YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çomü, Şair Hilmi Yavuz’a Doktora Payesi Verdi

27 Kasım 2011 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Şair Hilmi Yavuz'a "Türk Dili ve Edebiyatı Onursal Doktora Payesi" verdi. Doktora Payesi töreninde bir konuşma yapan Milli Eğitim Eski Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, darbe dönemlerinde bazı rektörlerin darbe liderlerine doktora payesi vermek için adeta birbirleri ile yarıştıklarını belirterek, "Çok şükür bugün böyle üniversitelerimiz ve hocalarımız yok" dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu'nun aldığı karar doğrultusunda gerçekleştirilen doktora peye takdim töreni Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi'nde yapıydı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törenin açış konuşmasını yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Şair Hilmi Yavuz'un geçmiş ile gelecek arasında çok kuvvetli bir bağı edebiyat üzerinden kurabilen bir kişi olduğunu belirterek, "Hilmi Yavuz bizleri bir millet haline getirebilen insanlardan bir tanesidir. Millet edebiyatı olan insanlar demektir. Edebiyatınız yoksa millet olamazsınız ve bir kalabalık olarak yolunuza devam ederseniz. İşte bizleri bir kalabalıktan çıkarıp bir millet haline getiren ve yaşadığımız yerleri bir medeniyet haline getiren neferlerden bir tanesi de Hilmi Yavuz'dur" dedi.
"BU ÜLKEDE DARBE DÖNEMLERİNDE DARBE LİDERLERİNE FAHRİ DOKTORA PAYESİ VERMEK İSTEYİP BİRBİRLERİNİ KIRIP GEÇEN REKTÖRLERİ DE GÖRDÜK"
Milli Eğitim Eski Bakanlarından Doç. Dr. Hüseyin Çelik de törende yaptığı konuşmada Şair Hilmi Yavuz'a verilen Türk Dili ve Edebiyatı Onursal Doktora Payesi"nin önemine değinerek, "HilmiYavuz gerçekten bu payeyi hak etmiş bir şairdir. Bakınız bu ülkede darbe dönemlerinde darbe liderlerine fahri doktora payesi vermek isteyen rektörler zamanında birbirlerini karar geçerlerdi. Bende bir üniversite hocası olarak bu özeleştiriyi yapıyorum. 1960 darbesi yapılmış. İstanbul Üniversitesi'nin Rektörü Sıdık Sami Onar, adeta darbe lideri olan Cemal Gürsel'in yanına geliyor ve diz çöküyor. "Kutlu bir ihtilal yaptınız. Siz bu adamlardan bir kaçını asmazsanız, bunları Yassıadaya kapatmazsanız ihtilal meşrulaşmaz" diyor. Böylede üniversite hocaları var. Üniversite hür düşüncenin olduğu yerdir. Üniversite üniversal değerlerin zeminin olduğu yerdir. İştebir yanda Hilmi Yavuz ve benzerlerine fahri doktora veren bir üniversite, diğer yanda da darbe liderlerine fahri doktora vermek için yarışan ve adeta birileri hizaya geç dediği zaman yanaşık düzende hizaya geçen bir üniversitelerimiz. Çok şükür bugün böyle üniversitelerimiz ve hocalarımız yok" dedi. Törende konuşma yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'nin İlk Kültür Bakanı Prof. Dr.Talat Sait Halman, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen ve Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da birer konuşma yaparak Şair Hilmi Yavuz'a verilen doktora payesinin önemine değindiler. Tören ÇOMÜ Rektörü Prof Dr. Sedat Laçiner ve diğer illerden gelen konuk rektörlerin Şair Hilmi Yavuz'a cüppesinin giydirilmesi ile devam etti. Törende bir konuşma yapan Hilmi Yavuz'da esprili bir anlatılma kendisine verilen doktora payesi sebebiyle ÇOMÜ'ye teşekkür etti. Etkinlik "Hilmi Yavuz" konulu panel ve ünlü şairin şiirlerin okunması ile sona erdi. 

1.380 kez okundu