YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Kruvaziyer ve Yat Limanı Nereye Yapılmalı?

12 Haziran 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale Valiliği ve Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş’nin ortaklaşa düzenlediği Çanakkale Kruvaziyer ve Yat Limanı Paneli, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Konferans Salonu'nda yapıldı. Panele konuşmacı olarak Ulaştırma ve Kıyı Yapıları Daire Başkanı İsmail Özdemir, İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Avcı, Deniz Haber Ajansı Başkanı Recep Canpolat, D- Marin Marina Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkan Bezirgan, MSC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Ercan ve TÜRSAB Kruvaziyer Komitesi Eşbaşkanı ve Karavanmar Denizcilik Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi katıldı.
Panelin açılış konuşması yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Kruvaziyer ve Yat Limanı konusunda Çanakkale’ye en iyisini yapmak istediklerini bu amaçla bu paneli organize ettiklerini belirterek, panelin iyi geçmesini diledi.  Vali Ahmet Çınar, “Bu konu geldiğim günden beri gündemdeki yerini koruyor. Neden yapılamadığını o günden beri merak etmekteyim. Hem yat limanının hem de kruvaziyer limanın nerede ve nereye yapılacağına bütün tarafların hemfikir olması gereğine inanıyorum. İlimiz için en iyi ve en çağdaş çözümün bulunabilmesi için bu fikir birliği şart. O nedenle konuyu bu kez en iyi bilenlere, uzmanlarına sorma ve herkesin huzurunda konuşma gereği duyduk” diye konuştu.
Panelin ilk konuşmacısı Deniz Haber Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, dünyada 292 adet kruvaziyer gemisi olduğunu, bunların toplam cirosunun 37.1 milyar dolar ve Çanakkale’nin bulunduğu Akdeniz çanağının payının ise 8 milyar dolar olduğunu belirtti. Canpolat, her bir kruvaziyer yolcusunun şehirde yaptığı harcamanın ortalama 98 dolar olduğunu vurgulayarak, bu durumda 3 bin kişilik bir kruvaziyer gemisinin Çanakkale esnafına yaklaşık 1 milyon TL bırakacağını ifade etti.
Ulaştırma ve Kıyı Yapıları Daire Başkanı İsmail Özdemir, kıyı yapılarıyla ilgili imar planı süreci ve bu süreçte yer alan kamu kurumlarıyla ilgili bilgi verdi, konuyla ilgili 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nu hakkında katılımcıları aydınlattı.
İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Avcı, Çanakkale'nin kruvaziyer turizminde bir uğrak liman olmasının düşünüldüğünü, genişletilerek kruvaziyer limanı olarak planlanan Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait iskelenin uygun olduğunu belirtti. Prof. Dr. İlhan Avcı, “Her şeyi sıfırdan yapmak yerine, var olan yapıyı efektif kullanmak adına önerimiz bu iskele oldu. Kruvaziyer iskelesi için çeşitli kriterler söz konusu, seçilen bu yer bu kriterlere en uygunudur. Derinlik yapısında sorun yok, teknik, yasal ve çevresel açıdan yapılmasında hiçbir sakınca yok” diye konuştu.
Yat Limanı konusunda konuşan panelist D- Marin Marina Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkan Bezirgan, Çanakkale gibi potansiyeli yüksek bir kentte şimdiye kadar yat limanı olmamasının yadırgatıcı olduğunu vurgularken, yat limanlarının nereye kurulması gerektiği, özellikleri ve yasal süreci ile ilgili bilgi verdi.
MSC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Ercan, TÜRSAB Kruvaziyer Komitesi Eşbaşkanı ve Karavanmar Denizcilik Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi de, kruvaziyer turizmi sektörüyle ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaşırken, Çanakkale özelinde hangi adımların atılması gerektiğini, yatırım maliyetlerinin yüksekliğini, öncelikle hizmetler sektöründe önemli adımların atılması gerektiğini de ifade ettiler.
Toplantının soru-cevap bölümünde söz alan ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, amaçlarının Çanakkale ekonomisini canlandırmak, kent esnafının biraz daha fazla kazanmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “Yoksa bu liman orada olmuş ya da olmamış fark etmez. Biz burada sadece kamu yararını gözetiyoruz” diye konuştu. Panele Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, GESTAŞ CEO'su Hasan Yürükçü ile ilçe belediye başkanları, turizm ve denizcilik ile ilgili daire başkanları, çok sayıda üst düzey bürokrat ve işadamları katıldı. Toplantıya ayrıca ÇTSO Başkan Yardımcıları Mert Mildon ile Sadık Aydoğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Selçuk Semizoğlu, Mustafa Kansu ve Güven Barış Yüksel ile Genel Sekreter Sema Sandal da katıldı. 

2.105 kez okundu