YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Sertifikalarını Aldılar

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) ile Turist Rehberleri Birliği (TUREB) işbirliğinde Profesyonel Turist Rehberlerine yönelik beş günlük Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Uzmanlık Sertifika Eğitimi ve Uygulama Gezisi programı sona erdi. Programa Türkiye’nin çeşitli yerlerinden farklı dillerde hizmet veren 53 Turist Rehberi katıldı.

25 Kasım 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale’de düzenlenen program öncesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Kültür ve Turizm Uzmanı Ayla İlker, Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Bilge Şimşek, ÇATAB Başkanvekili Ali Rıza Yarar, TUREB Başkan Yardımcısı A.Hakan Eğinlioğlu, ÇARO Başkanı Adem Biçer ile ÇARO yönetimi ve üyelerinin katılımıyla kısa bir açılış töreni düzenlendi.

Açılış konuşmasında bir konuşma yapan Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Adem Biçer, düzenlenen eğitim programının önemine değinerek, “Çanakkale Savaşları ve Savaş Alanlarının milletimiz açısından hatta Dünya Savaş Tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sebeple Oda olarak 2013 yılından itibaren bölge tarihine hakim rehber sayısını artırmak ve bu özel alanın doğru bir şekilde tanıtımını yapmak amacıyla benzer eğitim programları gerçekleştirmekteyiz. Alan Başkanlığı’nın talebi üzerine TUREB ile iletişime geçerek başlattığımız bu programında hayırlı olmasını diler, tüm katılımcılara başarılar dilerim” dedi.

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkan Yardımcısı A.Hakan Eğinlioğlu da yaptığı konuşmada eğitim programına Türkiye’nin çeşitli yerlerinden farklı dillerde hizmet veren 53 Turist Rehberinin katıldığını ifade ederek, “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan talepte, Tarihi Alanın sahip olduğu kaynak değerlerin korunarak kullanılması, ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve ziyaretçi yönetiminin sağlanması amacıyla rehberlerin tarihi alan konusunda uzmanlaşmalarının sağlanmasının yararlı olacağı bildirildi. Turist Rehberleri Birliği olarak Alan Başkanlığı ile yapılan yazışma ve görüşmeler neticesinde, Bakanlıktan ruhsatname alıp  çalışma kartına sahip rehberler için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı ile ilgili olarak uzmanlık eğitimi planlandı. Yapılan planlamada öncelikle iki gün teorik eğitim, daha sonra ise alanda üç gün pratik eğitimi olmak üzere toplam 5 günlük eğitim verilecek. Bu eğitimlerin sonucunda Bakanlığın denetim ve gözetiminde yapılacak olan sınavda başarılı olanlara “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Uzmanlık Sertifikası” verilip bu sicillerine işlenecek. TUREB olarak ÇARO’ya en başından beri destek olmaya çalışıyoruz ve bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Bilge Şimşek de rehberlik mesleğinin ülke tanıtımında önemli bir role sahip olduğunu belirterek, “Bu nedenle eğitim faaliyetleri her alanda olduğu gibi rehberlik mesleğinde de oldukça faydalı olacaktır. ÇARO’nun çalışmalarını takdirle izliyor ve her zaman destekliyoruz. Herkese başarılar dilerim.” şeklinde konuştu.

Uzmanlar tarafından iki gün boyunca Deniz Müzesi Komutanlığı Yüzbaşı Ahmet Saffet konferans salonunda teorik eğitim verilirken, yine uzmanlar ve bölgede uzman rehberler eşliğinde üç gün boyunca Gelibolu Yarımadası Savaş Alanları ve ziyaret noktalarına uygulama gezisi düzenlendi. Eğitim programı sonunda katılımcılara sınav yapıldı ve sınavda başarılı olanlara sertifikaları dağıtıldı.

2.297 kez okundu