YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Kale Binlerce Yıl Önce Gözetleme Amacıyla Kullanılmış

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Söğütlü ile İlyasfakı Köyleri arasındaki bölgede yer alan ve doğa koşulları sebebiyle büyük kısmı yıkılan Kaleüstü Tepesi bölgesindeki tarihi kale koruma altına alındı.

27 Ocak 2019 tarihinde eklendi

Söğütlü ile İlyasfakı Köyleri arasındaki bölgede 415 metre yükseklikte yer alan Kaleüstü Tepesi Kalesi’nin çapının 50 metre civarında olduğun belirten yetkililer,moloz taşlardan kuru duvar tekniğinde yapılan taşların üst üstü konulması ile oluşturulan surların yaklaşık 2-3 metre civarında olduğunu ifade ettiler. 2-3 metrelik sur duvarlarının rüzgar yağmur ve benzeri doğa koşuları sebebiyle yıllara meydan okuyamaması sebebiyle önemli ölçüde hasar görerek yıkıldığını da belirten yetkililer, kalenin içerisine girildiğinde yuvarlak planlı bir mekanın bulunduğunu söylediler. Yapılan incelemelerde bu mekanın iş makinesi ile tahrip edildiğini, bu alanda da birkaç kiremit parçası dışında bir mimari veya seramik parçasına rastlanmadığını ifade eden yetkililer, tarihi kalenin 3 kilometre doğusunda Lamponeia Antik Kenti’nin; 7,3 kilometre güneybatısında ise Assos Antik Kenti’nin bulunduğunu da belirterek; binlerce yıl önce gözetleme amacıyla yapıldığı düşünülen Kaleüstü Tepesi Kalesi’nin Arkaik Dönem (M.Ö. 640-480) kaleleri ile aynı özelliği gösterdiğini söylediler.

Tarihi özelliği olması sebebiyle bölgede yapılan incelemelerde büyük kısmı tahrip olan bu kalenin koruma altını alınması için çalışma yapan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da bu bölgeyi 1. ve 3. Dereceden Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul ederek, bu kaleyi koruma altına aldı.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.585 kez okundu