YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Çanakkale Yolun Sonu” Filminin Şeref Galası Yapıldı

22 Mart 2013 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşı’nı konu alan “Çanakkale Yolun Sonu” isimli filmin şeref galası Çanakkale Valiliği himayelerinde Kolin Hotel Megaron Salonu’nda bin kişinin katılımıyla yapıldı. Film gösteriminden önce Çanakkale Valiliğinin öncülüğünde gurbetçi Rap Müzik Sanatçısı Murat Korkmaz tarafından seslendirilen ve klip çektirilen “Çanakkale Geçilmez” adlı parça Murat Korkmaz, Sinan Aydın ve Hakan Kocabaşpınar tarafından canlı performans olarak seslendirildi. Ardından ise filmin gösterimi gerçekleştirildi. Film sonunda bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, büyük emek sarf edilerek yapılan filmi hayranlıkla izlediğini belirterek; “Her yanı bir kahramanlık sahnesi, her köşesi bir destan, her karış toprağı bir abide olan bu güzel vatan toprağının Çanakkale’mizin tanıtıldığı ve bugünkü nesillere aktarıldığı bu güzel filmin çekiminde, senaryosunda, sahnelerinde emeği olan, göz nuru döken herkesi, her sanatçımızı ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu filmin galasının, premierinin de Çanakkale’de 18 Mart haftasında, Çanakkale Zaferimizin 98. yılında yapılmış olmasını da ayrıca anlamlı buluyorum. Çanakkale Yolun Sonu gibi, bir çok prodüksiyonun, filmin, sahnenin tarihimizin tozlu sayfalarından çıkarılıp bugünlere, bugünkü nesillere anlatılmasını temenni ediyorum. Ben son yıllarda Türk Sinema Endüstrisinin çok iyi geliştiğini, çok iyi filmlere ve yapımlara imza attığını, dünya çapında ödüller aldığını memnuniyetle görüyorum. Filmlerimize, dizilerimize dünyadan özellikle de komşularımızdan çok ilgi olduğunu memnuniyetle görüyorum. Bir konuda daha memnuniyetimi ifade edeyim. Son yıllarda tarihimizle alakalı filmler, diziler oldukça ilgi ve beğeni topluyor. Bu gelişmenin tarihimizin, değerlerimizin yeni nesillerimize, bugünkü nesillere anlatılmasında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu özgüvenimizin, özümüze dönüşün, milli benliğimizin gelişmesinin en önemli unsurlarından biri olduğunu düşünüyorum. Bu gelişmenin en somut göstergesi ise Şehitliklerimize son 10 yılda gelen ziyaretçi sayısının 200.000’lerden 2.500.000’e gelmesidir. Bu filmlerin, bu yapımların ve tanıtımların bu artışta çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Bu gelişmenin çok olumlu ve sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle ben bu gelişmelere ve bu milli bilince katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Son Yıllarda Çanakkale İçin Yapılan Ve Çanakkale’yi Dünya Gündemine Taşıyan Filmlerin Yapımını Çok Önemsiyorum”
Konuşmasında sanatçıların gelişen, kalkınan ve zenginleşen bir ülkenin kendi kültürünü korumak ve kendi gelecek nesillerine bu kültürü aktarmaları çok önemli bir görevleri olduğunu da belirten Vali Tuna, “Bunun için de kendi sinema sektörümüzün, kendi kültür kurumlarımızın çok gelişmesi ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendimize ait bir sinema geleneğinin, kendimize ait bir sinema ekolünün olması gerektiğini düşünüyorum. Ve hepsinden önemlisi bu konuda elimizde çok bol malzeme ve senaryo var. Tek eksiğimiz harekete geçmek. Yapmamız gereken kurumlarımızı, arşivlerimizi, sanatçılarımızı harekete geçirmek, teşvik etmek. Bizler bu Anadolu topraklarında Malazgirt’ten sonra 950 yıldır varız. Bizim için bu topraklarda binlerce kahramanlık destanı, binlerce başarı öyküsü vardır. Binlerce senaryo vardır. ABD’de elli yıl önce yaşanan Vietnam Savaşı için üniversitelerin yaptığı bir araştırma var. Amerikan Sinema Endüstrisi bu savaş için elli yıl içinde 120 civarında film ve 15 adet belgesel çekmiş. ABD’nin 1770’lerde kurulduğundan bugüne geçen 240 yıllık sürede ABD’de üretilen filmlere ve senaryolara baktığımızda bizim sinema sektörümüzün yüz yıl önce yaşanan Çanakkale Zaferimiz için ürettiği filmlerin ve belgesellerin ne kadar az olduğunu hemen görüyoruz. Bu vesileyle ben son yıllarda Çanakkale için yapılan ve Çanakkale’yi dünya gündemine taşıyan filmlerin yapımını çok önemsiyorum. Çünkü internet, medya ve cep telefonlarımızla kültürler çok kolay ihraç edilebilir ve çok kolay kopyalanabilir hale geldi. Ve bu nedenle de kalkınan, büyüyen Türkiye için kültür ithal eden kültür ihraç eden bir ülke olması gerektiğini düşünüyorum. Bizim binlerce yıldan beri gelen birikimimizin, kültürümüzün, edebiyatımızın hem baskılanmaması hem de geri planda kalmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Çanakkale’nin Her Yanı Doğal Bir film Stüdyosu ve Plato”
Konuşmasında yapımcılara da seslenen Vali Tuna, “Değerli Yapımcılar; İlimiz Çanakkale’nin her yanı, her köşesi doğal bir plato, doğal bir film stüdyosudur.  Çanakkale’mizin her karış toprağından binlerce kahramanlık hikâyeleri ve senaryoları çıkarmak mümkündür. Ve bizim bunu bugünkü nesillere anlatmak ve tanıtmak en önemli görevimizdir. Milli birliğimizi, milli kültürümüzü, kardeşliğimizi bugünkü nesillere anlatmak aktarmak en birinci görevimiz olmalıdır. Ben bunda da siz sanatçılara, siz film prodüktörlerine çok önemli görevler düşmektedir. Şimdi bu güzel filmleri yapımcılarının önünde bir ileri adım, bir ileri aşama daha var. Bu filmleri dünya sahnelerine taşımak, Yurtdışı film piyasalarında pazarlamak, Dünyanın beğeneceği ve izleyeceği filmler üretmek. Bu açıdan Çanakkale Yolun Sonu Filmi gibi gerçek bir hikâyeye dayanan ancak hem bir belgesel tadı hem de bir film tadı veren bu filmleri tüm dünyaya anlatmak, tüm dünyaya tanıtmak bizlerin ve film yapımcılarının görevi olmalıdır. Çünkü bize göre dünya kamuoyuna, dünya izleyicisine tarihimizi, geçmişimizi, ecdadımızı anlatmanın çok önemli bir görevdir. Bugünkü nesillerin görevidir. Bu görev hem ülkemizin itibarına yapılan bir yatırımdır hem de ülkemizin yarınlara yapılan bir yatırımdır. Ben son olarak bu film vesilesiyle tüm sanatçılarımızdan, tüm yapımcılarımızdan Zaferimizin 100. Yılı olan 2015 yılı için özel hazırlıklar yapmanızı, özel prodüksiyonlar çıkarmanızı rica ediyorum. Çünkü 2015 bizler için, Çanakkale için, ülkemiz için çok özel bir yıl, çok önemli bir dönüm noktası olacaktır. Buna da şimdiden hazırlanmamız gerekiyor” dedi. Vali Güngör Azim Tuna, konuşmasının ardından filmin genel yönetmeni Serdar Akar, yönetmeni Kemal Uzun ve başrol oyuncusu Gürkan Uygun’a birer teşekkür plaketi verdi. Başrol oyuncusu Gürkan Uygun, filmi çekmeden önce şehitlikleri gezdiklerini belirterek, “Bu coğrafyayı koruyan tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum” diyerek duygularını dile getirdi. Yönetmen Kemal Uzun ise, filmin çektikleri kentte galasını yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. “Çanakkale Yolun Sonu” filminin şeref galasına Vali Güngör Azim Tuna, Eşi Pervin Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ve Eşi, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Eşi , Vali Yardımcıları ve eşleri, Protokol Üyeleri ve bine yakın vatandaş katıldı. Filmin genel yönetmeni Serdar Akar, yönetmen Kemal Uzun, başrol oyuncusu Gürkan Uygun’un da katıldığı galaya Çanakkaleliler büyük ilgi gösterdi.

1.975 kez okundu