YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer: “Bu Süreci Elbirliği İle Aşabiliriz”

Çanakkale Turistik Otelciler ve Yarımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Korona Virüs salgını sebebiyle zor günler geçiren turizm sektöründeki sıkıntının devlet, tüm kurumlar ve özel sektör el birliği ile atlatacaklarına inandıklarını söyledi.

09 Nisan 2020 tarihinde eklendi

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer şu ifadelere yer verdi: “Covid-19’a bağlı ekonomi ile ilgili kriz bu yüzyılda karşımıza çıkan en ağır ekonomik türbülanstır. Başta turizm olmak üzere ticaret hayatı durma noktasına gelmiştir.Turizm sektörü çok badireler atlatmıştır. Bunuda elbirliği ile aşacaktır. Hazırlanan yeni torba yasada aşağıdaki konuların ele alınması aciliyet arz etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlıklarımızın açıkladığı çok önemli destek paketlerinin özellikle Bankalar ile ilgili uygulamalarının hızlanması ve kolaylaşması gerekmektedir. Devletimiz, tüm kurumlarımız ve özel sektörümüz el birliği ile bu süreci atlatacağız.

1- MEVCUT KREDİ TAKSİTLERİNİN VE ZORUNLU ÖDEMELERİN ERTELENMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Mevcut kredi ödemelerinin asgari 1 yıl süre ile ertelenmesi ile ilgili bazı bankalar istekli ve kolaylaştırıcı hareket etmemektedir; Burada mevcut sorun bankaların ertelemeleri kısa vadelerde tutması veya ertelemeye bağlı faizi 3 veya 6 ay sonunda tahsil etmek istemesi, ertelenen ana paranın 3 veya 6 ay sonrasına tahsil edilmek istenmesidir. Turizm özelinde vadelerin 1 yıl ödemesiz olarak düşünülmesi sektörün devamı için önemlidir. Ertelemelerin mevcut vadelerin ucuna eklenmesi beklenirken ertelemeye bağlı faizin minimum seviyede uygulanması çok önemlidir. Yaşandığı üzere İşletmeler zaten bu süreçte hiçbir gelirleri yok. Ama bankalar şubelerinde henüz bu kolaylığı işletmemektedir.

2- BANKALARIN KGF DESTEKLİ KREDİLERDE HIZLI, ŞEFFAF VE TABANA YAYGIN ÇALIŞMASI BEKLENMEKTEDİR. SÜREÇLER AĞIR İŞLEMEKTEDİR

Önemli konu mevcut ödemelerin ve sabit giderlerin karşılanması için Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından açıklanan uygun koşullarda 1 yıla kadar ödemesiz çıkabilecek uzun vadeli kredi desteği; bu konuda açıklanan Kredi Garanti Fonu destekli kredi paketleri açıklandı. MMevcut, 6 ay ödemesiz 36 vadeli, %7,5 oranı ile açıklanan kredilerin bankalar nezninde uygulanmasında ciddi bürokratik ağırlık ve limit sorunu vardır. Genelde açıklanan limitler yerel banka şubelerinde yansımamakta, açılan limitler hemen kapanmakta, bu nedenle büyük çoğunluk bu kredilere henüz ulaşamamıştır. Turizm sektörü başta tüm işletmeler istinasız likit konusunda çok zor durumdadır. Taahhüt ettiği ödemeleri, çekleri ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu alanda her geciken gün işletmeleri daha zorlamaktadır. Bankalarımız bu aciliyete göre reel sektörün taleplerini hızlı karşılamaları çok önemlidir, reel sektörün durduğu noktada bankalarda hareket edemeyecektir.

3- COVİD -19 a ÖZEL SON 3 YILDA 450 GÜN ÇALIŞMA ŞARTI 180 GÜN VEYA DAHA ALTINA İNDİRİLMELİDİR. AKSİ HALDE CİDDİ MAĞDURİYETLER OLUŞACAKTIR

Mevcut personelin korunması için desteklenmesi hususunda Çalışma Bakanlığımızca İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması olabildiğince hızlı olarak devreye alındı ve sonuçları hızlı olarak neticelenmektedir. Burada önemli bir mağduriyet konusu vardır. Mevcut şartlarda son 3 yılda 450 gün ve son 4 ayda 60 gün çalışma şartı değişikliği ile şartlar bir nebze kolaylaştırıldı ama hala bu şartları da sağlayamayan personeller ile ilgili mağduriyetler söz konusudur. Örnek olarak daha önce sigortası olmayan 1 yıldır kesintisiz bir işletmede çalışan bir kişi bu 450 gün şartını tamamlayamadığı için bu destekten faydalanamamaktadır. Covid-19 nedeniyle başka bir yerde iş bulma şansı olmayan bu kişiler ciddi mağduriyet yaşayacaktır. Bu nedenle sadece COVİD-19 özelinde son 3 yılda 450 gün çalışma şartı 180 gün veya altına indirilmelidir.

4- TURİZM TANITMA AJANSI KATKI PAYLARI OCAK 2021’E ERTELENMESİ

Konaklama vergisinin bu süreçte Ocak 2021 e alındığı için teşekkür ederiz, aynı şekilde cirodan alınana Turizm Tanıtma Ajansı katkı payının da ertelenmesi çok önemlidir. Zaten herhangi bir gelir söz konusu değildir, üstüne cirodan pay ödenen bu payın 2021 e ertelenmesi önemlidir

5- KDV ORANININ 2020 YILI İÇİNDE 3* VE ÜZERİ TESİSLERDE DE ALKOL HARİÇ TÜM HİZMETLERDE %8 E İNDİRİLMESİ

Bilindiği üzere 3* ve üzeri tesislerde konaklama harici tüm hizmetler %18 KDV ile vergilendirilmektedir. Bu durum aynı standartlarda hizmet veren diğer tüm işletmeler ile haksız bir rekabet oluşturmanın yanı sıra işlerin sıfıra geldiği, sezonun olup olmayacağının dahil belli olmadığı durumda en azından tüm diğer işletmeler ile aynı norma çekilmesi ve alkol hariç tüm hizmetlerde %8 olarak uygulanması önemlidir.

6- ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ENERJİ BEDELLERİNİN BİRİM FİYATLARINDA İNDİRİM UYGULANMASI, ÖDEMELERİN ERTELENMESİ

Turizm sektörü Elektrik birim fiyatlarını en pahalı ulusal tarife olan Ticarethane tarifesinin birim fiyatından ödemektedir. (En ucuz Mesken Tarifesi, Sonra Sanayi sonra Ticarethane gelmektedir) Geçmiş yıllarda Turizm Teşvik Kanununda Turizm İşletme Belgeli tesisler o bölgedeki en düşük elektrik, doğalgaz, su vb öder diye hüküm bulunmaktaydı. Bu hükmün tekrar işler hale geçirilmesi elzem bir durumdur. Aynı şekilde Doğalgaz birim ücretlerinde bu süreç içerisinde önemli bir indirim çok hayati bir konudur. Bu indirimlerin yanı sıra aylık ödemelerin var olan COVİD-19 kısıtlamaları bitene kadar ertelenmesi ve makul vadeler ile ödeme koşullarının oluşturulması gerekmektedir.

7- İLETİŞİM GİDERLERİNİN BİRİM FİYATLARINDA İNDİRİM ve ÖDEMELERİN ERTELENMESİ

Sabit, mobil telefon ve internet gibi İletişim bedellerinde de devam eden süreç içerisinde turizm işletmelerine özel indirim uygulanması önemlidir. Bu indirimler vergiler üzerinde olabilir.

8- YEREL İDARELERİN VE ÖZEL İDARELERİN ALDIĞI ECRİMİSİL BEDELLERİNİN 2020 YILI İÇİN ALINMAMASI

İşletmeler zaten kayıp bir sezon olan 2020 yılında ecrimisil bedellerinin ödenmesi konusunda da ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Bu nedenle bu bedellerin 2020 ye özel alınmaması konusunda gereğinin yapılması önemlidir.”

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.048 kez okundu