YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de 108 Yıllık Gurur

Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 108. yıl dönümü kapsamında Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.

24 Nisan 2023 tarihinde eklendi

Törene 1'inci Ordu Komutanı Ali Sivri, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Avustralya Konsolosu Harry Hall, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Taşçı, Çanakkale İl Jandarma Komutanı ALB. Sadi Akman, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli ve çok sayıda yabancı konuk katıldı.

Çanakkale Savaşları'na katılan diğer ülkelerin çelenklerinin hazır olarak yer aldığı Atatürk Anıtı’na Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan tarafından çelenk koyulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağının çekilmesiyle devam etti.

Bakan Yardımcısı Demircan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Nice destanlar vardır ki sesi sonsuza dek yankılanır, nice destanlar vardır ki tüm milletlerin gönlünde unutulmaz, bâki kalır. Bundan tam 108 yıl önce Çanakkale’de yazılan işte böylesi bir destandır. Bu destan, Türk milletinin yeniden doğuş destanı olduğu gibi başka milletlere de millî benliklerini hatırlatan bir ilham kaynağı olmuştur. Türk Askeri, Çanakkale’de sadece kahramanlığını ortaya koymamıştır. Ahlakını, dürüstlüğünü ve vicdanını da en zor şartlarda koruyarak, düşmanına, vatanını işgale gelenlere karşı sergilediği insaflı tutumuyla bu savaşın 'Centilmenler Savaşı' olarak anılmasını da sağlamıştır.

Bu hasletler Türk askerinin kışlada aldığı askerî terbiyeden evvel, evinde aldığı manevi Türk aile terbiyesine dayanır. Bu vatanın evlatları Çanakkale’de, Galiçya’da, Mısır’da, Kore’de, Kıbrıs’ta ve daha adını sayamadığımız farklı coğrafyalarda şehit düşmüşlerdir. Bu milletin şehitleri, düştüğü her toprak parçasında, arkasında bir insanlık dersi, fedakârlık örneği, kahramanlık destanı bırakmıştır. Türk Milleti ise şehitlerini hiç unutmadığı gibi, hafızasında kin ve nefreti tutmayı asla seçmemiştir. İşte bu sayede Çanakkale; aradan geçen bir asır içinde milletlerin hafızasında ortak acılardan doğan kardeşliğin ve hepimizin hayali olan barışın da sembolü haline gelmiştir. Bugün müttefikimiz olan farklı milletlerden oluşan bu seçkin kalabalığın ataları; bu topraklarda atalarımızla koyun koyuna yatmaktadır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi ‘Onlar, bu toprakta can verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.’ Bizler, atalarımızın bize bıraktığı gibi gelecek nesillerimize yine barışı, yine kardeşliği miras bırakacağız. Bugün burada muzaffer olmuş bir neslin evlatları olarak duyduğumuz gurur Çanakkale ruhuyla yeniden kendimizi bulmuş olmanın da haklı gururudur” ifadelerini kullandı.

"BUGÜNÜ, DÜNLE BESLEYECEĞİZ"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yapmış olduğu konuşmasında, "Sizleri çok özel bir alanda misafir ediyor ve çok önemli topraklarda törenlerimizi yapıyoruz. 108 yıl önce bu topraklarda dünya tarihinin akışı değişti ve dünya tarihi adeta yeniden yazıldı. Çanakkale Zaferleri dünya tarihinin sayfalarına, “Türklerin Zaferi” olarak altın harflerle yazıldı.

Türk Milleti en zor şartlar altında dahi vatanını savunmayı başarmış, icap ettiğinde seve seve ölmeyi bir şeref bilmiştir. Türk milleti vatan ve bağımsızlık uğrunda şehit ve gaziliği en yüce makam olarak kabul etmiş ve bu anlayışın gereğini canını ortaya koyarak ispatlamıştır. 108 yıl önce bu topraklarda güç dengelerine bakılmaksızın güçlü olan değil haklı olanın galip geleceği bir kez daha anlaşılmıştır.

Devletimizin ve milletimizin kalbine, harîm-i ismetimize, yani İstanbul’a yürümek isteyen çelikten kalelerin imanlı göğüslere çarpıp geri döndüğü yerin adıdır; Çanakkale.

Çanakkale, çeliğe karşı etin ve kemiğin galip geldiği, kutsalları söz konusu olduğunda sıradan ve sade yaşantısını bırakıp amansız bir savaşçıya dönüşen vatanı namus belleyen Türk milletinin ayağa kalkıp küllerinden yeniden doğduğu yerdir.

Çanakkale bugünkü nesiller yaşasın diye canından vazgeçenlerin, bu müstesna toprakların altında kefensiz yatanların ebedi istirahatgâhıdır. Çanakkale Zaferleri, zor zamanlarda vatan sınırlarına koşanların kara günler geçince ikbâl ve taktir beklemeden köylerine sade hayatlarına dönenlerin hikayesidir ve bu zaferlerin mimarlarının tek bir dileği ve vasiyeti vardır; Vatan Sağ Olsun.

O büyük insanlar fedây-ı can ettiler ama vatan sağ oldu, bugünkü nesiller sağ oldu, dilekleri ve vasiyetler gerçek oldu. Geriye şanlı, şerefli hatıraları kaldı. Uzun süren mücadelelerin ve fedakârlıkların sonunda Türkiye Cumhuriyetimiz var oldu.

Gelecek nesiller için hayatlarından vazgeçenlerin hatıraları onlardan doğanlara yani bizlere emanet edildi. Onlar bir an bile düşünmeden cephelerde canlarını feda ederken, bize düşen görev öylece unutulup gitmelerine izin vermemektir. Hepimizin borcudur bu... Unutmak; kaybetmektir, eksilmektir. Hatırlayacağız, hatırlatacağız … Bugünü, dünle besleyeceğiz." dedi.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.200 kez okundu