YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’nin Yeni Turizm Noktası: “Parion Antik Kenti”

Çanakkale Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’ndeki 2800 yıllık bir geçmişe sahip olan Roma İmparatorluğu'nun liman kenti olan Parion Antik Kenti'nde 11 yıldan buyana devam eden kazı çalışmalarındaki tarihi değerler turizmin hizmetine sunulacak.

26 Temmuz 2016 tarihinde eklendi

Biga Yarımadası’nda yer alan Parion Antik Kentindeki başarılı kazı çalışmalarının Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) desteğini de almaya değer gördüğünü belirten yetkililer, GMKA’nın 2015 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamından desteklediği “Bir Antik Kent Parion” projesinde çalışmalar tamamlanmak üzere olduğunu ve Antik çağlardan uzanan hikayesi ve ortaya çıkartılan eserleriyle Parion’un önümüzdeki yıllarda Güney Marmara’nın yeni turizm noktası olma özelliği taşıdığı ifade ettiler.

Biga Kaymakamlığı’nın öncülüğünde, İÇDAŞ A.Ş. desteği ve sponsorluğu ile sürdürülen projede GMKA’dan gelecek olan destekle ortaya çıkarılan tarihi eserlerin korunmasının sağlanacağını da belirten yetkililer, Parion antik kentinde yürütülen kazı çalışmaları ve koruma çalışmalarının Biga Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İÇDAŞ ve Güney Marmara Kalkınma Ajansının yürüttüğü ortak çalışmalar neticesinde büyük ilerleme kaydettiğini ve Karabiga Kemer Köyü’nde bulunan antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan Roma Hamamı’nın üzerinin kapanması çalışmalarının da tamamlandığını söylediler.

ANTİK KENTTE ÇIKAN ESERLER NASIL KORUNACAK?

Antik kentte, çıkan eserlerin korunması ile ilgili gerçekleştirilen “Koruma Projesi” ile ilgili neler yapılabileceği konusunda bir sunum düzenlendi. Etkinliğe Biga Kaymakamı Gökhan Görgülü Arslan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, Parion Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Troya Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan, Assos Kazı Başkanı Prof. Nurettin Arslan Protokol üyeleri ve  Kemer köy halkı katıldı.

Etkinlikte  İÇDAŞ A.Ş adına bir konuşma yapan Proje Koordinatörü Tuncay Tavus “Toplam bütçesi 633 bin TL olan proje, GMKA’dan 475 bin TL destek almaya hak kazanmıştı. Yürütülen proje ile Parion Antik Kenti’nde kazı çalışmalarında ortaya çıkan değerlerin korunmasına yönelik bir dizi çalışma yürütüldü. Proje ile tarihi kentin ve ortaya çıkarılan değerlerin geleceğe ulaşması, ziyaretçi sayısı artırılması ve bölgemizin önemli bir kültürel değerinin öne çıkartılması amaçlandı. Ayrıca antik kentlerde yaşanan en önemli sorunlardan biri olan kazı sonrası ortaya çıkan eserlerin doğa etkilerine karşı korunması sorununa da proje kapsamında çözüm üretilmiş bulunmaktadır” dedi.

Etkinlikte ayrıca Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş’te kazılar hakkında bilgi verdi. Biga Kaymakamı Gökhan Görgülü de yaptığı konuşmada kazı çalışmalarına katılanlara ve destek veren İÇDAŞ’a teşekkür ederek “Anadolu’nun kadim tarihine tanıklık yapan her taş ayrı bir değerdedir. Bilim insanlarınca yapılan bu çalışmalarla ülkemiz değerleri gün ışığına çıkıyor. Bu çalışmaya emek ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

GÜNEY MARMARA’NIN YENİ KÜLTÜR TURİZMİ NOKTASI: “PARİON”

Parion, Çanakkale’nin Biga İlçesine bağlı Kemer Köyü mevkinde ortaya çıkartılmış antik bir kent olarak tarihi değer taşıyor. Parion’un ismi ilk kez Herodotos’da geçmiştir. Pers Kralı Dareios İskit seferine çıkışında (M.Ö.513-512) Parionlu’lar da onun yanında sefere katıldılar. Atina-Sparta savaşında da Atina’nın yanında yer aldılar, Amkibiades’in komutasındaki donanma M.Ö.410 da Parion’un limanında toplandı. Büyük İskender, Pers zaferinden sonra burasını kendisine bağlamış, onun ölümünden sonra da Trakya Kralı Lysimachos M.Ö.302 de Parion’u kendi yönetimine almıştır. M.Ö.241’de ise Bergama krallığına bağlanan kent Attalos’lar zamanında büyük bir imar faaliyeti görmüştür. Bergama Kralı III. Attalos’un varis bırakmadan ölümü üzerine Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır.

5.767 kez okundu