YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’nin Ender Yetiştirdiği Sanatçılardan Birisiydi O

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin ender yetiştirdiği Türk Halk Müziği sanatçılarından birisidir o. 1970’li yıllarda “Annem Entari Almış” adlı derlemesi ile Türkiye’ye adını altın harflerle yazdıran önemli Türk Halk Müziği sanatçıları arasında yer alan Saniye Can’ı bugün ölümünün 20. yıldönümünde rahmetle anıyoruz.

01 Temmuz 2016 tarihinde eklendi

SANİYE CAN KİMDİR?

1932 yılında Çanakkale’de doğan Saniye Can, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara’da bulunan ablası Refia Berkalp’in yanına gitti. Burada aile dostlarının teşvikiyle Ankara Radyosu Yurttan Sesler Korosu Şefi Muzaffer Sarısözen ve saz sanatçısı Emin Aldemir’den dersler aldı. 1953′te açılan sınavla kadrolu sanatçı oldu. Radyo çalışmalarının yanısıra Nezahat Bayram, Aliye Akkılıç, Yıldız Ayhan, Turhan Karabulut, Mustafa Geceyatmaz gibi sanatçılarla turnelere çıktı. Derlemesini Ablası Refia Berkalp'in yapmış olduğu “Annem Entari Almış” adlı eseri ile büyük bir çıkış yaptı ve yurdun her köşesinde sevilen bir sanatçı oldu. “Balıkesir Yolunda” (Debreli) ve “Karyolamın Demiri” (Yandım Ayşem) adlı eserler ile unutulmayan Türk Halk Müziği Sanatçıları arasında yerini aldı. İyi bağlama da çalabilen Saniye Can 1972 yılında  İstanbul Radyosu’na atandı. Türkiye genelinde birçok ili tek tek dolaşarak derlemeler yapan Çanakkale’nin önemli Türk Halk Müziği Sanatçıları arasında yer alan Saniye Can, İstanbul Radyosu’ndan emekli olduktan sonra Çanakkale’ye yerleşti. 2 Temmuz 1996 tarihinde de geçirdiği bir rahatsızlık sonucu Çanakkale’de hayatını kaybetti ve şehir mezarlığında toprağa verildi.

SANATI İLE İLGİLİ TRT’YE AÇIKLAMALARDA BULUNMUŞTU

Saniye Can ölümünden bir süre önce yaşamı ve sanatı ile ilgili TRT’nin kendisi ile yaptığı bir röportajında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Derlemelerini yaparken Türkiye’nin dört bir yanını karış karış gezdiğini söyleyen Saniye Can, o yıllarda teyp olmadığı için bu türküleri 8-10 kez dinlediğini ve bunları tek tek not alarak günümüze kadar getirdiğini söylemişti. İşte Saniye Can’ın vefatından 3 yıl önce 1993 yılına  ait o röportajı....Vefatının 20. yılında Çanakkale’nin ender yetiştirdiği sanatçılardan birisi olan Saniye Can’ı rahmetle anıyoruz.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

8.029 kez okundu