YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Budanmasalardı Faciaya Sebep Olacaklardı!

(ÖZEL HABER) - İçlerinde yaklaşık 170 yıllık tarihi ağaçlarında bulunduğu Çanakkale’nin en önemli gezinti yerlerinden birisi olan Halk Bahçesi’nde ağaç budama çalışmalarında ortaya çıkan gerçek herkesi şaşkına çevirdi.

26 Ekim 2016 tarihinde eklendi

Geçtiğimiz aylarda Halk Bahçesi’nin Valilik giriş kapısı çıkışında tarihi bir ağacın dalından düşen kütük parçasının bir vatandaşın ölümüne sebep olmasının ardından gerekli yerlerden izinleri alan belediye ekipleri bahçenin içindeki ağaçları budamaya başladı. 1840’lı yıllarda Çanakkale boğazı kenarında yer alan konakta yaşayan Frank Calvert ailesine ait konağın bahçesi olan bu yer o yıllarda şehrin en güzel yerlerinden birisiydi. Bahçede güzel kokulu şeftaliler, kayısı ve erik ağaçları, egzotik dediğimiz ülkemize yurt dışından getirilmiş çeşitli süs ağaçları, tüm alanı dolanarak çevreleyen bir yürüyüş yolu, oldukça gösterişli fıskiyeli bir havuz yer almaktaydı. Ayrıca aile fotoğraflarından tespit edildiğine göre bahçede bir tenis kortu ve sera da bulunmaktaydı. Halk bahçesinde o dönemde dikilmiş ağaçlardan günümüze kadar gelmiş birçok tür bulunuyor. Alanda yoğun olarak Karaağaç, Kızılçam, Dişbudak, Servi, Dışbudak Yapraklı Akçaağaç, Maklura, Akçakesme, Kurtbağrı türleri yer alıyor. Yaklaşık 36 adet ağacın kuruduğu Halk Bahçesi’ndeki bu ağaçlar Kızılçam, Akasya, Dişbudak, türlerinden oluşuyor.

AĞAÇLARIN GÖVDELERİ VE DALLARININ İÇİ BOMBOŞ KALMIŞ

İşte o yıllardan günümüze kadar gelen ve korunan bu ağaçlardan dış görünümü iyi olmasına rağmen bazı ağaçlar zamanla doğa koşulları sebebiyle maalesef vatandaşlar için tehlike arz ettiği için belediye ekipleri önceki günden itibaren burada budama çalışması başlattı. Devasa ağaçların tepe kısmından başlayan budama çalışmaları sırasında ise belediye ekipleri gördükleri manzara karşısında şok oldular. Dışarıdan iyi bir görümüme sahip olan ağaçların dalları kesildiğinde doğa koşulları sebebiyle içlerinin bomboş olduğunu gören ekipler yaptıkları çalışmaları da fotoğraflayarak belgelediler. Budama çalışmalarının yapılmaması halinde yaklaşık 170 yıllık tarihi ağaçlarında bulunduğu Hak Bahçesi’nde bu ağaçların dallarının kırılıp vatandaşların üzerlerine düşerek tehlikeye sebep olabileceğini belirten ekipler bahçe içinde bütün ağaçlarda budama çalışmalarının yapılacağını açıkladılar.

(HABER / FOTOĞRAF / GÖRÜNTÜ : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO
3.218 kez okundu