YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Boğazı’nda Aranan 3 İngiliz Batığından Biri Bulundu

Çanakkale Boğazı girişinde battığı bilinen ve yıllardır aranan 3 İngiliz batığından “HMS Hythe” isimli nakliye gemisi, Su Altı Araştırmacısı Selçuk Kolay tarafından Seddülbahir Köyü’nün 6 mil açığında Gökçeada yönünde bulundu.

06 Ekim 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın da katıldığı çalışmada 28 Ekim 1915'te Çanakkale Boğazı girişinde batan 60 metre uzunluğundaki nakliye gemisi “HMS Hythe”nin Seddülbahir Köyü’nün 6 mil açığında Gökçeada yönünde 70 metre derinlikte bulunduğu tespit edildi.

Su altı araştırmacısı Selçuk Kolay tarafından yeri tespit edilen ve görüntülenen nakliye gemisinin önemine değinen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, biri destroyer, diğeri lojistik gemisi diğer iki batığın da bulunması için de araştırmaların sürdüğünü belirterek, “Batık envanterimize bir geminin daha eklenmesi bizleri çok mutlu etti. Bu geminin bulunması için uzun yıllardan buyana birçok araştırmacı çalışma yapıyordu. Fakat bir türlü yeri belirlenememişti. Son zamanlarda Tarihi Alan Başkanlığımızca Su Altı Araştırmacısı Selçuk Kolay ve Tarihçi Yusuf Kartal ile ortak çalışma başlattık. Bu çalışmanın sonucunda da Çanakkale Boğazı’nda battığı tespit edilen ve yıllardır aranan 3 İngiliz batığından “HMS Hythe”ye ait nakliye gemisi Su Altı Araştırmacısı Selçuk Kolay tarafından Seddülbahir Köyü’nün 6 mil açığında Gökçeada yönünde bulundu. Bu gemi bir lojistik gemisiydi. Türk topçusunun ateşinden kaçarken başka bir gemiyle çarpışarak batan bir gemi. Savaş gemisi değil ama savaş sırasında kullanılmış. Lojistik gemisi. Mürettebatı, kaptanı ve ne zaman battığı belli. Yani aslında hikayesi olan bir gemi. Bu gemi ile birlikte Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’mız yeni bir gemiye daha kavuşmuş oldu” dedi.

DİĞER 2 GEMİNİN ARANMASINA DA DEVAM EDİLİYOR

Öte yandan bölgede bulunduğu bilinen ancak yapılan araştırmalara rağmen halen yerleri tespit edilemeyen iki gemiden biri destoyer, diğeri ise yine İngilizlere ait bir lojistik gemisinin aranmasına devam edildiğini de belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Tarihi Sualtı Parkı gerçekten dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Dünyada çok büyük ilgi gördü, dalış meraklıları tarafından çok merak edilen bir yer oldu. Çok kısa bir zaman içinde inşallah dünyada dalış denildiği zaman Çanakkale akla gelecek, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı akla gelecek. Özellikle yabancı misafirlerin, turistlerin ilgi odağı haline gelmiş olacak. Turizm destinasyonu anlamında da Çanakkale çok bambaşka bir yere kavuşmuş olacak. Bu tür çalışmalara devam ediyoruz. Burayı dünyanın dalış konusundaki en üst ligine çıkarmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

6.636 kez okundu