YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Tarihi An...Hayaldi, Gerçek Oluyor

Çanakkale’de yapımı adeta yılan hikayesine dönen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli 18 Mart Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımı ile yapıldı.                         

18 Mart 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasında yapılacak olan “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü” nün temelinin atılacağı Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisinde düzenlenen temel atma törenine Başbakan Binali Yıldırım ile köprüyü yapacak firma yetkilileri ve çok sayıda üst düzey yetkili ile vatandaşlar katıldı. Lapseki’de gerçekleştirilen temel alma töreninde bir konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olma ünvanını alacak olan “1915 Çanakkale Köprüsü”nün önemine değinerek, “Burada ilk harcı ve ilk adımı atıyoruz. Köprü ile Gelibolu’dan Lapseki’ye 3-4 dakikada varmış olacaksınız. Millete helal olsun. Bu eser “Çanakkale geçilmez” diyen ecdadımız için. Çanakkale millet için her türlü geçilir. 1915 Çanakkale Köprüsü ile de geçilir” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇANAKKALE 18 MART STADINDAN CANLI YAYINLA BAĞLANDI

Öte yandan Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümü törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da “1915 Çanakkale Köprüsü”nün temelinin atıldığı Lapseki ilçesine canlı yayın ile bağlanak barkovizyon aracılığı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü”nün önemine değinerek, “15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapıldığında birileri ona “hayır” dedi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapıldığında “hayır” dediler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapıldığında “hayır” dediler. Osmangazi Köprüsü yapıldığında “hayır” dediler. 3 yıl içinde 200 milyon insanın geçtiği, boğazın altından Marmaray’a “hayır” dediler. Avrasya Tüneli yapıldığında “hayır” dediler. Şimdi bugün 18 Mart Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Hayır mı, evet mi? İnanın onlar yine “hayır” der. 5 yıl sonra inşallah bu köprünün açılışına geliyoruz. Buradan Cumhurbaşkanlığı seçimini isteyenleri mutlu edecek, istemeyenleri ise huzurunu kaçıracak bir müjde. 102 yıl önce düşmanlarımızı şu boğazın derin sularına gömen, kıyılardaki yamaçları mezarları haline getiren Çanakkale şehri için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor bu. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz. Avrupa’yı Asya’ya bağlıyoruz. Aynı şekilde İstanbul’da dünyanın bir numaralı havalimanını yapıyoruz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, yılda 90 milyon yolcu kapasiteli olacak. 2023’te 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Dünyada bunların eşi benzeri yok. İşte geleceğe böyle yürüyoruz. Bu millet, inşallah azmederek, inanarak neleri yapabileceğini açık ve net ortaya koymuştur. İşte bugün burada şehitlerimizin Çanakkale’de ortaya koydukları o inancın, o azmin bizlere neler kazandırdığını ispatı bakımından bu çok önemlidir. Boğazın üzerine öyle bir köprü yapıyoruz ki, inşallah hem ecdada, hem de gelecek nesillere layık bir eser olacak. Bunun bedeli 10,5 milyar Türk lirası” dedi.

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mart Stadyumundan; Başbakan Binali Yıldırım da Lapseki Şekerkaya mevkiindeki tören alanından butonlara basarak temsili olarak köprünün temeline ilk harcı koydu.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’DAN KÖPRÜNÜN TEMELİNE TARİHİ TÜP

Bu arada temel atma törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım “1915 Çanakkale Köprüsü” için özel olarak hazırlatılan “Tarih Tüpü’de köprünün temeline bıraktı. Tarih tüpte, “2017 yılının 18 Mart Cumartesi Günü Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın T.C. Cumhurbaşkanı; Binali Yıldırım’ın T.C. Başbakanı; Ahmet Arslan’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı; Orhan Tavlı’nın Çanakkale Valisi; Suat Hayri Aka’nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı; İsmail Kartal’ın Karayolları Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde; Daelim-Limak-SK Eamp;C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi temel atma töreninde bu olayı belgelemek için hazırlanan iş bu belge geleneksel tarih tüpüne konularak nirengi noktası betonunun içine yerleştirildi” ifadelerine yer verildi.

DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜ OLACAK

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılında açılması planlanan “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü”  hizmete girdiğinde dünyanın en uzun aralıklı köprüsü unvanına sahip olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklığa sahip olacak. Avrupa ve Asya kıtalarını dördüncü kez birleştirecek 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 3 bin 860 metre olacak ve üzerinde 2x3 taşıt şeridi bulunacak. Ayakları deniz içine inşaat edilecek 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğü ise 900 metre uzunluğunda olacak. Ayrıca proje kapsamında 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üstgeçit yapılacak.  Daelim (Kore) -Limak- SK (Kore) Yapı Merkezi Ortak Girişimci Grubu"nun 10,3 milyar lira bedel ve 16 yıl işletme süresiyle yapacağı köprünün 2023 yılında tamamlanması planlanıyor.

(HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.108 kez okundu