YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’deki “Pembe Göl” TÜBİTAK Projesi İle İncelenecek

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan Köyü yakınında Alexandria Troas Antik Kenti sınırları içinde kalan ve su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak zaman zaman kalp şeklini alan “Pembe Göl”ün geniş kapsamlı incelenmesi için çalışma başlatıldı.

18 Aralık 2022 tarihinde eklendi

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan yetkililer, Dalyan köyünün sahile yakın bölümünde iç liman sınırında bulunan ve yılın bazı dönemlerinde suyu kiremit rengine ve pembeye dönüşen gölün halk arasında “Pembe Göl” ya da “Kalpli Göl” olarak adlandırıldığını belirterek, “Özellikle Eylül ayında pembeye yakın tonlara bürünen göl, Kasım ve Aralık ayında rengi bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle pembeye dönebiliyor. Sıcaklık ve tuzluluğun değişmesi sebebiyle “dunaliella salina” adı verilen mikroskobik bir canlının fazla üremesi sebebiyle ortaya çıkan pembe ve kırmızıya yakın tonların göle farklı bir görünüm kazandırdığı biliniyor. Ancak bunun bilimsel olarak tespitinin sağlanması ve geniş kapsamlı araştırılması için Alexandria Troas Antik Kenti yetkilileri olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) bir proje sunduk. Bu proje ile gölün içinde yaşayan canlıların tespit edilerek bölgenin bilimsel haritasının çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu konuda da çalışmalara başlanmış durumda” dediler.

Öte yandan Çanakkale turizmi açısından da önemli bir yer tutması beklenen "Pembe Göl"ün tanıtımının daha iyi yapılması ve bölgeye gelen turist sayısının arttırılması hedefleniyor.

(FOTOĞRAF. Cihan KURNAZ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

19.092 kez okundu