YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Turizmden Beklenen Katkıyı Alamıyor

20 Aralık 2013 tarihinde eklendi

Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2014 yılı Mali Destek Programlarını, Çanakkale’de düzenlenen Kalkınma Kurulu toplantısında açıkladı. Toplantıda yapılan konuşmalarda Çanakkale ve Balıkesir’in turizmden beklenen katkıyı alamadığı açıklandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, 2013 yılı 2. Olağan kalkınma kurulu toplantısını Çanakkale’de gerçekleştirdi. Ajansın danışma organı olarak görev yapan Kalkınma Kurulu toplantısı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. 61 üyenin katıldığı toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı ve Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Yönetim Kurulu Üyesi Bülend Engin ve Kalkınma Kurulu üyeleri katıldı. Toplantı açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak kürsüye gelen Çanakkale Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çınar, kısa bir giriş konuşması yaparak, “Kalkınma Kurulu toplantısının Çanakkale ilinde düzenlenmesinden dolayı Balıkesir’den gelen saygıdeğer konuklara hoş geldiniz diyorum. Ayrıca tüm katılımcılara da toplantıya geldikleri için teşekkür ediyorum. Toplantının hayırlı geçmesini diliyorum” dedi. Çanakkale Valisi Çınar’ın ardından kürsüye gelen Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turhan, “Kalkınma Kurulu toplantısında bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyerek konuşmasına başladı. Konuşmasında Vali Turhan, “Çanakkale ve Balıkesir coğrafi bütünlük yanında yerel dinamikler açısından da benzerlikleri bulunan iki şehir. Bu kapsamda bölgemizin temel dinamikleri tarım, hayvancılık, turizm ve önümüzdeki süreçte sanayi çok önemli bir yer tutacak. Türkiye’yi besleyen iki il olarak tarım ve hayvancılıkta mevcut durumumuzu korumak ve bu alanda verimi arttırarak nitelikli tarıma yönelmek temel vizyonumuz. Turizm ise iki il için önemli bir değer ancak her iki ilinde turizmden beklenen katkıyı aldığı söylenemez. Bu kapsamda turizmimizi geliştirmemiz gerekiyor. Sanayi ise bölgemiz açısından yeni bir olgu ancak önümüzdeki süreçte Sanayinin büyükşehirlerin kaydırılması kapsamında sanayilerin gidebileceği yer Güney Marmara bölgesi. Bölgemizde sanayiyi istiyoruz ancak sanayi geldikten sonra tarım, turizm hatta yaşama alanlarını korumamız gerekiyor. Ancak Balıkesir ve Çanakkale için bu durum avantajlı bir haldedir. Balıkesir ve Çanakkale hem tarım turizm ve sanayi şehri olurken hem de yaşanabilir bir bölge olarak devam etme imkanı olan bir bölge olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. GMKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Kalkınma Ajansları bölgesel gelişmişlik farklılıkları ortadan kaldırmak ve en aza indirmek için önemli müesseseler olduğunun altını çizerek “Bu müesseselerin işlevsel olması size ve bize bağlı” dedi.
GMKA’dan 14 Milyon 200 bin TL’lik yeni destek programı
Konuşması sırasında Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, GMKA’nın yeni destek programının Bakanlık tarafından onaylandığını söyleyerek, GMKA’nın yeni Mali Destek Programlarını açıkladı. Vali Ahmet Turhan açıklamasını şöyle sürdürdü: Ajansımız 2014 yılı için Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programına çıkmıştır. Bu yılki toplam destek tutarımız Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı 11 Milyon 200 bin, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı 3 Milyon TL. Toplam destek tutarı ise 14 Milyon 200 bin TL.
Program Başlıkları ise şöyle:
Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı 6 ana başlıktan oluşuyor.
Öncelik 1: Tarıma Dayalı Sanayi ile Tarım Alet ve Makinaları Sanayinin Geliştirilmesi
Öncelik 2: . Orman Ürünleri Sanayiinin Güçlendirilmesi
Öncelik 3: Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Makine-Ekipman Üretiminin Yerlileştirilmesi ve Yenilenebilir Enerji Uygulamalarının Yaygınlaştırılması
Öncelik 4: Atıkların Değerlendirilmesi ve Çevreye Verdiği Zararın Azaltılması
Öncelik 5: Bölge Turizm Olanaklarının Tanıtılması ve Alternatif Turizm Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi
Öncelik 6: Madenlerin Çevreye Duyarlı Şekilde İşlenerek Ekonomiye Kazandırılması
Ajansın sağlayacağı destek miktarları, asgari Tutar: 50.000 TL azami Tutar: 500.000 TL. Proje süresi ise en fazla 12 ay.
Ajansın son Mali Destek Programında Uygun Başvuru Sahipleri ise şöyle:
KOBİ olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler.
Kamu  Kurumları  (Yalnızca  Valilikler,  Kaymakamlıklar, İl/İlçe/Bölge Müdürlükleri, Liseler ve Bakanlıklara Bağlı Enstitüler)
Mahalli  İdareler  (Yalnızca  İl  Belediyesi,  İlçe  Belediyesi,  Belde Belediyesi,  İl  Özel  İdaresi,  Köy  Muhtarlığı  ve  Mahalli  İdare Birlikleri)
Sivil  Toplum  Kuruluşları  (Dernek  veya  Birlik,  Vakıf,  Sendika, Federasyon, Konfederasyon)
Üniversiteler  (Üniversite,  Fakülte,  Enstitü,  Üniversite  Araştırma Merkezi, Meslek Yüksekokulu, Rektörlüğe Bağlı Merkez)
Kamu  Kurumu  Niteliğinde  Meslek  Kuruluşu  (Odalar,  Borsalar, Birlikler)
Kooperatif – Birlikler (Kar Amacı Güden/Gütmeyen Kooperatifler, Kar Amacı Güden/Gütmeyen Birlikler)
Bölgeler – Siteler (Organize Sanayi Bölgesi, Küçük Sanayi Siteleri)
Vali Ahmet Turhan’ın ardından Kalkınma Kurulu Toplantısına geçildi. Kalkınma Kurulu Toplantısı, Kalkınma Kurulu Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Katip Üyeler Balıkesir İl Planlama ve Koordinasyon Müdiresi Aydilek Keskin Yıldırım ve Çanakkale İl Planlama ve Koordinasyon Müdiresi Gülten Yetişenin yerlerine geçmesiyle başladı.
Kalkınma Kurulu Başkanlığında görev değişimi
Güney Marmara kalkınma Ajansı’nın 2013 yılı 2. Kalkınma Kurulu Toplantısında Kalkınma Kurulu Başkanlığında da görev değişimi vardı. 2011 Yılı’dan bu yana Kalkınma Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, görevini Kalkınma Kurulu üyelerinin oylarıyla Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan’a devretti. Toplantının açılışını Rektör Laçiner yaparken, Kurul Başkanlığı için daha önceden oluşan teamüller gereği Başkanlık görevine Balıkesir Üniversitesi Rektörü Mahir Alkan’ı kurula önerdi ve oylamaya sundu. GMKA Kalkınma Kurulu yapılan açık oylama ile Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan’ı Kalkınma Kurulu Başkanlığına seçildi. Kalkınma Kurulu Başkanı’nın yanında katip üyelerde yapılan seçimle yenilendi. Buna göre Çanakkale Sosyo - Ekonomik Koordinasyon ve Güçbirliği Derneği Başkanı Tunca Yüğnük ve KOSGEB Balıkesir Hizmet Merkezi Müdürü Hüsamettin Çay katip üyeliklere seçildi. Seçimin ardından GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen Ajansın 6 aylık faaliyetlerini bir sunum eşliğinde kalkınma kurulu üyeleriyle paylaştı. İç Denetim raporunun görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.

Etiketler : GMKA , Ahmet Çınar
1.342 kez okundu