YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

ÇOMܒde Uluslararası Makalelere Büyük Teşvik Geliyor

03 Şubat 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bilimsel yayın sayısını ve niteliğini daha da arttırabilmek için bir ilke imza atıyor. Üniversite Yönetim Kurulu ve Üniversite’yi desteklemek için kurulan Vakıf işbirliği yaptı, bir makaleye 30 bin liraya kadar destek geliyor Rektör Laçiner’den Müjde: 3 Makaleye 90 Bin Lira. Eğer ÇOMÜ’lü öğrenci ve akademisyenler sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanında Etki Faktörü yüksek SSCI’lı ilk 50 dergiden birinde makale yayımlarsa 30 bin lira teşvik alacak. Makale sayısı 3’ü bulursa destek 90 bin liraya çıkacak. Son 4 yılda uluslararası indeksli yayın sayısını % 64 arttırmayı başaran Üniversite, bu sayede dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmeyi hedefliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ’nün önümüzdeki 4 yıl için asıl hedefinin dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girmek olduğunu, bu hedefi 2016-17 eğitim-öğretim yılında tutturmayı umduklarını söyledi. Rektör Prof. Dr. Laçiner, şu anda dahi ÇOMÜ’nün pek çok kriter açısından bu listeye yakın olduğunu, aradaki açığın kısa sürede kapanacağına inandığını söyledi. Laçiner, ilk 500’e girmek için uluslararası yayınlara özel bir teşvik sistemi getirildiğini de anlattı. ÇOMÜ Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz hafta aldığı kararlara göre Üniversite ve ESBAV Vakfı indeksli uluslararası dergilerde yayımlanan makalelere 1.750 lira ile 30 bin lira arasında değişen teşvikler verecek. Buna göre özellikle sosyal ve beşeri bilimlerde yapılan yayınlara makale başına 3 bin lira verilecek. Eğer makalenin yayınlandığı dergi Etki Faktörü en yüksek ilk 50 dergiden biriyse makale başına verilen destek 10 misli artacak. Başka bir deyişle sosyal ve beşeri bilimlerde bahsi geçen dergilerde yayımlanacak her bir makale için 30 bin lira verilmesi kararlaştırıldı. Eğer ÇOMÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler bu tür dergilerde 3 makale yayımlamayı başarabilirlerse verilecek nakit katkı 90 bin liraya ulaşacak.
3 MAKALEYE 90 BİN LİRA DESTEK
Rektör Laçiner, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere SCI/SSCI’lı dergilerde yayımlanan makaleler için makale başına 1.750 lira ile 30.000 lira arasında değişen makale teşviği verileceğini, buna göre fen bilimlerinde ilk makaleye 1.750 lira nakit para verilirken, sosyal bilimlerde ilk makale için 3.000 lira verileceğini belirtti. Laçiner bu sayede bilimsel yayın sayısında ve niteliğinde ciddi bir artış beklediklerini ifade etti. Laçiner şunları söyledi: “Üniversite olarak bilimsel yayın sayımız son 4 yılda % 60’dan fazla arttı, daha da artıyor. Teşvik anlamında, cesaretlendirme adına pek çok önlem aldık. Laboratuvarlarımıza büyük yatırımlar yaptık, uygulama olanaklarını da geliştirdik. Şimdi ise dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda teşviklerimizi daha da arttıracağız.”
ÜNİVERSİTE’DE PARA-PUAN SİSTEMİ
ÇOMÜ Yönetim Kurulu, ayrıca nakit desteğe ek olarak yayımlanan her makaleye kurum içinde kullanılabilecek 5.000 liralık kredi açma kararını da aldı. ÇOMÜ’lü akademisyenler bu krediyi yıl içinde istedikleri alanda kullanabilecekler. ÇOMÜ’de bazı bilim insanlarının 10, hatta 20 makale yayımladığı dikkate alınacak olur ise bu kişiler 1 yılda istedikleri alanda 100 bin liraya kadar alım-harcama yaptırabilecekler.
HEDEF DÜNYA SIRALAMASI
Rektör Laçiner, bu tür destekler sayesinde uluslararası makale sayılarının 450’den 1.000’e çıkacağını, ayrıca yayın niteliğinde ciddi artışlar olacağını söyledi. Prof. Dr. Sedat Laçiner, “bu teşvikleri daha önce veremezdik. Son 4 yılda altyapımızı düzelttik, kadrolarımızı güçlendirdik, laboratuvarlarımızı modernleştirdik vs. Uluslararası yayın sayımızı % 60’dan fazla arttırdık, proje sayısında Türkiye’de ilk 7’ye kadar yükseldik. Şimdi sıra yayın ve proje sayılarımızı katlamaya geldi. Bundan sonra bizi % 50 iyileşmeler mutlu etmeyecek. Başka üniversitelerin büyük başarı saydığını bizler yeterli bulmayacağız. Çünkü bizim hedefimiz dünya sıralamaları” dedi. Laçiner, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sistemin benzerini diğer bazı üniversiteler de küçük ölçeklerde kullanıyorlar. Ancak bizim uygulamaya başladığımız teşvikler pek çok anlamda bir ilk olacak. Hem rakamlar çok büyük, hem de puan sistemi sadece akademisyenleri değil, fakülteleri de teşvik ediyor. Bizim makale sayımız pek çok üniversiteden çok daha hızlı büyüyor. Yani bu tür bir teşviğe ihtiyacımız yok da denebilirdi. Buna rağmen biz dünya listelerini hedeflediğimizden çok iyiyi yeterli bulmuyoruz.”

1.317 kez okundu