YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’deki Bu Dev Granit Sütunlar 2 Bin Yıl Öncesine Ait

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Koçali köyünde, dönemin en önemli granit ocaklarının bulunduğu antik Yunan kenti “Alexandria Troas”ta ihraç edilmek üzere hazırlanan ancak bilinmeyen nedenle gönderilemeyen yaklaşık 2 bin yıllık dev granit sütunlar büyük ilgi görüyor.

27 Şubat 2020 tarihinde eklendi

Yaklaşık 400 hektarlık alana yayılan antik kentte, her biri 10-12 metre uzunluğunda yer alan yaklaşık 50-55 ton ağırlığındaki granit sütunlar 2 bin yıl öncesinin izlerini taşıyor.

2 bin yıl önce dönemin en önemli granit ocaklarının Alexandria Troas bölgesinde kurulduğunu belirten yetkililer, bölgenin Roma dönemindeki en büyük liman kentlerinden birisi olduğunu ifade ederek, sütunların bu bölgeden gemilerle değişik bölgelere gönderildiğini söylediler.

“Alexandria Troas” bölgesinde yer alan ve her biri yaklaşık 10-2 metre uzunluğundaki granit sütunların yaklaşık 50-55 ton ağırlında olduğunu ifade eden yetkililer, “Bölgedeki ocaklarda hazırlanan sütunların büyük ihtimalle İtalya’ya götürtüldüğünü tahmin ediyoruz. O dönemlerde bu büyüklükteki sütunları hazırlayacak kabiliyette sadece bir ya da iki ocak bulunuyor. Sütunların bulunduğu bölgeden yola çıkarak bunların taşıma evrelerine, geçirdikleri safhalara bakacak olursak, gemilere yüklenip yurt dışına diğer ülkelere götürülmüşler. Tabii büyüklükleri, ağırlıkları çok fazla. Süreç nasıl işlemiş o dönemdeki teknolojiyle gerçekten çok önemli bunlar. Koçali köyünde kalanlar niye burada bırakıldı, niye götürülmekten vazgeçildi kesin olarak bilinmiyor. Muhtemelen burada bırakılan sütunların kullanılacağı yapıyla ilgili bir değişiklik söz konusu oldu. Bu ekonomik bir kriz olabilir, siyasi değişiklikler olabilir. Yazılı kaynaklar olmadığı için bunları söylemek zor. Ancak sütunların boyutsal olarak karşılaştırmaları sonucunda bunların M.S. 3 ya da 4. yüzyılda hazırlanmış olduklarını söyleyebiliriz. Sütunların bugüne kadar iyi korunmuş olması çok önemli. Bu sütunlar genellikle tapınaklarda kullanılıyor. Ancak o dönemlerde Hristiyanlığın resmi din haline gelmesiyle biraz tapınaklardan vazgeçildiği düşünülürse belki o nedenle bu sütunlar burada kaldı. Bunu da bir varsayım olarak söyleyebiliriz. Bunlara sayı olarak da baktığımızda olasılıkla bir tapınak için hazırlanmış olabilirler” şeklinde konuştular.

Öte yandan bölgeyi ziyaret etmek için gelen çok sayıda yerli ve yabancı turistte bölgede yer alan 2 bin yıl öncesine ait sütunların fotoğrafları çekerek bu anı ölümsüzleştiriyorlar.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.096 kez okundu