YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Zafer Bayramı Coşkusu

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümü törenlerle kutlandı.

18 Mart 2017 tarihinde eklendi

Törenler sabah 09:00'da Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Ardından 18 Mart Stadyumu’ndaki tören alanına geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan Kaya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile çok sayıda milletvekili ve yüzlerce vatandaşın katıldığı Çanakkale’deki törenlerde saat 11:45'de TBMM tarafından Çanakkale şehrine verilen altın madalyanın Türk bayrağına toka edilip İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale Savaşlarını bilmeyenlerin oradaki ruhu, heyecanı, azmi, kararlılığı kalbinde hissetmeyen hiç kimsenin yüreğinin bu ülke için, bu millet için çarpmayacağını belirterek, “Ülkemizde böyle bir kesim her zaman olmuştur. Bundan bir asır önce de kahraman askerlerimiz Çanakkale sırtlarında, kıyılarında düşmana dünyayı dar ederken, birileri bu savaşa ne gerek var havasındaydı. Fırsat bulsalar İstanbul ve vatanın anahtarlarını düşmana kendi elleriyle teslim ederlerdi. Öylesine idrak tutulması içindeydiler. Tıpkı bugün “Suriye, Irak, Balkanlar, Kafkaslar’da, Afrika’da ne işimiz var” diyenler gibi. O zaman da milletimizin verdiği mücadeleyi sorguluyorlardı. Milletimiz, Çanakkale Savaşını da, Kurtuluş Savaşını da kazandı. Kendine yeni bir devlet kurdu. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir. Dolayısıyla Osmanlı da bizimdir, Selçuklu da bizimdir. binlerce yıllık tarihimizde gelip geçen bütün devletler bizimdir” dedi.

Törende Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Boğaz Garnizon Komutanı da birer konuşma yaptı. Tören Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü’nün gösterisi ve resmi geçit töreni ile sona erdi..

İKİNCİ TÖREN ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE YAPILDI

Aynı gün ikinci tören ise Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, kuvvet komutanları ve çok sayıda bakan ile milletvekilinin katıldığı törende Şehitler Abidesi karşısındaki Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasının ardından günün anlam ve önemi ile konuşmalar yapıldı. Şehitlik defterinin imzalanıp sembolik şehitlikte şehitler için dua edilmesinden sonra denizden gemilerin resmi geçit töreni izlendı. Tören Türk Yıldızlarının uçak gösterisi ise sona erdi.

(HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.933 kez okundu