YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Meyveleri Dalından Ücretsiz Toplayabileceksiniz

Çanakkale Belediyesi’nin kentlileri doğayla buluşturmak amacıyla Esenler Mahallesinde bulunan yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda gerçekleştirdiği "Yörem Meyve Bahçesi” kentlilerin kullanımına açıldı.

14 Ekim 2016 tarihinde eklendi

Özellikle çocukların 23 çeşit yaklaşık 300 ağacı yakından tanıyarak, doğayla tanışma fırsatı bulabileceği, ayrıca meyveleri dalından koparıp yemenin keyfini çıkarabilecekleri “Yörem Meyve Bahçesi”nin açılış töreninde ilk konuşmayı yapan Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu, alana ilişkin teknik bilgiler verdi. Koyuncu, “Ahmet Piriştina Caddesine cepheli 4 bin 315 metrekare alanda TEMAD ağaçlandırma sahasında öğrencilerin ve küçüklerimizin meyveleri ağaçlarında tanıyacağı, eğitici yönü ön planda olan Yörem Meyve Bahçesini kurduk. Bahçemizde öğrencilere meyvelerin anlatılacağı bir mini amfi tiyatro, çevredeki kentlilerimizin yaralanacağı özel bir çocuk parkı, meyve ağaçlarımıza ekonomik kullanılacak sulama sistemi ve havuz uygulamaları, modern meyve bahçelerinde uygulanmaya başlanan ağaçların köklerini zayıflatan toprak sürme işlemini asgariye düşüren bir sistem uyguladık. Bu projedeki amaç, yöremizde yetiştirilen meyve çeşitlerinin kentlilerimiz ve öğrenciler tarafından tanınması ve uygulamalı olarak eğitim verilmesidir.  Öğrenci grupları Yörem Meyve Bahçesine gelerek, meyve ağaçlarının budanması, gübrelenmesi, meyve oluşumu, meyvelerin seyreltilmesi ve meyvelerin hasadı ile ilgili uygulamalı olarak bilgi alabileceklerdir. Bahçemizde 23 çeşit meyve ağacı bulunmaktadır. Öncelikle ilimiz tarımında çok kullanılan adanın üzümü, Kaz Dağı elması, Umurbey şeftalisi, Kepez’in Kayısısı, Bayramiç’in beyazı, Çanakkale’nin kirazı gibi meyveler ön planda. Son dönemde görmeye alıştığımız erik, Trabzon hurması, nar, vişne, ayva ve hünnap da Yörem Meyve Bahçesi’nde bulunmakta.  Alandaki iğde, incir ve bazı dut ağaçları Türkiye Emekli Subaylar Derneği tarafından yetiştirilmiş ve bugüne ulaşmıştır” dedi. Koyuncu, Yörem Meyve Bahçesi projesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

“BELEDİYEMİZİN KATKILARI İLE BU GÜZEL YER ORTAYA ÇIKTI”

Daha önce Çanakkale Belediyesi tarafından TEMAD Parkı olarak kendilerine tahsis edilen bu alanın Yörem Meyve Bahçesine dönüşmesinden mutluluk duyduklarını belirten Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Çanakkale Şube Başkanı İsmail Erdem ise, alan ile ilgili sürece ilişkin; “Çanakkale Emekli Subaylar Derneği olarak sosyal faaliyetlerde bulunmak üzere 2002 yılında Belediyemize müracaatta bulunuldu. Belediyemiz de bu konuyu değerlendirerek 2002 yılında bu alanı TEMAD parkı olarak bizlere tahsis etti. Tahsisin yapılmasına müteakip dernek imkanları ile burada çalışmalarımızı yaptık. Belediyemizin yardımları ile alanın bakımı yapıldı ve ağaçlarımız dikildi. Fakat öyle bir an geldi ki, buranın konumunu, güzelliğini derneğimizin karşılama imkanı olmadı. Bu nedenle Belediye Başkanımıza konuyu ilettiğimiz zaman, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne talimat vermek üzere bu yeri bu hale getirdiler” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN MEYVELERİ AĞAÇLARI TANIMASINI İSTEDİK”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da açılışta yapmış olduğu konuşmada, Çanakkale’nin tarım alanında önemli bir il olduğunu belirterek, meyvecilik anlamında da zengin bir bölge olduğunu kaydetti. Bu zenginlikten çocukların yararlanması adına bu projenin geliştirildiğini belirten Başkan Gökhan, “Biz de bu yörenin meyvelerini yetiştirelim, çocuklar gelsin meyveleri, ağaçları tanısınlar istedik” diye konuştu. Çocukların doğadan kopmamaları, sağlıklı beslenmeleri adına daha önce okullarda elma dağıtımı gerçekleştiğinden de söz eden Başkan Gökhan, projenin bu yıl da düzenleneceğini kaydetti.

Başkan Gökhan, açılış konuşmasında yine çocuklara ilişkin projelerden söz ederek, kısa bir süre önce açılış töreni gerçekleşen Çanakkale Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi ile Çocuk Kültür Evi hakkında da bilgiler verdi. Merkezin henüz bir isminin olmadığına dikkat çeken Başkan Gökhan, “Atam Çocuk ve Bilim Merkezi” önerisini sundu. Bu öneri, katılımcılardan da büyük alkış aldı. Başkan Gökhan ayrıca, eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası'nın bulunduğu yaklaşık 12 bin metrekarelik alan ile ilgili de çocuklara yönelik bilim merkezi olarak düzenlenmesine ilişkin çeşitli proje girişimleri olduğundan da söz ederek, görüşmelerin sürdüğünü belirtti ve “Çocuklarımız için ne yapsak azdır, onlar için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından davetliler Yörem Meyve Bahçesini gezerek, projeye ilişkin bilgi aldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.391 kez okundu