapalı alan oluşturulmuştur. Önünde kafeteryanın açık bahçesi bulunmaktadır. Arka kısımda prefabrik kapalı küçük yapılar bulunmaktadır.”

Raporun okunması ve tarihi yel değirmeni ile ilgili çekilen fotoğrafların incelenmesinin ardından kurul Lapseki ilçesindeki bu tarihi yel değirmenini 14 Temmuz 2016 tarih ve 3140 numaralı karar ile “1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescilledi.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF) : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.908 kez okundu