YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Projeler Çanakkale Turizmine Büyük Katkı Sağlayacak

Çanakkale’de gerçekleştirilen 17 kültür ve turizm projesinin tanıtım toplantısı Kolin Otel’de yapıldı. Projelerin hayata geçmesinden sonra bölgenin turizm potansiyelinin önemli ölçüde artması bekleniyor.

19 Ekim 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başta olmak üzere Çanakkale’nin siyaset ve bürokrasi kesiminden çok sayıda kişinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir kültür ve turizm projelerinin önemine değinerek, “Valimizin öncülüğünde Çanakkale’de yakın zamanda başarılı işlere imza attı ve atmaya devam ediyor. İş yapmaya niyetli olan, iş yapmaya hevesli olan, memlekete bir değer katma gayretinde olan herkes, ister özel sektör, ister kamu kurumu, ister sivil toplum kuruluşu olsun. Bu yolda beraber yürümeyi her zaman vazife bilmiş insanlarız. O yüzden buradaki toplantıyı çok önemsiyoruz. Buradaki herkes bu memlekete daha ne katabiliriz, bu memleketi bir adım illeri daha nasıl taşıyabiliriz. İşte burada olan seçkin insanlar hepsi bunun derdinde olan insanlardır. O yüzden bu toplantıyı çok önemsiyorum. 17 projeden bahsediliyor. Ümit ediyorum ki bu 17 proje, Çanakkale’nin geniş olan ufkunu biraz daha ileriye taşıyacak ve daha geniş ufukları görmemizi sağlayacak. Güney Marmara Kalkınma Ajansına ve Çanakkale Valisine teşekkür etmek istiyorum. Bu organizasyonun bir lokomotifi olarak bütün kurumlar ile organizasyon sağlayarak, özel teşebbüslerle, özel çalıştaylarla destek olarak ve Çanakkale’nin güçlü yarınlarına bir şeyler katmak için çalışmaya devam etmekte. Ben bu çalışmaların Çanakkale’ye hayırlı olacağına inanıyorum” dedi.

“HAZIR OLAN DENİZ ALTI ZENGİNLİĞİMİZİ VE TURİZM POTANSİYELİNİ KULLANMAK, DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Kaşdemir, “Özellikle turizm sektörünün çok yakından bildiği dalış turizminin Çanakkale’de olan karşılığını, Çanakkale’de olan gücünü görmek istedik. Ve Avrupa’da çokça sayısı bulunan batıklara dalma ihtiyacını, isteğini hem askeri kanallarımızla beraber, hem de valimiz ile beraber, diğer paydaşlarımızla beraber bu güç birliği ile ufak tefek engelleri aşarak Çanakkale’yi dalış turizminin merkezi haline getirmek istiyoruz. Burası hem Türkiye’de hem de dünyada çok karşılık bulan bir yer. Herkes Çanakkale’deki batıklara dalmak istiyor. Başkanları dalış turizmini özendirmek için sonradan gemileri, uçakları batırırken, bizim hazır var olan deniz altı zenginliğimizi, turizm potansiyelini kullanmak, değerlendirmek istiyoruz. Taleplere kayıtsız kalmamız mümkün değildir. O yüzden biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak burada yer almak istedik. Hem Güney Marmara Kalkınma Ajansı hem de Çanakkale Valiliğimiz buna destek verdi. Bu yürürlüğe zerre kadar desteği olan herkese bir Çanakkaleli olarak gönülden teşekkür ediyorum. Çanakkale yararında ne olacaksa bundan sonra hem şahsım hem de temsil ettiğim kurum olarak orada olacağız” şeklinde konuştu.

“HAYATA GEÇECEK PROJELER HEPİMİZİ HEYECANLANDIRIYOR”

Kaşdemir’in ardından konuşma yapan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da projelerin önemine değinerek, “Çanakkale Valiliği, kurum ve kuruluşları bir araya getirirse böyle güzel işlerde bir araya getirir. Toparlamak, birleştirmek isterse böyle güzel işlerde bir araya getirir. Özellikle 2017 yılında yine hep birlikte Çanakkale’nin bütün dinamikleri, kamu kurum ve kuruluşları, il genel meclis üyeleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, bütün Çanakkale hep birlikte bir yürek olduk, 2018 yılı Troya Yılı olsun diye bir yola çıktık. Çanakkale gündemi hareketli, ülkemizin gündemi de hareketli. Burada arkadaşlar 17 proje seçtiler. Bu 17 proje Güney Marmara Kalkınma Ajansının içinde olduğu, desteklemeye çalıştığı kültür ve turizm projesi. Ama Çanakkale’mizde her ilçemizde belki 17 proje hayata geçirilmekte, uygulanmakta. 2019-2020 yılında hayata geçecek projeler hepimizi heyecanlandırıyor” diye konuştu.

Tanıtımı yapılan ve 2 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan Çanakkale ile ilgili 17 kültür ve turizm projesi ise şöyle....

H.M.S. MAJESTİC BATIĞININ DALIŞ TURİZMİNE AÇILMASI

Projenin amacı; Çanakkale savaşları esnasında batmış olan ‘Sualtı Kültürel Mirası’olarak tanımlanan batıkların etkin biçimde korumak ve yenilikçi yöntemler kullanarak dört mevsim dalış turizmine hizmet vermek. Bu projede Deniz Araştırmaları Batimetri Ölçümleri, optik görüntüleme, tüplü dalışlar gibi faaliyetler yürütülecek. Proje toplam bütçesi; 4.677.349.10 TL, GMKA sağladığı destek; 1.486.335.76 TL.

TROYA TARİHİ MİLLİ PARKI KARANLIK LİMAN BİSİKLET YOLU VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Antik Kentleri, tabyaları ve kıyı şeridini içine alarak, Troya Tarihi Milli Parkı’ndaki en önemli tur güzergahı olacağı belirtildi. Projenin sonuçlarında, alandaki zengin tarımsal üretimin tanıtımına ve agroturizmin gelişimine katkı sağlayarak bölge halkını kalkındıracak. Karanlık liman yolunda oluşturulması planlanan bisiklet yolunun uluslararası bisiklet yol ağına eklenecek. Proje bütçesi, bisiklet yolu ve çevre düzenlemesinin eş finansman olarak GMKA tarafından karşılanacak. GMKA finansmanı; 900.000 TL, idare bütçesi; 372.482.71 TL, toplam; 1.272.482.71 TL.

ANADOLU MİRASI: TROAS KÜLTÜR ROTALARI

Antik Troas bölgesine ev sahipliği yapan Çanakkale’de doğaya zarar verilmeden, yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikalarının bölge köyleriyle, antik şehirleriyle, tarihi ve doğal mekânlarıyla birleştirilecek. Dünyada çok bilinen, evrensel bir marka değeri bulunan, tarihi ve kültürel temaları içinde barındıran, toplamda 2 denizi, 2 yarımadayı, 2 körfezi, 2 adayı, 2 dağı, 1 boğazı, 47 antik kenti içine alarak 11 ilçe ve 80 köyden geçerek bütünsel 19 etabıyla yaklaşık 800 km’lik, 2 kıtayı birleştiren bir turizm destinasyonuna sahip dünyanın ilk ve tek yürüyüş parkuru Çanakkale’de hayata geçirilecek.

KADIRGA SAHİLİ YOL VE AYDINLATMA DÜZENLENMESİ

Çanakkale'nin önemli turistik merkezi Ayvacık’ta bulunun Kadırga Sahili, yaklaşık 2 milyon TL değerindeki yatırımla daha güçlü bir turizm kimliğine kavuşacak. Kadırga Sahili Yol ve Aydınlatma Düzenlemesi Projesi, Assos Antik kentine komşu Kadırga Koyunda ve çevresinde kanalizasyon, aydınlatma, gezinti yolları ve çöp sistemlerinin kurulması ve yenilenmesiyle, tüm yıl boyunca tercih edilen, marka değeri yüksek, gelişen bir destinasyon olması amaçlanıyor. Aydınlatma direklerinin elektrik - 212.483.85 TL, granit parke taşı döşenmesi 1.332.489.50 TL, kanalizasyon - altyapı işi - 224.200.00 TL, aydınlatma direkleri - 156.33375 TL mekan çöp kovası -17750.50 TL toplam 1.999.897.60 TL. TROYA MÜZESİ 3D

TROYA MÜZESİ 3D PROJEKSİYON MAPPİNG

Troya’nın hikâyesi modern müzecilik yöntemleriyle yeniden anlatılması amaçlanıyor. Troya Müzesine yapılacak 3D Mapping uygulamasıyla Çanakkale’nin Kültür Turizmine katkı sağlayarak Troya Müzesi’nin tanıtımını sağlamak ve Troya’ya yeni bir turizm ürünü kazandırılması hedefleniyor. Projenin bütçesi, 2 milyon TL.

ZEYTİNİN TARİHSEL SERÜVENİ: GÜLPINAR ZEYTİNYAĞI MÜZESİ

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi, Gülpınar köyünde yapılacak 1,5 milyon Türk Lirası değerindeki bu proje ile sosyo-kültürel ve turizm anlamında kesintisiz ve sürdürülebilir pozitif etki yaratmak hedefleniyor. Bu doğrultuda restore çalışmalarıyla müze haline getirilecek yapıyla yakınında bulunan Apollon Smintheion ören yerine gelecek ziyaretçiler için yeni bir çekim merkezi oluşturulacak. Müze hem geleneksel zeytinyağı müzesi şeklinde işlevlendirilecek hem de ziyaretçilere geleneksel zeytinyağı üretim safhalarını sunulacak.

LAMPSAKOS’TAN LAPSEKİ’YE SAHİL BANDI DÜZENLEMESİ

1,5 milyon Türk Lirası değerindeki Lampsakos'tan Lapseki'ye Projesiyle, sahil şeridinde ziyaretçiler kronolojik bir tarihi yolculuğuna çıkıyor. Helenistik Dönem, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi olarak 3 ana etapta planlanan proje ile şehir merkezinde 73 bin metrekarelik sahil şeridinde düzenleme yapılması hedefleniyor.

ÇARDAK TİCARİ MERKEZİ YAPIMI

Köprünün yapımından sonra ortaya çıkacak Lapseki ve çevresinin lojistik merkez kimliğinin değerlendirilmesi, gıda ve tarım sektöründe marka değerinin yükseltilmesi amacıyla Çardak Ticaret Merkezi yapılıcak. Çok fonksiyonlu olarak tasarlanan ticaret merkezinde yöresel ürünlerin pazarlanması için gerekli imkânların yaratılması, girişimcilik ve markalaşmanın geliştirilmesi, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insanların yetişmesine yönelik mesleki eğitimler verilmesi ve sosyoekonomik altyapının güçlendirilmesi ile işletmeler arasında işbirliği ağlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Kamuya toplam maliyeti; 8.690.000.00 TL, GMKA destek miktarı; 4.900.000.00 TL, eş finansörler katkısı; 3.790.000.00 TL.

LAPSEKİ GELECEĞİNE KOŞUYOR

Lapseki Geleceğine Koşuyor Projesi, Çanakkale’nin termal turizmden aldığı payı artırmak, bölgenin kalkınmasına destek vermek, bölgenin turizm faaliyetleri ile marka değerinin ve turizm altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Bu proje ile birlikte, Kocabaşlar jeotermal sahasındaki mevcut doğal çıkış yakınlarında jeotermal sondaj yapılacak, eski doğal çıkışlı havuz restore edilerek termal tesis kurulacak, Kocabaşlar köyü ve civar köylerin ekonomilerine katkı sağlanacak.

TARİHİ SEFERŞAH HAMAMI’NIN KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ PROJESİ

Ezine'de bulunan tarihi Seferşah Hamamı’nın müzeye dönüştürülecek. Mimari tasarım ve proje çalışmaları uzman tarihçi, Bakanlık müzecilik uzmanları ve deneyimli restorasyon uzmanları tarafından yapılan Seferşah Hamamı, yapılacak ek tesislerle ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte, her türlü detay düşünülerek planlanıyor. Seferşah Hamamı projesinin yanında dört dilde hazırlanacak Saklı Hazine Ezine rehberiyle, ilçe turizmde söz sahibi olmak istiyor.

TARİHİ SEYREDİYORUM: KİLİTBAHİR SEYİR TERASI

Eceabat'ta bulunan Kilitbahir’de tarihi öneme haiz tek bonetli bir tabya ile telgrafhanenin bulunduğu ve denizden 120 metre yükseklikte boğaza hâkim panoramik manzarasıyla yeni bir seyir terası oluşturuluyor. Proje kapsamında tabyanın bakım ve onarımı yapılarak ziyarete açılacak ve tarihi alana yeni bir noktası kazandırılacak. Böylece ziyaretçilerin, ziyaret süresi uzatılarak bölgeye yeni bir turizm ürünü eklenecek ve Kilitbahir’de önemli bir ekonomik katma değer kazandırılacak.

ÇANAKKALE DESTİNASYON YÖNETİMİYLE MARKALAŞIYOR

Çanakkale’deki tüm turizm paydaşlarının katkısı ve ortak aklıyla Çanakkale’nin bir bütün şeklinde tüm dünyaya tanıtılıyor. Çanakkale’nin Türkiye’de önde gelen kültür ve sosyal turizm merkezlerden biri haline getirmek, bir turizm destinasyonu olarak; dünya çapında örnek bir merkez haline getirilmesi ve uluslararası ölçekte turizm sektöründen alınan payın artırılması amaçlanan proje ile Çanakkale markası oluşturularak kalkınmasına yönelik yönetişim mekanizmasının kurulması ve sürdürülebilir bir modelin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

TARİHİ SU KEMERİNİN İHYASI

Troya tarihinin; 1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmiş olması ve 2018 yılında, yani bu tanınmışlığın 20. yılında Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından "2018 Troya Yılı" ilan edilmesi nedeniyle ortaya çıkan "Bu Yıl Bizim" algısının Çanakkaleliler tarafından benimsenmiş olması projenin ortaya çıkmasında ana etken olmuştur. Bu kapsamda gerek Çanakkale Savaşları tarihi, gerekse Truva tarihi bölgesini görmek amaçlı gelecek yerli ve yabancı turistlerin alternatifi olacaktır "Tarihi Su Kemeri". Bu Bölgeye gelecek turistler aynı zamanda bölge insanının unutulmuşluğunu ortadan kaldıracak ve hayata katılmaları için bir fırsat olacaktır. Yapılacak olan doğa dostu imalatlar ve yapılacak olan tanıtım faaliyetleri neticesinde turizm destinasyonlarına dahil edilmesi ile 3 yıllık zaman içerisinde yıllık 20.000 kişinin ziyaret etmesi beklenmektedir.

TROYA KÜLTÜR ROTASI

Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığında yürütülen Troya Kültür Rotası Projesi ile Çanakkale’den Assos’a kadar olan köylerdeki kültürel kimlik ve kültürel miras korunurken, ziyaretçiler ile yöre halkı arasındaki bağların güçlenmesi amaçlanıyor. Troya Kültür Rotası Projesi; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen Gelecek Turizmde kapsamında destekleniyor. Bu proje, Bölgenin kültürel ve doğal değerlerini bir rotayla birbirine bağlayacak, böylece turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacak. Turistlerin seyahat sürelerini artıracak, dolayısıyla bölgedeki konaklama, yeme-içme, hediyelik eşya, tarımsal ürünler gibi turizm ve bağlı sektörleri canlandıracak, yerel kalkınmaya katkı sunacak. Bölgenin büyük zenginliğe sahip, fakat görünür ya da erişilir olmayan farklı kültürel ve doğal değerlerini görünür ve erişilir kılacak.

ARKEO-KÖY PROJESİ

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 2006 yılından bu yana yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile tarihi yarımadada büyük bir değişim yaratan OPET, “2018 Uluslararası Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya ören yerine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün fiziksel ve sosyal değişimini içeren çalışmalarını tamamladı. Çanakkale Valiliği ile 21 Kasım 2017 tarihinde imzalanan protokol ile başlayan proje ile Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü. OPET Tevfikiye Arkeo-köy’ün, dünyanın yakından tanıdığı, destanlarla anılan ve ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirilmesi amaçlandı.

2018 TROYA YILI TANITIM ÇALIŞMALARI

2018 yılı, Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin yirminci yıl dönümü olması sebebiyle Avrupa Parlementosu 2018 yılını Avrupa Kültür Mirası Yılı ilan etti. Bu çerçevede Çanakkale Valiliği koordinasyonluğunda ülke çapında ve Avrupa genelinde ses getiren faaliyet ve çalışmalar yürütüldü. Troya Müzesi, 2018 yılı içerisinde dünyaya kapılarını açtı. Yerel ölçekte başlayan bir inisiyatifin, uluslararası kültür ve turizm vizyonuna dönüştüğü bir süreçte, dünyanın en çok bilinen ikinci kültürel miras alanı Troya’da 2018 yılı içerisinde bölge ve ülke turizmine güç verecek çok sayıda alt ve üst yapı yatırımları, uluslararası etki alanı güçlü, ülke genelinde tüm yıla yayılacak kültür, sanat, spor, bilim ve eğitim alanında sürdürülebilir etkinlikler ve projeler gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himaye ve koordinasyonunda yurt içinde ve dışında güçlü bir tanıtım ve iletişim politikası yürütüldü.

TROYA MÜZESİ TANITIM SİTELERİ

Troya Müzesi, Troya Ören Yeri girişinde 100 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 11.314 m2 kapalı alan üzerinde inşa edilmiştir. Müze binasının yüksekliğinin Troya Antik Kenti’nin kazı öncesi yüksekliği ile eşit olacak şekilde tasarlanması da Troya’nın tüm detayları ile burada yaşatılmasını sağlamaktadır. Ulusal Mimari Tasarım Yarışması’nda uluslararası saygın bir jüri heyeti tarafından 150’den fazla proje arasından seçilen, dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden biri olan Troya Müzesi, 2018 Troya Yılı’nda Ekim ayı içerisinde ziyarete açılmıştır. Uluslararası öneme sahip olan Troya kültürünün tanıtılmasında önemli bir yere sahip olan Troya Müzesi için yine uluslararası standartlara uygun tanıtım siteleri çalışmaları sürmektedir.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.239 kez okundu