YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de 22 Bin 500 Yıllık Mağarada İnsan İzlerine Rastlandı

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı Köyü sınırları içerisinde yer alan 22 bin 500 yıl öncesine ait Türkiye'de halen devam eden 6 mağara kazısından birisi olan ve Batı Anadolu'da bilinen ilk ve tek Paleolitik Dönem mağarası İnkaya Mağarası’nda yapılan kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastlandı.

26 Ekim 2022 tarihinde eklendi

2016 yılından buyana Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında devam eden İnkaya Mağarası’ndaki kazı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor.

Kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşmaya devam ettiklerini belirten kazı heyeti yetkilileri 2022 yılı kazı çalışmalarında çakmaktaşı ve sıcak su kaynakları buluntularına ulaşmaları sebebiyle mağarada binlerce yıl önce yoğun bir insan yerleşiminin olduğuna inandıklarını belirterek, “2022 yılı kazı çalışmalarında ağırlıklı olarak kazı çalışmalarına mağaranın batı ve güney bölümlerinde devam ettik.Bu çalışmalar sonucunda mağarada yaşayan Paleolitik dönem insanlarının üretip kullandıkları binlerce yontmataş alet ve parçasına ulaştık. Mağaranın batı bölümünde 3 sezondur devam eden çalışmalarda buluntular yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Bu da bize o dönemde insanların bu hammaddeleri aletlere dönüştürüldüğü bir atölye olarak kullanılmış olabileceğini gösteriyor. Buda bize bu örnekler sayesinde laboratuarlarında analiz edilerek insanların hangi dönemde ya da dönemlerde mağara ve çevresinde iskan ettikleri kesin olarak ortaya çıkaracak. İnkaya Mağarası kazısı Batı Anadolu’da varlığını çok fazla bilmediğimiz Paleolitik dönem insanlarının günlük yaşantıları ve dönemin iklim, bitki örtüsü ve sıcak su kaynakları hakkında pek çok bilgi verecek. Aynı zamanda Balkanlar ile Anadolu arasındaki insan göçlerinin tarihleri ve boyutları konusunda da bizleri aydınlatacak bu mağaradaki kazı bizler açısından çok önemli” dediler.

İNKAYA MAĞARASI HAKKINDA BİLGİ....

Çan ilçesine bağlı Bahadırlı Köyü sınırları içerisinde yer alan İnkaya Mağarası deniz seviyesinden 235 metre yükseklikte yer alıyor. Mağaranın tavanı toprak seviyesinden 3 metre yukarıda olup, içine girilince toprak altına doğru genişliyor. Mağaranın ana bölümü 20×30 metre boyutlarında olup, kuzey-güney doğrultusunda yer yer yıkılmış, yer yer toprak altında devam eden 100 metre kadar bir kayalık sisteminden meydana geliyor. Mağaranın bulunduğu tepenin dere yatağına doğru eğim yapan doğu yamaçları yüzlerce metrekarelik bir alana yayılmış bulunan çakmaktaşı hammadde kaynakları ve yüzey buluntuları ile kaplı. Buradaki kazı çalışmaları 6 yıldan buyana sürdürülüyor. Bu kazı çalışmalarında bu zamana kadar toplam 15 binin üzerinde çakmak taşı yontma taş alet ve parçasına ulaşıldı. Buluntular Türkiye’de devam eden diğer mağara kazılarından elde edilen buluntular ile benzerlik göstermiyor. Bunların daha çok Balkan Paleolitiği ile ilişkili olabileceği, bu nedenle de İnkaya kazılarının Anadolu-Balkanlar arasındaki Paleolitik dönem insanlarının göçlerine ışık tutabileceği düşünülüyor.

MAĞARANIN YAKLAŞIK 22 BİN 500 YILLIK OLDUĞU BELİRLENDİ

Mağaranın yapılan tarihlendirmede 22 bin 500 yıllık olduğunu belirtiliyor. Jeofizik araştırmalarına göre yaklaşık 100 metre kadar toprak üstünde ve altında kayalıklar halinde devam eden mağarada şimdiye kadar yapılan 6 sezonluk kazı çalışmalarında 15 binin üzerinde alet ya da alet parçası olarak kullanılmış çakmaktaşı yontmataş buluntular ve andezitten vurgaçlar ele geçti. Buluntular koordinat sistemine göre tek tek kaydediliyor. Bunlarda ileriki yıllarda mağara insanlarının alan kullanımı ile ilgili oldukça detaylı bilgiler verecek. Bu buluntular Çan bölgesinde Paleolitik dönem insanları açısından yoğun bir yerleşim faaliyetlerinin mevcut olduğunu gösteriyor. İleriki yıllarda sürdürülecek kazı çalışmalarında taş alet buluntularına ilaveten insanların tükettikleri hayvanlara ait kalıntıların ve kendi iskelet kalıntıların da bulunması muhtemel gibi görünüyor.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

(FOTOĞRAF: http://inkayakazisi.ankara.edu.tr)

14.952 kez okundu