YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Seramikleri Kitap Haline Getirildi

Yurtiçi ve yurtdışındaki arşivler, müzeler, kitaplar ve seyyahların izlenimlerinden de yararlanarak hazırlanan "Çanakkale Seramikleri" kitabı beğeniye sunuldu.

02 Eylül 2020 tarihinde eklendi

Prof. Dr. Turan Takaoğlu ve Arkeolog Ayşe Takaoğlu tarafından “Çanakkale Seramikleri, 1670-1915: Bir Kentin Sessiz Tanıkları” adı altında kitap Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi’nin bir kültür hizmeti olarak basıldı.

Kitap Çanakkale seramik geleneğinin ortaya çıkışı, Çanakkale seramiklerinin kimlere hitap ettiği, son arkeolojik kazıların bugüne kadar bildiklerimize ne tür yeni katkılar yaptığı ve bu geleneğin çöküşündeki sebepler gibi konuları içeriyor.

Çanakkale kentine adını veren ve yaklaşık olarak 1670’li yıllardan 1915 yılına faaliyet gösteren seramikler geleneği üzerine yapılan ve yeni bilgiler içeren çalışma Çanakkale Seramiklerinin anlatıldığı kitabın ilk bölümünde;  Osmanlı döneminde İznik ve Kütahya atölyelerinden sonra en önemli üçüncü geleneğini temsil eden Çanakkale Seramik geleneğinin öncelikli olarak kent tarihi bağlamında kenti ziyaret eden batılı seyyahlar, Osmanlı arşivleri, uluslararası dünya fuarları kayıtları ve fotoğrafik belgeler bulunuyor.

Kitabın ikinci bölümünde ise Çanakkale seramik atölyelerinde üretilen çanak çömlekleri form, üslup ve anlam yönünden ele alınırken; Çanakkale seramiklerinde yaşanan üslup ve kap formları açısından görülen değişimin sebeplerini ortaya konuldu.

Kitabın üçüncü ve son bölümünde ise geçmişte Çanakkale seramiklerini üreten, kullanan ve ticaretini yapan insanlar ele alındı.

Ayrıca kitabın son kısmında da Çanakkale Seramiklerinin son ustası İsmail Bütün’ün Çanakkale seramikleri üzerine aktardıkları yer alıyor.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

13.224 kez okundu