YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale'de 'Yamaç Paraşütü' Keyfi

24 Şubat 2014 tarihinde eklendi

Türkiye genelinde belirli bölgelerde yapılan ilginç sporlardan birisi olan “Yamaç Paraşütü” Çanakkale’de de bir grup tarafından yapılıyor. Adrenalin seviyesini zirveye çıkaran bu spor dalında yüzlerce metre yükseklikten yeryüzüne bakmak o kişileri mutlu ediyor. Zaman zaman tehlikeli anlarda yaşayan bu spora meraklı olanlar buna rağmen Yamaç Paraşütü ile uçmaya devam ediyorlar. Çanakkale’de de bu spor dalı ile uğraşanların kurdukları “Çanakkale Yamaç Paraşütü Grubu” adı altında bir grup var. Grubun başkanlığını da Cahit Çeker yapıyor. Web sitemizde bugün sizlere “Çanakkale Yamaç Paraşütü Grubu”nda yer alan Başkan Cahit Çeker ile birlikte aynı grupta yer alan Ali Aygün ve Eyüp Sessiz ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Çanakkale’de pek bilinmeyen bir spor ile uğraşıyorsunuz. Bu kapsamda birde “Çanakkale Yamaç Paraşütü Grubu” adı altında bir grup oluşturmuşsunuz. Bu fikir nereden ortaya çıktı. Kısaca anlatabilir misiniz?

- Yamaç Paraşütü sporu ile uğraşma ilk olarak Ali Aygün arkadaşımızın fikriydi. Kendisi bu konuda çok araştırma yapmış. Sonunda bize “Çanakkale’ye yamaç paraşütü hocası getireceğim ve ondan bu sporu öğreneceğiz” dedi. Diğer arkadaşlarımızla birlikte bu açıklama karşısında çok şaşırdık. Kutsal Zafer Şahin isimli yamaç paraşütü hocası Çanakkale’ye geldi ve bize bu konuda kurs verdi. Böylece Çanakkale’de pek bilinmeyen yamaç paraşütü sporuna başlamış olduk.
* Kaç yıldan buyana bu spor ile uğraşıyorsunuz?
- 2006 yılının Ekim ayında İstanbul’dan gelen bu konudaki uzman hocamız Kutsal Zafer Şahin’in bize verdiği teorik bilgilerle bu spora başladık.
* Grubunuzda yer alan kişi sayısı şuan kaç?
- Biz bu spora 2006 yılında 8 kişi ile başladık. Daha sonra ise bu sayı 4’e kadar indi. Aslında bu sayının belirli bir süre sonra azalması doğalmış. Çünkü bize ders veren hocamız genelde her yerde bu spora başlayanların bir kısmının daha sonra  korkması, bu spora zaman ayıramaması veya çok zorlanması sebebiyle yamaç paraşütünden vazgeçtiğini söylemişti. Bizde de bu böyle oldu ve sayımız 8’den 4’e kadar indi.
“YAMAÇ PARAŞÜTÜ İLE UÇUŞ YAPABİLMEK İÇİN ENAZ 8-10 BİN LİRALIK MALZEMEYE İHTİYAÇ VAR”
* Yamaç paraşütü ile normal paraşüt arasındaki fark nedir?
-Yamaç paraşütü ile normal paraşüt arasında çok fark var. Normal paraşüt uçaktan serbest atlayış olarak bilinir. Bizim yaptığımız yamaç paraşütü ise rüzgarı karşımıza alarak havalanmaktır. Biz yamaç paraşütü ile havada belirli sürelerde rüzgarın durumuna göre uçuyoruz.
* Bu sporu yapabilmek için bir eğitim alınması şart. Bu konuda sizler eğitimlerinizi nerede aldınız?
- Tabiî ki bu sporda eğitim çok önemli. Eğitim almadan bu sporun yapılması mümkün değil. Bu konuda Ali Aygün arkadaşımız internet sitelerinde yamaç paraşütü ile ilgili araştırma yaparken Çanakkale’de bu spor ile ilgilenen birkaç kişinin daha olduğunu fark etmiş. Bunun üzerine bu sporla uğraşan Eyüp Sessiz arkadaşımıza ulaşmış. Onun ile birlikte kurs verebilecek bir hoca arayıp bulmuşlar ve Çanakkale’ye getirmişler. İstanbul’dan gelen bu yamaç paraşütü hocası ile birlikte Çanakkale’de benim ile birlikte Ali Aygün, Eyüp Sessiz, Özgür Sınmaz, Emel Özen ve Halit Ergenay gibi 7-8 arkadaşımız ile birlikte bu eğitimi aldık. Hocamız başlangıçta bize teorik olarak yamaç paraşütü ile ilgili bilgiler verdi. Ardından da pratik olarak kısa süreli uçuşlarımızı yaptık. İlk uçuşumuzu Halileli köyünde gerçekleştirdik. Bu uçuşlarımız bir iki dakikalık prova sayılabilecek uçuşlardı.
* Bu spor için kullanılan malzemelerde sanırım çok pahalı? Bu sebeple de herkes bu sporu yapamaz gibi görünüyor?
- Bu sporda en önemli zorluk malzeme temini oluyor. Çünkü bir yamaç paraşütü ile uçuş yapabilmek için enaz 8-10 bin liralık bir malzemeye ihtiyaç oluyor. Yamaç paraşütü ile uçuş yapabilmek için bu malzemeleri almanız şart. Bu da dediğim gibi 8-10 bin lirayı buluyor. Bayağı pahalı bir uğraş bu yani…
* Yamaç paraşütü sporunun yapılabilmesi için ne karar yüksekliğe ihtiyaç var. Yani Çanakkale merkezde bu sporun yapılabileceği bir yer bulunuyor mu?
- Çanakkale’de yamaç paraşütü yapılabilecek yer sayısı çok az. Saraycık köyünün üzerinde 160 metrelik bir tepemiz vardı. Bizler oradan yamaç paraşütümüz ile uçuş yapıyorduk. Fakat yükseklik çok az olduğu için en  fazla 10-15 dakikalık bir uçuş yapabiliyorduk. Bu da bizim için yeterli değildi. Çünkü bu sporda ne kadar yüksek tepe olursa o kadar iyi uçuş yapılıyor. Bu sebeple bizler Çanakkale’de bu sporu yapabilecek yüksek yer bulamadığımızdan dolayı diğer illerde yapılan festivallere katılarak yamaç paraşütü yapmak zorunda kaldık.
“BU SPORU YAPARKEN HAYATINI KAYBEDENLER VE BOYNUNDAN AŞAĞISI FELÇ OLANLAR VAR.”
* Her isteyen isteği yerde herhalde bu sporu yapamaz. Çünkü bu sporu yaparken paraşütünüz ile belirli bir yükseklikte havada bulunuyorsunuz. Bu durumda hava trafiğinin de tehlikeye atılmaması gerekiyor. Mesela siz havadayken o anda bulunduğunuz bölgede alçaktan uçan bir uçak olabilir. Bu sebeple uçuş öncesi belirli yerlerden izinlerin alınması gerekiyor mu? Bundan da bahseder misiniz?
- Sivil Havacılığın bu konuda bir yönetmeliği var. Bu yönetmelikte bu sporu yaparken 350 metrenin üzerine çıkılmasını yasaklıyor. Ayrıca “şehir merkezinde, yerleşim merkezinde uçmayacaksın. Bunun dışında yapacağınız uçuşlar kendi sorumluluğunuzdadır” diyor. Yani yüzmek gibi bir şey. “Yüz ama, boğulursan ben karışmam” diyor. Yani yamaç paraşütü ile uçuşlarda bu sebeple herhangi bir yerden izin alınması gerekmiyor.
* Bu sporun tehlikeli yönleri de vardır mutlaka. Örneğin yamaçtan havalandıktan sonra ters rüzgar alabilir veya havada başka sebeplerden dolayı tehlikeli başka durumlar yaşanabilir. Bize bunlardan bahseder misiniz?
- Bir bez parçası ile havada uçuyorsunuz. Havada rüzgarın nereden ne şekilde eseceği belli olmaz. Biz havada düzgün bir şekilde uçarken kanatın birine sıcak hava girebilir. Biz bunlara termik adını veriyoruz. Bu durumda kanadın bir tarafı havaya kalkabilir. Yani etrafa savrulabilirsiniz. Bu sporu yaparken hayatını kaybedenler ve boynundan aşağısı felç olanlar var.
* Bir yamaçtan aşağıya kendinizi baktığınızda yaklaşık kaç saat veya dakika havada kalabiliyorsunuz?
- Yamaç paraşütü planör mantığı ile hareket eder. Ortalama 1 metre düşerken 8 metre kadar yatay olarak ilerliyor. Sizin yamaç paraşütü ile havada kalma süreniz ise bazı koşullara göre değişiyor. Bu sizin ne kadar yüksekten aşağıya kendinizi bırakmanıza, havanın durumuna ve termik adını verdiğimiz ısınıp yerden koparak yükselen bir hava kütlesi bağlı. Birde yamaç yüksekliği ne kadar fazla olursa havada kalma oranı da çok daha yüksek oluyor.  Normal şartlarda yamaç paraşütü yapan bir kişi bu şartların oluşması halinde yaklaşık 1 saat havada kalabilir. Ayrıca bunun dışında çok profesyonel bu sporu yapıp saatlerce havada kalanlar da var.
* Paraşütle havadayken neler hissediyorsunuz? Çünkü kapalı bir mekan içinde değilsiniz. Tamamen kontrol sizin elinizde. Ters bir hareket sizin sonunuzu bile getirebilir…
- Siz orada pilotsunuz. Kendiniz tek başınıza açık bir ortamda rüzgarı da hissederek uçtuğunuz için bunun nasıl bir duygu olduğunu anlatamıyorsunuz. Bunun anlatılmaz yaşanır bir duygu olduğunu söyleyebiliriz. Çok çılgın bir spor bu. O anda adrenalin seviyesi had safhaya ulaşıyor. Havadan dünyayı farklı bir açıdan görüyorsunuz. Uçaktaki gibi kapalı bir ortamdan aşağıya bakmıyorsunuz. Çıplak gözle görüyorsunuz. Ailelerimiz baştan bu sporu yapmamıza karşı çıkmasına rağmen daha sonra onlarda buna alıştılar.
* Zaman zaman yamaç paraşütü ile gökyüzünden Çanakkale’yi havadan izliyorsunuz. Bize o an yaşadığınız duygularınızı anlatır mısınız?
- Çanakkale kanatların altında. Sadece bu kadar diyebiliriz. Yamaç paraşütü ile aşağıya baktığınızda görüntü kesinlikte uçaktan baktığınız görüntüye benzemez. Açık bir ortamda rüzgarı hissederek aşağıya baktığınızda gördüğünüz manzara şaheser bir görüntü oluyor.
“YAMAÇ PARAŞÜTÜ İLE UĞRAŞACAKLAR MUTLAKA İYİ BİR YERDEN EĞİTİM ALSINLAR”
* Çanakkale’de il merkezi ile ilçeler bazında bu sporun yapılabileceği nereler var?
- Bu sporu yapabilecek Çanakkale il merkezinde Saraycık köyü civarındaki 160 metre yükseklikteki tepeler ile Nara bölgesinde eğitim çalışması yapılabilecek askeri bölge dışındaki küçük bir alan, Yenice ilçesinde Kireçtepe mevikii ile Halileli köyü civarında çok tavsiye etmemekte birlikte bir yer daha var.
* Bu sporu yaparken havada hiç tehlikeli anlar yaşadınız mı? Eğer yaşadıysanız bu tehlikeli anlar sırasında neler hissettiniz ve nasıl kurtuldunuz?
- 2008 yılında Tekirdağ’da Yamaç paraşütü festivaline katılmıştık. Cahit Çeker olarak ben de bu etkinliğe katıldım. Burada tamamen kendi hatandan dolayı iniş sırasında kanadı kapatarak yere çakıldım. Bu kaza sonucu da belim ve sağ bileğim kırıldı. Uzun süre korse ve alçı ile gezmek zorunda kaldım. Eyüp Sessiz arkadaşımız da 2008 yılında Manisa’da gerçekleştirilen şenliklerde Spil Dağı’ndan bir atlayış yapmıştı. Yükseklik 1450 metreydi. Dağın sol tarafından termik adını verdiğimiz ısınıp yerden koparak yükselen bir hava kütlesini iyi hesaplayamayan arkadaşımız yüksek gerilim hatlarına çarpma tehlikesi geçirdi. Bu sırada yamaç paraşütü ile tellere çapmaktan kurtulan arkadaşımız güçlükle ağaçların arasında bulunan bir yola sert iniş yapmıştı. Yani canını zor kurtardı diyebilirim. Yine Manisa’da Spil Dağı’ndaki bu şenliğe katılan Ali Aygün arkadaşımızda 1450 metre yükseklikten atladıktan sonra farkında olmadan 2 bin metrelerin üzerine kadar çıkmıştı. Bu olay karşısında o da çok korkmuştu.
* Yıllardır bu spor ile uğraşıyorsunuz. Bu süre içinde yaşadığınız bazı anılarınız olmuştur. Bize bunlardan birkaç örnek verebilir misiniz?
- Burada ilk anımı Cahit Çeker olarak ben anlatmak istiyorum. Birgün inişe geçtim. Aşağıdan köpekler havlıyor. Küçük bir köpek yavrunu zannettim. Çünkü yüksekten çok küçük görünüyor o köpekler. Yaklaştıkça o küçük köpeğin büyüklüğü ortaya çıkmaya başladı. Ne yapacağımı şaşırdım. Aşağıya indiğimde devasa bir köpek karşıma çıktı. Yamaç paraşütü ile aşağıya indiğimde güçlükle o köpekten kurtuldum. Bunun dışında Eyüp Sessiz arkadaşımızın da başına böyle bir olay gelmişti. Saraycık bölgesinden uçuşa geçtikten bir süre sonra aşağıya inerken aşağıda 2 tane köpek görmüş. Köpekler benim gördüğüm gibi havadan bakınca çok küçük görünüyormuş. Fakat yaklaştıkça köpeklerin çok büyük olduğunun farkına varmış. Kangal cinsi köpekler olduğunun farkına varınca kaskını çıkarmış ve üzerine doğru gitmiş. O da benim gibi köpeklerden zor kurtulmuş..
* Bu spora karşı merakı olanlara neler tavsiye edersiniz?
- İsteyen herkes bu sporu yapamaz. Bir kere bu işi yapacakların ciddi bir eğitim alması gerekiyor. Bizim aldığımız eğitimin üzerinde kat kat daha fazla bir eğitim olmaları gerekiyor. Bu konuda da Türk Hava Kurumu’nun Eskişehir’deki İnönü tesislerinden bu eğitimlerini alsınlar. Ondan sonra bu spora başlasınlar.

7.012 kez okundu