YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün Sondaj Çalışmaları Sürüyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasında yapılacak olan “Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü” nün sondaj çalışmalarına devam ediliyor.

24 Ekim 2016 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre iki ayak açıklığı Cumhuriyetin 100. Yılı ile uyumlu olarak 2023 metre olacak Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapılacağı bölgede sondaj çalışmalarına devam eden ekipler zemin ile ilgili bilgileri rapor haline getirmeye başladı. İlk etapta köprü ayaklarının geçeceği Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya sahil kesiminde çalışmalarını yürüten ekiplerin daha sonra diğer ayakların geçeceği Gelibolu ilçesine bağlı Sütlüce mevkiinde çalışmalarına devam edeceği öğrenildi.

2023 metre orta açıklıkla köprü dünyanın en uzun asma köprüsü olacak “Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü”nün Çanakkale’yi vazgeçilmez bir konuma getireceğini belirten yetkililer 9.843.000.000 TL’lik otoyol projesinin ÇED raporunun da onaylandığını açıkladılar. Silivri, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara, Çanakkale Gelibolu, Lapseki, Çan, Yenice ve Balıkesir Balya ile Merkez arasında yer alan Kınalı - Tekirdağ - Çanakkale - Savaştepe Otoyolu, 2023 yılı hedef otoyol projelerinin en önemlileri arasında yer alıyor. Proje özellikle Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana - Konya aksı ve Batı Akdeniz Bölgeleri ile Trakya-Avrupa arasındaki ulaşım için, İstanbul Boğaz Geçişi’ne yeni bir alternatif oluşturuyor.

KÖPRÜ 2X3 ŞERİTLİK KARAYOLUNA DA SAHİP OLACAK

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün ankrajlar arası toplam uzunluğu 4023 metre, orta açıklık 2023 metre, yan açıklıklar ise 1000’er metre olarak planlanıyor.  Bu özellikleri ile köprü dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacak Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü 2x3 şeritlik karayoluna da sahip olacak. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yollarının da bulunacağı köprüde tabliyenin yaklaşık 36 metre genişlikle ve 5 metre yükseklikte olması planlanıyor

Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak olan ve yapı tasarım ömrü 100 yıl olacak 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün tasarım-taslak özellikleri ise şöyle:

Çanakkale Boğazı Genişliği : 3900 metre

Toplam Köprü Boyu : 3869 metre

Orta açıklık : 2023metre

Kenar açıklıklar : 2 x 800metre (Ankrajlar Denizde olursa)

Kenar açıklıklar : 2 x 1000metre (Ankrajlar Karada olursa)

Köprü Tipi : Çelik Asma

Gelibolu Yaklaşım Viyadüğü : 900 metre

Lapseki Yaklaşım Viyadüğü : 650 metre

Şerit sayısı : 2x3 Otoyol Şeridi

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu:

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında hedeflenen otoyol projeleri kapsamında projelendirilen Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale Savaştepe Otoyolunun uzunluğu ise 324,415 kilometre olarak belirlendi.

1. Kesim otoyol toplam uzunluğu Km: 277+599 olacak ve İstanbul İli, Silivri İlçesi, Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa ve Malkara İlçesi, Çanakale İli, Gelibolu, Lâpseki, Çan ve Yenice İlçesi, Balıkesir İli, Balya ve Merkez İlçesi sınırlarından geçecek..

2. Kesim otoyol ise esasen sadece boğaz kesimi ve bağlantı yolları olup, toplam uzunluğu Km:46+816 olacak ve Çanakkale ili Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçecek  1. ve 2. kesim olarak incelenen proje güzergahı bir bütün olup toplam otoyol uzunluğu ise Km: 324+415 olarak belirlendi.

Çanakkale Boğaz Köprüsünün yapımına 18 Mart 2017 tarihinde başlanması planlanıyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.694 kez okundu