YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çomü Teknopark Çtso Ar-Ge Merkezi Açıldı

05 Haziran 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale’de Üniversite – sanayi işbirliğinin en somut örneklerinden olan Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ilk binası ÇOMÜ Teknopark ÇTSO Ar-Ge Merkezi'nin açılışı yapıldı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, açılışta yaptığı konuşmada, ÇTSO ARGE Merkezi’nin son 30-50 yılda Çanakkale için atılmış en önemli adım olduğunu belirterek, “Üniversite-sanayi işbirliğinde müthiş bir gelişme yaşıyoruz. Bu konuda ÇTSO’ya teşekkür ediyoruz. Üniversitenin kıymetini anlamış bir Ticaret Sanayi Odamız var. Bu bina da bunun bir göstergesi” dedi. ÇTSO ARGE Merkezi’nin açılışına ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, Genel Sekreter Sema Sandal katıldılar. Açılışta Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Aydın Şirin, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Akın Pala, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Feyzi Uğur ile Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar da yer aldılar.
ÇTSO ARGE Merkezi’nin açılışının ilk konuşmasını Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Akın Pala yaptı. Teknopark’ın Türkiye’nin en önemli eksiklerinden biri olan yüksek teknoloji geliştirilmesine yardımcı olacağını, burada yer firmaların ileri teknoloji ürünleri geliştireceğini söyleyen Prof. Dr. Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknopark’ta yer alan firmalar yüzde 20 Kurumlar Vergisi, yüzde 20 Gelir Vergisi’nden muaf olacak, çalışanlar için vergi ödeyecekleri gibi SGK kesintilerinin yarısını da devlet ödeyecek. Teknopark’ın iyi yanlarından biri de burada yer alan firmaların birbirleriyle işbirliği yapması. Bu nedenle Ar-Ge’de 2 ile 2 toplandığında 4 değil, 5-6 ediyor. Çünkü işbirliğinin sonucu daha fazla getiri sağlıyor.”
Türkiye’de her kilogram ihracattan elde edilen gelirin 1.4 dolar, ABD’de 10, Japonya’da ise 14 dolar olduğunu ancak Türkiye’deki teknoparklardan yapılan ihracattan kilogram başına 7 dolar gelir elde edildiğini de ifade eden Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Akın Pala, “ÇOMÜ Teknopark’ta toplam 18 firma yer alıyor. Bu firmaların tümü ülkemizin ileri teknoloji konusundaki açığını kapatmaya çalışacaktır. Çanakkale’de üniversite-sanayi işbirliğinin başlamasından dolayı son derece mutluyum” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ Teknopark ÇTSO AR-GE Merkezi'nin, son 30-50 yılda Çanakkale için atılan en önemli adım olduğunu, yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü’nden de önemli olduğunu vurguladı. Rektör Prof. Dr. Laçiner, mütevazi bir bina olan ÇTSO AR-GE Merkezi ile Çanakkale için bir kapı açıldığını söyleyerek, “Eğer Çanakkaleliler buraya sahip çıkar, kıymetini bilir ve geliştirir ise, Çanakkale’ye çok büyük ufuklar sunacaktır, çok büyük bir gelişime sahne olunacaktır” dedi.
Prof. Dr. Laçiner, Türkiye’nin bilim, araştırma ve eğitim konularında uluslararası alanda pek parlak durumda olmadığını, kaba üretimin zamanının çoktan geçtiğini, özgün üretim ortaya çıkarmak gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde gelişmiş ülkelerin sanayileri için üretim yapar, topraklarınızı kirletirsiniz. Bilgi üretemiyorsanız fiilen hiçbir şey üretmiyorsunuz demektir. Donanımlı bir nesil yetiştirme konusunda çok büyük eksiklerimiz var, bir an önce bu görevi yerine getirmeliyiz” diye konuştu.
ÇTSO Ar-Ge Merkezi’nin bölgedeki ticaret ve sanayi kuruluşları ile üniversitenin bir araya gelmesini sağladığını ifade eden Prof. Dr. Laçiner, “Üniversite-sanayi işbirliğinde müthiş bir gelişme yaşıyoruz. Bu konuda ÇTSO’ya teşekkür ediyoruz. Üniversitenin kıymetini anlamış bir Ticaret Sanayi Odamız var. Bu bina da bunun bir göstergesi” dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, ÇTSO Ar-Ge Merkezi’nin açılışı yapıldı. ÇTSO Başkanı Bülend Engin ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile diğer yetkililer, Ar-Ge Merkezi’nde yer alan firmaları tek tek ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı ve “hayırlı olsun” dileklerinde bulundu.

1.595 kez okundu