YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Yeni Binalarda Çatılar Artık Böyle Olacak

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yeni yapılacak binalarda enerji ihtiyacının güneşten karşılanması için çatılara güneş enerjisi panellerinin konulmasının zorunlu hale getirilmesi için belediye meclisinde karar alacaklarını söyledi.

27 Mayıs 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale'de Remzi Can’ın kurucusu olduğu Çanakkale Emlak Dünyası Dergisi önderliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen “Emlak, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Tanıtım Günleri” Cumhuriyet Meydanında açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Remzi Can “Emlak, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Tanıtım Günleri” ile bu sektördekileri bir araya getirerek vatandaşlarla buluşturduklarını söyledi.

“1/100000’LİK PLANA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Açılışta bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de inşaat sektörünün çok önemli olduğunu belirterek, “ İlimiz inşaat satış değerleri yüksek yer. Çünkü Çanakkale’ye yerleşmek veya burada yatırım için konut sahibi olmak isteyen çok sayıda kişi var. Bu kapsamda Çanakkale’de yeni imar alanları da açılıyor. Örneğin Karacaören tarafından bu konuda çalışmalar yapıldı ve bu bölgede belirli kesimler imara açıldı. Yeni alanlarda imara açılmaya devam ediyor. Fakat burada dikkat etmemiz gereken önemli bir husus var. Yerleşim planında 1/100000 planını deldirmememiz ve çok dikkatli olmamız lazım. Çanakkale’nin bu doğal yapısını, yani tarım alanı ile, ormanı ile, konut alanı ile bu kompozisyonu bozmamamız ve bu alanları dikkatli kullanarak 1/100000’lik plana sahip çıkmamız lazım. Benim bu konuda daha öncede bir söylemim vardı. Çanakkale önümüzdeki günlerde bütün şehir olduğunda zaten öyle olmak durumunda. Çanakkale’yi sadece belediye sınırları ile düşünmemek lazım. Çanakkale’yi ta Lapseki’ye kadar düşünmek lazım. Oradan Umurbey, Kalabaklı ve Yağcılar Köyü gibi alanları da kapsayacak şekilde tarım ve ormanlık alanları koruyarak oradaki yerleşim alanlarını tespit edip 1/100000 planında yerleşim alanlarını değerlendirmekte fayda var” dedi.

“ÇANAKKALE’DE YABANCILARA KONUT SATIŞININ YAPILMASINDAN YANAYIM”

Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale’de yabancılara konut satışının yapılmasından yana olduğunu da belirterek; “Daha önce müteahhit arkadaşların Çanakkale’de yabancılara konut satışının yapılması ile ilgili bakanlığa başvuruları vardı. Bu konuya bende destek verdim. Ancak ne var ki yabancılara konut satışı konusunda Çanakkale için gerekli izni alınamadı. Biliyorsunuz yabancıya konut satışı başka illerde yapılabiliyor. Çanakkale stratejik bölge diye burada böyle bir izin verilmiyor. O zamanki Milletvekilimiz Mehmet Daniş ile birlikte ilgili bakanı Ankara’da ziyaret ederek bu konuyu diye getirmiştik. Bizim talebimiz şuydu. Evet Türk vatandaşı olmayanlara arsa ve tarla satılmasın. Bunun dışında konut satılabilsin. Bu konuda satış da sınırlanabilir. Bir kişiye sadece bir konut satılabilir. Ancak ne var ki, bu konuda gerekli izinler alınamadı. Bu konudaki görüşüm şuanda aynı. Yabancılara Çanakkale’de konut satılabilir. Bu durum aynı zamanda kentsel dönüşüme de katkı sağlayacaktır. Böylece dairelerin değeri konusunda da talep artacaktır” şeklinde konuştu.

“YENİ YAPILAN BİNALARDA MİMARİYE DİKKAT ETMEMİZ LAZIM”

Çanakkale’de yapılan binalarda mimari güzelliği dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Başkan Ülgür Gökhan, “Şehrimizde yeni yapılan binalarda mimariye dikkat etmemiz lazım. Yani binalarımızı yaparken binalarda estetiğe dikkat etmemiz gerekiyor. 4 duvar şeklinde bina yapacağımıza bunu biraz daha estektik hale getirerek göze hoş hale gelen binalar yapmamız lazım. Günümüzdeki yapı malzemeleri de artık buna müsait. Eskiye göre günümüzde yapılan binalarda bu estiği görüyoruz. Bu da sevindirici bir durum” dedi.

“YENİ YAPILACAK BİNALARDA ÇATILARDA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ OLMASINDAN YANAYIZ”

Çanakkale’de yeni yapılacak yapılarda güneş enerjisi sisteminin kurulmasından yana olduklarını ve bu konuda belediye meclisinden karar alacaklarını da belirten Başkan Ülgür Gökhan, “Biliyorsunuz günümüzde yenilenebilir enerji konusu çok önem kazandı. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanmak büyük önem taşıyor. Çünkü daha çevreci, ucuz ve tasarruflu bir enerji. Burada fosil yakıt da kullanılmıyor. Bu konuda belediye  meclisi olarak bir karar almaktan yanayız. Bu konuyu belediye meclisinde bunu tartışacağız. Eski binaların çatıları ile ilgili statik olarak tabii çözümlerde sıkıntı olabilir. Ona göre planlanmamıştır ve doğaldır. Fakat yeni yapılacak olan binalarda çatı statiğinin güneş enerjisi panelleri konulabilecek şekilde planlanmasını isteyeceğiz. Yani bina için ruhsat alınırken orada güneş enerjisi panelleri yerleştirilebilecek şekilde çatı statiği istenmesi için bir girişimde bulunacağız. Müteahhitlerimizden şimdiden bu konuyu araştırmalarını tavsiye ediyorum. Yeni yapılacak binalarda o binanın kendi elektriğini üretebilecek güneş enerjisi sistemini kurmalarını isteyeceğiz. Bu konuda belediye meclisimizden de bir karar alacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve beraberindekiler 28 Mayıs tarihine kadar sürecek “Emlak, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Tanıtım Günleri” stantlarını gezdiler.

(HABER / FOTOĞRAF / GÖRÜNTÜ : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (ÇANAKKALE’DE YENİ BİNALARDA ÇATILAR ARTIK BÖYLE OLACAK)
16.364 kez okundu