YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Boğaz Köprüsü İhalesi Bu Hafta Yapılıyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasında yapılacak olan “Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü” nün ihalesi 26 Ocak 2017 Perşembe günü gerçekleştirilecek.

22 Ocak 2017 tarihinde eklendi

Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek olan “Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü” ihalesi köprü ile birlikte Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolunu da kapsıyor. İhale 26 Ocak 2017 Perşembe günü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapılacak. Lapseki’nin Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasında yapılacak olan Boğaz köprüsünün ankrajlar arası toplam uzunluğu 4 bin 23 metre olacak. Köprünün orta açıklığı ise Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü sebebiyle 2 bin 23 metre olarak planlandı. Yan açıklıkları biner metre olacak köprüde 2x3 şeritlik karayolu yer alacak. Köprünün tabliye genişliği 36 metre, tabliye yüksekliği ise 5 metre olacak. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak Çanakkale 1915 köprüsünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde atılacak.

İHALEYE İLGİ FAZLA

Öte yandan 26 Ocak 2017 Perşembe günü yapılacak ihaleye ilginin fazla olması dikkat çekiyor. İhalede Japon, Güney Kore ve Çinli şirketler kıyasıya mücadele edecekler. Özellikle boğaz köprülerinin yapımı konusunda uzman olan Japon IHI firmasının bu projeye çok sıcak baktığı ve kendi öz kaynakları ile bu köprüyü yapmayı taahhüt ettikleri öğrenildi. Ayrıca Japon firmanın  köprünün yapımında kullanılacak çelik halatlarının yapımı için de Çanakkale’de bir fabrika kurmak için yer arayışlarında olduğu da ifade edildi. Bu konuda Japon firmanın çelik kablo üretimi ile ilgili yer arayışlarını doğrulayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) yetkilileri boğaz köprüsünün yapımının şehir için önemine dikkat çektiler.

Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak olan ve yapı tasarım ömrü 100 yıl olacak 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün tasarım-taslak özellikleri ise şöyle:

Çanakkale Boğazı Genişliği : 3900 metre

Toplam Köprü Boyu : 3869 metre

Orta açıklık : 2023metre

Kenar açıklıklar : 2 x 800metre (Ankrajlar Denizde olursa)

Kenar açıklıklar : 2 x 1000metre (Ankrajlar Karada olursa)

Köprü Tipi : Çelik Asma

Gelibolu Yaklaşım Viyadüğü : 900 metre

Lapseki Yaklaşım Viyadüğü : 650 metre

Şerit sayısı : 2x3 Otoyol Şeridi

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu:

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında hedeflenen otoyol projeleri kapsamında projelendirilen Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale Savaştepe Otoyolunun uzunluğu ise 324,415 kilometre olarak belirlendi.

1. Kesim otoyol toplam uzunluğu Km: 277+599 olacak ve İstanbul İli, Silivri İlçesi, Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa ve Malkara İlçesi, Çanakale İli, Gelibolu, Lâpseki, Çan ve Yenice İlçesi, Balıkesir İli, Balya ve Merkez İlçesi sınırlarından geçecek..

2. Kesim otoyol ise esasen sadece boğaz kesimi ve bağlantı yolları olup, toplam uzunluğu Km:46+816 olacak ve Çanakkale ili Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçecek  1. ve 2. kesim olarak incelenen proje güzergahı bir bütün olup toplam otoyol uzunluğu ise Km: 324+415 olarak belirlendi.

Çanakkale Boğaz Köprüsünün yapımına 18 Mart 2017 tarihinde başlanması planlanıyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.083 kez okundu