YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’deki Plajlarımızda Bu Sene de Mavi Bayrak Dalgalanıyor

Çanakkale Belediyesi tarafından sahil kesimlerinde Mavi Bayrak sayısını arttırarak sürdürebilirliği sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Barış kordonunda yer alan Barış Plajı, Mega Beach Belediye Halk Plajı ile Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nda, 2020 yılında da nitelikli plajlara verilen “Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak” dalgalanıyor.

22 Haziran 2020 tarihinde eklendi

Çanakkale Belediyesi, çevre dostu bir anlayışla gerçekleştirdiği yatırımlar ve sürdürdüğü çalışmalar neticesinde özellikle kent merkezinde Barış Plajı ve Mega Beach Belediye Halk Plajı olmak üzere mücavir alanda da Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nda bu sene de Mavi Bayrak dalgalandırmaya hak kazandı.

22 Haziran 2020 tarihi itibariyle başlayan Mavi Bayrak sezonu için ilk tören, Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nda gerçekleşti. Buradaki törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Belediye Birim Müdürleri ve çalışanları ile basın mensupları katıldı.

BU YIL PANDEMİ KRİTERLERİ DE ÖN PLANDA

Etkinlikte ilk olarak konuşma yapan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, “Biz, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak ülkemiz adına önemli bir gururu yaşıyoruz. Bugün Türkiye, Mavi Bayrak sıralamasında İspanya ve Yunanistan'ın ardından 486 plajı ile 3. sıradadır. Bu yıl bence Mavi Bayrak özellikle pandemi sürecinde daha da büyük bir anlam kazandı. Biliyorsunuz 11 Mart'ta Türkiye'de ilk vaka açıklandı. O tarihten bu yana gerçekten ülke olarak pandemi ile mücadele konusunda önemli noktalara geldik. İnsanlar bu dönemi sağlıklı ve güvenilir bir biçimde geçirmek istiyorlar. Pandemi ile ilgili olarak virüsün denizden bulaşması ile ilgili bilimsel olarak ortaya konulmuş bir risk yok. Ama TÜRÇEV olarak pandemi süreci ile ilgili yeni kriterler açıkladık. Pandemi sürecinde üç temel noktada taleplerimiz var. Sosyal mesafe kurallarına uyulması, hijyen ile ilgili özellikle tuvaletler, duşlar, soyunma kabinleri gibi alanlarda her türlü önlemin alınması ve üçüncü olarak da bilgilendirme. Özellikle plajlarda nasıl davranılmalı, nasıl hareket edilmeli gibi konularda her türlü bilgilendirme yapılmasını belediyelerimizden talep ediyoruz ve vatandaşlarımızdan da bu kurallara uymalarını rica ediyoruz” dedi.

KENT MERKEZİNE MAVİ BAYRAK VEREBİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

Çanakkale'nin özellikle kent merkezinde bulunan Barış Plajı'nda 6 yıldır Mavi Bayrak dalgalandırdığını ifade eden Karataş, kent merkezinde Mavi Bayrak almanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Kent merkezine bayrak verebilmek ve bu bayrağı koruyabilmek çok önemli. Barış Plajı'nda 6 yıldır Mavi Bayrak korunuyor. Bununla ilgili çaba ve mücadeleyi takdir ediyoruz” diye konuştu.

SIRADA DARDANOS HALK PLAJI VAR

Etkinlikte konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, kent merkezinde Barış Plajı ve Mega Beach Plajı ile Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nda yeniden mavi bayrak almaya hak kazanıldığını belirterek, sırada Dardanos Halk Plajının bulunduğunu kaydetti. Dardanos Halk Plajı ile ilgili incelemelerin pandemi sürecinden dolayı tamamlanamadığını kaydeden Başkan Gökhan, seneye bu alanda da Mavi Bayrak dalgalanmasını temenni ettiğini ifade etti.

ÇEVRE YATIRIMLARI TAMAMLANDI

Mavi Bayrak'ın bir çevre ödülü olduğunu ve Çanakkale Belediyesinin de önemli çevre yatırımlarını tamamlayarak bu ödülü alabildiğini kaydeden Başkan Gökhan, “Mavi Bayrak alan iki plajımız kent merkezinde yer alıyor. Kent merkezinde bunu başarmış olmak, Mavi Bayrak almak kolay değildir. Bunun için, alt yapı çalışmalarımıza uzun yıllar devam ettik. Özellikle yağmur suyu, kanalizasyon çıkışları, arıtma tesislerinin yapılması gibi pek çok noktada çalışmalarımızı bitirdik. Tüm yapılan tahlillerde önemli sonuçlar alıyoruz” dedi.

COVİD-19 SÜRECİNE İLİŞKİN ÖNLEMLER SIKI TUTULUYOR

Çanakkale'de hem şehir içi hem mücavir alanda denize girilebilmesinin önemli olduğunu bir kez daha yineleyen Başkan Gökhan, “Özellikle Covid-19 sürecinde halk sağlığı çok önemli bir noktaya geldi. Deniz suyundan virüs geçmiyor ama plajdan geçebilir. Bunun için düzenlemelerimizi buna göre yaptık. Sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Şezlonglar, masalar arası mesafeye dikkat ediliyor. İçeriye girişte ateş ölçerimiz var, maskesiz girilmesine müsaade etmiyoruz. İnsan sağlığı için her türlü dikkati gösteriyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, plajın Mavi Bayrak sertifikalarını Başkan Gökhan'a takdim ederken, aynı zamanda da Mavi Bayrak, Güzelyalı Belediye Halk Plajı'na asıldı.

MAVİ BAYRAK, 6 YILDIR BARIŞ PLAJI'NDA

Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nın ardından, Yeni Kordon'da bulunan Barış Plajı'nda da bir tören düzenlendi. Kent merkezinde yer alan bu alana da 6. Kez Mavi Bayrak asıldı. Buradaki tören de Çanakkale Belediyespor sporcularının sezonun açılışını yapmak üzere denize girmeleri ile son buldu.

Mavi Bayrak sezonu, 31 Ağustos 2020 tarihine kadar devam edecek.

(HABER: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.944 kez okundu