YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Bir İlk.. “Barış Maratonu”

08 Eylül 2014 tarihinde eklendi

Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yerleşim birimi olan Çanakkale’de turizmin gelişmesi için yeni projeler hayata geçirilmeye başlıyor. İşte bunlardan birisi de Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Savaşlarının yaşandığı bölgede düzenlenecek olan “Barış Maratonu”… Bu konuda uzun süredir proje çalışmalarını sürdüren GTP Turizm yetkilileri sonunda Çanakkale’de bir ilki başararak “Barış İçin Koşuyorum” adı altındaki bu etkinliği Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı olan 2015 yılında gerçekleştirmek için startı verdiler… Türkiye’de İstanbul ve Antalya’da yapılan Maraton koşularının üçüncüsü böylece Çanakkale’de yapılmış olacak. Yerli ve yabancı binlerce sporcunun Gelibolu Yarımadası’nda barış için koşacağı bu etkinlik sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ses getirecek. Toplam 160 bin TL ödülün dağıtılacağı organizasyonda Tam Maraton ve Yarı Maratonda 5 bin kişi, halk koşusunda ise binlerce kişi barış için koşacak. Bizlerde bu hafta çok sayıda ünlü sporcu ve siyaset adamı ile tanınmış kişilerin katılacağı Çanakkale turizmine de büyük katkı sağlayacak bu etkinlik hakkındaki çalışmaları GTP Turizm A.Ş’nin kurucu ortağı Armağan Aydeğer’e sorduk…

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

- İsmim Armağan Aydeğer. GTP Turizm A.Ş’nin kurucu ortağıyım. Nisan 2014 yılında kurduğumuz bu şirkette benim dışımda Wilusa Seyahat Acentesi Ortağı Ahmet Çelik ve Hotel Crowded House Tours ortağı Ziya Artam yer alıyor. Bu şirketi oluştururken Çanakkale’de bugüne kadar yapılan olağan şeylerin yanı sıra olağan dışı büyük ilgi çekici etkinlikler yapmayı hedefledik. Bu kapsamda da birçok projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık.
* Bu konuda en önemli projelerimizden birisi de Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda bir barış koşusu projeniz var. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Sanırım ilk kez Çanakkale’de uluslararası bir maraton düzenlenecek. Bu proje fikri nasıl ortaya çıktı?
- Türkiye genelinde tam maraton dediğimiz 42 kilometre 195 metre mesafedeki bu yarış İstanbul’da Avrasya Maratonu ve Antalya’da da “Runtalya” adı altında düzenleniyor. Bunun dışında Türkiye’de bu şekilde düzenlenen uluslar arası bir maraton yok. Bizlerde bu kapsamda tarihi ve turistik açıdan önemli bir yer olan Çanakkale’de böyle bir etkinliğin düzenlenebileceğini düşünerek bir çalışma başlattık. Bu kapsamda ülkemizin ve Avrupa’nın çok önemli turizm duayenlerinden Hüseyin Baraner ve Çanakkale Vali Yardımcımız Bekir Sıtkı Dağ’a bu projemizi ilettik. Onlardan da projemize destek gelince Çanakkale’de büyük ses getirecek uluslar arası bu projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Düzenleyeceğimiz bu maraton sadece bir spor etkinliği olmayacak. Amacımız burada spor ile birlikte dünyanın en büyük barış organizasyonlarından birisini yapmak. Bu kapsamda gerek UNESCO ile gerekse birçok yabancı ülke ile temaslarımıza başladık. Bu konuda uluslararası spor ve turizm organizasyonları, uluslar arası yabancı sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerimiz sürüyor. Kendilerine yarışma ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
“ÇANAKKALE’DE İLK KEZ MARATON KOŞUSU DÜZENLENECEK”
* Uluslararası özellikteki bu maraton ne zaman yapılacak?
- “Barış İçin Koşuyorum” adı altındaki bu maratonumuz 4 Ekim 2015 Pazar günü yapılacak.
* Bu maratonu 2015 yılında neden Çanakkale Savaşları ile ilgili törenlerin yapıldığı Mart veya Nisan aylarında değil de, Ekim ayında yapmayı planladınız?
- Bizler firma olarak Çanakkale bölgesinin turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu sebeple de Çanakkale’de turizm sezonunun yavaşlamaya başladığı aylarda hareketliği sağlayabilmek için birçok projeyi gerçekleştirmekten yanayız. Bunlardan birisi de işte bu maraton koşusu. Mart ve Nisan ayları zaten Çanakkale’de turizmin en yoğun olduğu aylar içinde yer alıyor. Bizler bunun dışında geri kalan aylarda da Çanakkale’de turizmin hareketlenmesini istiyoruz. Bu etkinliğimizi de özellikle turizmin yavaşladığı bir ay olan Ekim ayında yapmayı planladık. Zaten maratonlar da yazın koşulmuyor. Hedefimiz her ay Çanakkale’de bir  etkinlik yapmak.
* Maraton etkinliği sadece 1 günle mi sınırlı olacak?
- Maraton tek günlük bir etkinlik gibi görülmesine rağmen aslında bu böyle değil. Maraton 4 günlük bir etkinliği kapsıyor. Maratondan önce 1-2-3 Ekim tarihlerinde Halk Bahçesi içinde Maraton Fuarımız olacak. Burada maratonun tanıtımı yapılacak ve yarışmaya katılacaklara malzemeleri teslim edilecek. Makarna partileri düzenlenecek. Halk Bahçesi 3 gün boyunca binlerce kişinin bir araya geldiği bir buluşma yeri olacak. Burada yerli ve yabancı binlerce kişi bir araya gelecek ve  barış için koşacakları bu yeri tanımış olacaklar. Yani 4 Ekim tarihinde bu yarış yapılacak ama ekinlikler 3-4 gün öncesinden başlayacak. Bu da kent turizmine ve esnafına da büyük katkı sağlayacak.
* Çanakkale’nin tanıtımına da büyük katkı sağlayacak bu uluslar arası maraton koşusu ile ilgili bir tanıtım filmi çekildiğini de duyduk. Bundan da bahseder mimsiniz?
- Evet. Bu konuda yarışma ile ilgili kısa metrajlı tanıtım filmimizin çekimleri sürüyor. Son derece etkileyici bir film oluyor. Temel kurgusunu barış odaklı yapıyoruz. Bu sıradan bir tanıtım filmi olmayacak. Bu film ile birlikte Türkiye’de ve yurt dışındaki birçok ülkede çok yoğun bir tanıtım kampanyamız başlayacak. Ayrıca yine yerli ve yabancı yüzlerce ülkede sponsorlarımız vasıtasıyla bu tanıtım filmimizin gösterimi yapılacak ve gazetelerde de ilanlarımız yayınlanacak.
“BÜYÜK ANAFARTA KÖYÜNDEN BAŞLAYACAK MARATON MORTO KOYUNDA SONA ERECEK”
* Tarihi Yarımadada düzenlenecek bu barış koşusunda sadece Maraton düzenlenmeyecek. Bunun dışında yarı maraton ve halk koşusunun da düzenleneceğini duyduk. Bu yarışmalar nasıl yapılacak?
- Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda düzenleyeceğimiz bu uluslar arası etkinlikte 42 kilometre 195 metre mesafedeki maraton yarışı dışında aynı zamanda yarı maraton ve halk koşusu etkinliğini de düzenleyeceğiz. Buna göre Yarı Maraton 21 kilometre 100 metre, Halk Koşusu da 8 kilometre olacak.  42 kilometre 195 metrelik Maraton Yarışı 4 Ekim 2015 Pazar günü sabah 09.00’da Büyük Anafarta köyünden başlayacak ve Şehitler Abidesi’nin alt kesiminde yer alan Morto Koyunda sona erecek. Yarı maraton ise yine aynı gün saat 09:00’da  Kum Motel’in bulunduğu yerden başlayacak ve Morto Koyu’nda sona erecek. Halk Koşusu ise Alçıtepe köyünden saat 13:00’te başlayıp yine Morto Koyu’nda sona erecek. Aslında biz yarışların özellikle Şehitler Abidesi’nin önünde bitmesini arzu ediyorduk. Fakat Morto Koyunun bulunduğu bölgeden Şehitler Abidesi’nin olduğu yere giderken çok dik bir yokuş var. Sporcuların bu yokuşta koşarken zorlanacağını düşünerek yarışın Morto Koyu’nda tamamlanmasına karar verdik. Bu konuda uzman birçok otoritenin de görüşlerini alarak bu kararı aldık ve yarışı Morto Koyu’nda bitirmeyi uygun bulduk.
* Ben şahsen Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında bir barış koşununun düzenlenmesinin çok büyük ilgi göreceğine inanıyorum…
- Bizde aynı fikirdeyiz. Çanakkale Savaşlarının 100.yılında özellikle Avustralya,Yeni Zelanda, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi ülkelerin maratonun yapılacağı bu yerin kendileri için ayrı bir öneminin bulunmasından dolayı buraya daha çok önem vereceklerini düşünüyoruz. Bu sebeple de barış koşusuna yerli ve yabancı binlerce kişinin katılacağını umuyoruz.
“YARIŞMADA 160 BİN TL ÖDÜL DAĞITACAĞIZ”
* Yarışmada ne kadar ödül dağıtacaksınız?
- Bu yarışmada toplam 160 bin TL ödül dağıtacağız. Ödüllerimiz son derece yaygın. Maratonda birinci olan sporcuya 10 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye 3 bin, dördüncüye 2 bin, beşinciye de bin dolar ödül vereceğiz. Bu ödülleri kadın ve erkek kategorilerinde ayrı ayrı vereceğiz. Bunun dışında burada ayrı bir değerlendirme de yaptık. Biliyorsunuz maratonlarda genellikle özellikle Afrika ülkelerinden yarışmacılar iyi dereceler elde ediyorlar. Bunların birincilikleri çok oluyor. Bu sebeple biz düzenleyeceğimiz maratonda Türk yarışmacılarımızın motivasyonunu yüksek tutmak için Türk yarışmacılarımız için ayrı bir tasnif daha yaptık. Bu maratonda Türk yarışmacılar derecelere giremezse birinci olan Türk yarışmacıya 4 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin dolar ödül vereceğiz. Bir Türk elbetteki maratonda birinci olabilir. Eğer Türk yarışmacı maratonda birinci olursa iki ödülü birden alamayacak. O sadece maratondaki birincilik ödülünü alacak. Bunun dışında maratonda yaş kategorilerine göre de ödüllendirme yaptık. Buna göre 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 ve 60 yaş üstü kategorilerde de erkek ve kadınlarda dereceye girenlere ödül verilecek.
* Binlerce kişinin katılacağı bu maraton koşunsun finansmanı nasıl karşılanacak? Sponsorlar ile ilgili bir gelişme var mı?
- Sponsorluk konusunda şuan görüşmelerimiz sürüyor. Yaklaşık olarak bu organizasyonun bize maliyeti 1 milyon TL’yi bulacak. Profesyonel sponsor firmaları ile görüşmelerimizin kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz. Hedefimiz 2014 yılı sonuna kadar sponsorluklarla ilgili çalışmalarımız sonuçlandırıp 2015 yılı boyunca yarışmamızı en etkin şekilde tanıtmak. Bu kapsamda Avrasya Maratonu ve Antalya Maratonunda stantlar açarak tanıtımımızı yapacağız.
* Yerli ve yabancı TV kanallarında bu uluslar arası maratonun canlı yayını ile ilgili çalışmalar olamaz mı?
- Kesinlikle bu çok önemli husus. Bizim buradaki en büyük hayallerimizden bir tanesi Çanakkale’nin turizm potansiyelini geliştirmenin yanı sıra Çanakkale markasını dünya genelinde duyurmak. Bu yarışmanın yerli ve yabancı TV kanallarından yayınlanması ve o sırada ilimizin birçok tarihi ve turistik güzelliklerinin televizyonlarda gösterilmesi bulunmaz bir nimet olacak. Bu kapsamda dünya basının buraya çekmemiz lazım. Bununda en önemli kriteri dünyaca ünlü birinin bu etkinliğe katılması. Eğer o ünlü sporcu veya başka bir kişi bu etkinliğe katılırsa maratonumuzun birçok kanalda yayınlanma ihtimali çok yüksek olur. Bu etkinliğimizin dünya barışı içinde ses getireceğine inanıyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanlığına da bir yazı yazarak bu etkinliğimize destek isteyeceğiz.
“YARIŞA YERLİ VE YABANCI BİNLERCE KİŞİ KATILACAK”
* Maratona tahmini kaç kişinin katılması bekleniyor. Bir sınırlama var mı?
- Bizler burada tam maraton ve yarı maraton koşusu için 5 bin kişinin katılmasını bekliyoruz. Yarışmamızın ilk senesi olduğu için bu sayıyı 5 bin ile sınırlamak zorunda kaldık. Ayrıca Türkiye’nin değişik bölgelerinden yarışa katılacaklar için 7 ayrı bölgeden Çanakkale’ye otobüs kaldıracağız. Bu otobüs ücretleri de sponsorlar aracılığı ile karşılanacak. Yani sporcular otobüs ücreti ödemeyecekler. Halk koşusuna katılımda ise bir sınırlama yok. Bu sayı on binleri bulabilir.
* Yarış sırasında güvenlik nasıl sağlanacak?
- Parkur Büyük Anafarta Köyünden başlayıp Morto Koyunda sora eriyor. Bu kapsamda koşu yollarını kesen noktalarda acil çıkış yollarımız olacak. Aynı zamanda Eceabat ve Kilitbahir’den açık ambulans ve güvenlik hat yollarımız olacak. Herhangi bir acil durum olduğunda buradan gerekli ulaşım sağlanacak. Bunun dışında sağolsun Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve Jandarmamız bizlere önemli destekler vereceği taahhüdünde bulundu. Çanakkale Valiliği bünyesinde İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Atletizm Federasyonu gibi bütün bu kurum ve kuruluşlar parkurdaki güvenliğin ve düzenlemenin sağlanmasında bizlere destek olacaklar. Ayrıca şuan faaliyete geçmese de Tarihi Alan Başkanlığımız var. Onlarında bizlere destek olacağına inanıyoruz.
* Yarışa ünlü isimler katılacak mı?
- Bakınız bu sadece spor etkinliği değil. Biz zaten bunun böyle olması da arzu etmiyoruz. Bizim buradaki en büyük hedefimiz Çanakkale’de gerçekleşecek bu etkinliğin bütün dünyada ses getirecek çok büyük bir barış etkinliği olmasıdır. Bu sebeple de barış etkinliği kavramını gerçekleştirecek her türlü uluslar arası spor adamı, siyasetçi ve sivil toplum örgütü yetkilileri ile temasa geçtik. Bu süreç içerisinde dünya gündemini Çanakkale’ye taşıyacak yurt dışından önemli kişileri buraya getirmekte kararlıyız. Bunun dışında çok önemli sporcuların burada maratona katılması için davetlerimizi yaptık. Bu konuda Avustralya Konsolosluğu ile de görüştük. Onlar Avustralya’dan çok ünlü bir atleti getirebileceklerini söylediler. Bu konuyu özellikle Birleşik Kraliyet Ülkeleri yetkililerine de ilettik. Fakat burada benim hayalim şu. Bu yarış dünya barışı için yapılacak. Bu sebeple binlerce kişinin koşusunda açılış startını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin yapmasını çok istiyorum. Bu konuda BM Genel Sekreterliği ile irtibat sağlanmaya çalışıyoruz.
“MARATONA KATILAN HER KİŞİ İÇİN UNESCO’YA 2 DOLAR BAĞIŞTA BULUNACAĞIZ”
* Yarışma kapsamında UNESCO’ya belirli oranda maddi katkıda sağlayacaksınız galiba?
- Organizasyon komitesi olarak dünya barışı desteklemek adına tam maraton ve yarı maratona katılan her kişi için UNESCO’ya 2 dolar bağışta bulunacağız. Bu konuda gerekli protokolün yapılması için UNESCO ile görüşmelerimiz sürüyor.
* Yarışa katılacaklar nasıl başvuruda bulunabilecekler?
- Maraton, yarı maraton ve halk koşunsuna katılacaklar başvurularını, “www.barisicinkosuyorum.com” ve “http://www.irun4peace.com“  isimli web sitelerimiz üzerinden 28 Eylül 2015 tarihine kadar yapabilecekler. Tam ve yarı maratona katılacak yarışmacılar için burada 50 TL gibi sembolik bir katılım ücreti alıyoruz. Biz zaten o alınan kayıt ücretinin karşılığından daha fazlasını ekipman vb. şekilde kendilerine geri vereceğiz.
* Yarış sonunda katılımcılara günün anısına hatıra amaçlı bir katılım belgesi verecek misiniz?
- Bu konuda bir çalışmamız var. Çanakkale’ye barış için koşmaya gelenlere barış ve savaşın ortak paydası olarak günün anısına askerde takılan künyelerden bir tane vermeyi planlıyoruz.
* Yarış sonrası ödül töreni nerede ve nasıl yapılacak?
- Maraton koşusunun ödül törenini Çanakkale il merkezinde yapacağız. Bunu sahildeki Troia Atının ön kısmı veya İskele meydanında yapmayı planlıyoruz. Ödül töreninin ardından da ünlü bir müzik grubunun da konseri ile bu etkinliği tamamlamayı düşünüyoruz. Amacımız bu yarışı bir müzik gösterisi ile adeta şölene çevirmek.
* Bu etkinliğin Çanakkale turizmine katkısı nasıl olacak?
- GTP Turizm olarak bizim hayalimiz Çanakkale’deki turizmin sadece Mart ve Nisan aylarında sınırlı kalmaması. Bu kapsamda da hedefimiz Çanakkale’de 12 ayda 12 tane uluslar arası etkinlik düzenlemek. Bu 12 taneden bir tanesi olan “Barış İçin Koşuyorum” Projesi ile bunu başlatıyoruz. Bu etkinlik sadece 1 seferlik olmayacak. 2015 yılından sonra her yıl bu etkinliği burada yapacağız. Bunda kararlıyız. Bu etkinliğin Çanakkale turizmine katkısı gerçekten çok fazla olacak. Her şeyden önce binlerce yarışmacının katılacağı bu etkinliğe sadece o yarışmacılar gelmeyecek. Onların yanında yakınlara da gelecek.. Böylece Çanakkale il merkezinde bir hareketlilik yaşanacak. Bu durum Çanakkale’de ekonomik olarak da bir canlanma getirecek.
* Son olarak bu maratona katılmak isteyenlere neler söylemek istersiniz?
- Buradan özellikle Çanakkalelilere seslenmek istiyorum. Bu etkinlikte lütfen bizi yalnız bırakmasınlar. Bu etkinlik gerçekten Çanakkale’de gerçekleştirilmesi planlanan en büyük organizasyon. Bu sebeple bütün Çanakkalelilerin bu etkinliğe sahip çıkmalarını arzu ediyoruz. Bu etkinliğimizi ulaşabildiğimiz her noktaya ileterek tanıtımımızı yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda sosyal medya çok önemli. Çanakkalelilerden bu organizasyonumuzu sosyal medya aracılığı ile herkese duyurmalarını istiyoruz. Bu organizasyonumuzu ne kadar kişiye iletebilirsek buradaki etkinliğe katılım o kadar çok olur. Bundan da Çanakkale’miz kazanır.

2.373 kez okundu