YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde Duygusal Tören

Çanakkale Kara Savaşları’nın 107. yıl dönümü sebebiyle Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi.

24 Nisan 2022 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Şehitler Abidesi’nde düzenlenen tören saat 15.30’da çelenklerin Atatürk Anıtı’na konulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması, tören kıtası tarafından saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağının çekilmesiyle devam eden törende günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale’de 107 yıl önce güçlü ancak haksız olanlara karşı haklı ve onurlu bir mücadele verildiğini belirterek, “ Burada bir yok oluş sürecinden, bir varoluş destanı çıkardık. Tabiri caizse Çanakkale’de küllerimizden yeniden doğduk. Aslında biz Çanakkale’de kendimize geldik, kendimizi bulduk. Bir hilal uğruna ne güneşler batırdık ama izzetimizi ve namusumuzu çiğnetmedik. Son kalenin Çanakkale olduğunun farkına vardık ve bu uğurda memleketin en okumuş ve en akıllı gençlerini feda ettik. Bir nesil kaybettik bu topraklarda. O kahraman nesil de bu durumun farkında olarak yani bu savaşın Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olduğunu bilerek ölüme meydan okudular. Memleketin kararan ufuklarında, bir güneş gibi doğdular ve şafağı söktürdüler. Çanakkale'de haklı bir zafer kazanıldı. 107 yıl önce büyük bir savaşa sahne olan bu topraklar şimdi barışın, huzurun ve güvenin adresi olmuştur. Şehitlikleriyle, kaleleriyle, siperleriyle, tabyalarıyla, müzeleriyle ve bozulmamış doğasıyla Tarihi Alan tam bir açık hava müzesi haline gelmiştir. Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanı olan Tarihi Alan, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olma yolunda ilerlemektedir” dedi.

Konuşmanın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Abidede bulunan temsili şehit mezarlarına karanfil bırakarak, şehitlik anı defterini imzalayıp dua etti.

Tören Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müzik Topluluğu Mehter Takımının konseri; Türk ve Anzak askerleriyle gaziler ve izcilerin tören geçişi ardından şehitler için okunan dua ile sona erdi.

Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, İrlandalı Büyükelçi Sonya McGuinness, Avustralyalı Büyükelçi Miles Armitage, Yeni Zelandalı Büyükelçi Zoe Coulson-Sinclair, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jurgen Schulz, Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Jamal Khokhar, Faslı Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq ile gazilerin ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

6.024 kez okundu