YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale’de

01 Mayıs 2012 tarihinde eklendi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa'daki sözde Ermeni iddialarıyla ilgili, "Buradan dünyaya çağrıda bulunuyorum; gelin bu ortak tarihi komisyonu kuralım. Ancak bu konuda karşılık bulamadık. Son günlerde Fransa'da bu konunun seçim aleti yapılmasını, Türk düşmanlığına çevrilmesini esefle kınıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, saat 10.30'da geldiği Çanakkale Havaalanı'nda Vali Güngör Azim Tuna ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Valiliğe geçen Gül, polis merasim mangasını selamladıktan sonra kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşların yanına giderek onlarla tokalaştı. Valiliğe geçen Gül'e, Vali Tuna brifingin ardından Ayvacık halısı ile şehri simgeleyen eski bir anahtar hediye etti. Çanakkale'yi ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, "Çok büyük komutanlar burada toprağa verilmiştir. Büyük komutanlar burada bilinir hale gelmiştir. 2015 yılında Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı kutlanacaktır. Sadece Türkiye değil tüm dünya çapında herkes buna şahit olacaktır" diye konuştu.  Çanakkale'ye ilk kez 1970'li yıllarda 18 Mart törenleri için İstanbul Üniversitesi öğrencilerini temsilen geldiğini belirten Gül, burada öğrenciler adına ilk konuşmayı kendisinin yaptığı söyledi. Bugünkü ziyaretinin 18 Mart törenleri dışında ilk il ziyareti olduğunu belirten Gül, bundan mutluluk duyduğunu söyledi.  Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Gül, 27 Nisan e-muhtırasının 5. yılı olduğunun hatırlatılması üzerine, "Meclis siyasi gündemini kendisi takip ediyor. Türkiye'nin genel meseleleriyle ilgili gerekeni yapağına inanıyorum" şeklinde konuştu. Tutuklu vekillere ilgili soru üzerine Gül, seçilen vekilleri TBMM'de görmek istediğini ve bu konuda da daha önce açılmalarının olduğunu hatırlattı.
"ARŞİVLERİMİZİ AÇALIM, ANCAK BUNA RAĞMEN KARŞILIK GÖREMEDİK"
Bir gazetecinin, 25 Nisan'da Çanakkale'de yapılan Anzak törenleri sırasında Türklerin misafirperverliklerini gösterip Fransız Anıtı'ndaki törene katıldığını ancak bu misafirperverliğe rağmen halen Fransa'da soykırım iddialarıyla ilgili çalışmaların yapıldığını hatırlatması üzerine Gül, şunları söyledi: "Bizim tezimiz gayet açık, bu konuda dünyanın en büyük gazetelerine birer sayfa ilanlar verdik. Dedik ki eğer bunda ısrarlıysanız gelin Türk Ermeni tarihçilerle komisyon kuralım. Bu konuda bilgi sahibi olanlar varsa gelsin onlar da buna katılsınlar. Arşivlerimizi açalım. Ancak buna rağmen karşılık göremedik. Tarihi bir düşmanlık vesilesi olarak ortaya çıkarmayı doğru bulmuyorum. Bu konuları yeni nesillere düşmanlık, öç alma olarak yansıtmak yanlış olur bu iş doğru olmaz. Gayet açık bir şekilde buradan dünyaya çağrıda bulunuyorum; gelin bu ortak tarihi komisyonu kuralım. Ancak bu konuda karşılık bulamadık. Son günlerde Fransa'da bu konunun seçim aleti yapılmasını, Türk düşmanlığına çevrilmesini esefle kınıyorum."
ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI GÖKHAN, KAZDAĞLARI'NDA SİYANÜRLÜ ALTIN ARANMASINI CUMHURBAŞKANI GÜL'E ŞİKAYET ETTİ
CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kazdağları'nda siyanürlü altın aranmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e şikayet etti.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale temasları çerçevesinde valiliğin ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ziyaret etti. Geniş güvenlik tedbirleri altında belediyeye gelen Gül'ü vatandaşlar alkışlarla karşıladı. Vatandaşları selamlayan Gül, daha sonra başkanlık makamına geçti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Vali Güngör Azimtuna'nın da hazır bulunduğu ziyarette, Başkan Ülgür Gökhan, Cumhurbaşkanı Gül'e brifing verdi. Kazdağları'nda siyanürlü altın aranmasından şikayet eden Gökhan, "Kazdağları bizim için önemli bir yer. Orada 34 tane ruhsatlı maden ocağı var. Biz madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz. Ancak kaçak aranmasına karşıyız. Bugün Çan ilçesini ziyaret edeceksiniz. Helikopterle geçerken lütfen maden ocaklarına bir bakın. Bu konuda sıkıntılıyız. Sizden destek bekliyoruz" dedi.  Gül ise, bu meselenin hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Gökhan, Gül'e peynir helvası ve Ezine peyniri ile çilek ikram etti. Gül, tatlı ve çileğin tadına baktı.
CUMA NAMAZINI NECİPPAŞA CAMİİ'NDE KILDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cuma namazını Necippaşa Camii'nde kıldı. Cami girişinde çoğunluğu çocuk ve bayanlardan oluşan kalabalık, ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Gül'e sevgi gösterisinde bulundu. 2 günlük ziyaret için sabah sattlerinde Çanakkale'ye gelen Gül, valilik ve belediye ziyaretinin ardından Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'nı ziyaret etti. Yüzbaşı Hakkı Bey askeri tesislerinde basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaretin ardından Gül, Necippaşa Camii'nde cuma namazını kıldı. Gül'ün camiye gelişi sırasında ellerinde Türk bayraklarıyla cami önünde bekleyen çoğunluğu bayan ve çocuklardan oluşan grup kendisine sevgi gösterisinde bulundu. Gül de aracından inerek kendisine sevgi gösterisinde bulunan grupla fotoğraf çektirdi. Gül'ün camiye gelişi sırasında sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Vatandaşların üzerleri tek tek aranırken çevreye keskin nişancılar yerleştirildi.
CUMHURBAŞKANI GÜL, EŞİYLE SAHİLDE TUR ATTI, BOĞAZA KARŞI VE TROY ATININ ÖNÜNDE POZ VERDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale'de kordonboyunda eşi Hayrünisa Gül ile yürüyüş yaptı, boğazı seyretti, Troy atının önünde basın mensuplarına poz verdi.  Cuma namazını Necippaşa Camisi'nde kılan Abdullah Gül, daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında yürüyüş için kordonboyuna geçti. Sahilde yürüyen Abdullah Gül'e vatandaşlar ellerinde güller ve Türk Bayrakları ile sevgi gösterisinde bulundu. Bir süre yürüyen Abdullah Gül, Boğaz Komutanlığı'nın önünde Çanakkale Belediyesi tarafından beton zemine yapılan pusula önünde eşi Hayrünisa Gül ile buluştu. Gül çifti boğaza karşı basın mensuplarına poz verdi.  Bir süre daha yürüyen Gül çifti ünlü Troy atının önüne geldi. Burada Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Rüstem Arslan, troy atıyla ilgili bilgi verdi. Gül çifti, "Troy atının içinde fikir ve tarih var" konulu sunumu ilgiyle izlediler.  Troy atıyla poz veren Cumhurbaşkanı buradan ayrılırken kendisine takdim edilen 20 adet gül elinde kaldı. "Bunları kime vereyim" diye soran Cumhurbaşkanı, kendisini izleyen basın mensuplarına bu gülleri hediye etti.
CUMHURBAŞKANI GÜL'E YEREL KIYAFETLİ YABANCI ÖĞRENCİ SÜRPRİZİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale ziyareti kapsamında eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Onsekiz Mart Üniversitesi'ni ziyaret etti.  Rektörlük girişinde ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve eşi tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi, girişte bekleyen üniversitede öğrenim gören yerel kıyafetli yabancı uyruklu öğrencileri görünce oldukça şaşırdı. Öğrencilerle tek tek tokalaşan Cumhurbaşkanı Gül, kendilerine hangi ülkelerden olduklarını sordu. Ardından rektörlüğe geçen Cumhurbaşkanı Gül'e, burada Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından Şehitler Abidesi maketi ile at figürlü bir seramik hediye etti. Bir süre seramik atı inceleyen Gül, kuyruğu olmayan hediyeyi şaşkınlıkla izledi. Rektör Laçiner de at figürlü seramik atın kuyruğunun olmamasının, kalıntılardan bu şekilde çıkmasından kaynaklandığını söyledi.  Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin kurulduğu yerin çok güzel olduğunu belirterek, "Burası gerçekten çok güzel bir yer. Boğaz manzarası ile güzel bir yerde eğitim veriyorsunuz. Ama burada önemli olan üniversitede öğrenim gören öğrenci sayısı değil, üniversitedeki öğretim kalitesidir. Türkiye'nin bütün şehirlerinde üniversiteler var. Üniversitelere çok büyük imkanlar veriliyor. Üniversiteler için büyük imkanlar seferber edilirken üniversitelerin içinin eni iyi şekilde doldurmak, üniversitedeki eğitim seviyesini yükseltmek, sadece eğitimle değil üniversitelere araştırma geliştirme konularına sevk etmek, sadece yayınlar değil, patentler almalarını temin etmek, bunları yaparken de yerli yabancı fonları kullanabilecek kapasiteye ulaşmaları sağlamak gerekir. Bunların çok önemli görevler olduğunu düşünüyorum" dedi.  Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, rektörlük makamında basına kapalı olarak bir süre görüştü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnise Gül, çıkışta rektörlük girişinde bulunan bahçeye çam fidanı dikti. Cumhurbaşkanı Gül'ün fidan dikimi sonrası eşi Hayrünnnise Gül'e "Benim fidan, seninkinden daha dikenli" dedi.
CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN YOLLARINA "GÜL" SERDİLER
Çanakkale'de çeşitli temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşlar, binalardan gül attı.  Cumhurbaşkanı Gül, Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki temaslarının ardından askeri helikopterle Çan ilçesine geldi. Helikopterle ilçe stadına inen Gül, buradan makam aracıyla Menderes Parkı'na geçti. Yollara dizilen vatandaşlar Gül'e sevgi gösterisinde bulundu. Vatandaşlar Gül'ün elini sıkmak için birbirleriyle yarıştı. Yaşlı bir kadın Gül'e mektup verdi.  Apartmanlardan yollara güller atılırken, Çanlılar Cumhurbaşkanını bağırlarına bastı. Yol boyu insanlar dolarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül de halkı selamladı. Bazı vatandaşların makam aracının peşinden koşması dikkati çekti.  Gül, daha sonra bir seramik fabrikasının AR-GE merkezinin açılışını yaptı. Kurdeleyi kesen Gül, ardından tesisleri gezdi. Gül'e, üzerine kendi resminin işlendiği bir seramik hediye edildi. Gül, fabrikada işçilerle fotoğraf çekildikten sonra, AR-GE Müdürü Ali Küçük'ün kullandığı golf arabasıyla helikoptere kadar gitti.
GÜL: "CUMHURBAŞKANLARI TÜRKİYE'YE KOŞARAK GELİYOR"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin kıymetini bilinmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye çok şanslı. Herkes Türkiye ile beraber olmak istiyor. Bunlar her ülkeye nasip olmaz. Noksanlıklarımızı ve eksikliklerimizi gidermek için el birliği içinde çalışalım" dedi. Çanakkale'de Valilik tarafından Kolin Otel'de, hayırseverlere ödüllerinin verildiği törene katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale'nin Türkiye'nin güzide şehirlerinden birisi olduğu belirtti.
Çanakkale Savaşı'nın dünyanın kaderini değiştirdiğini dile getiren Gül, vatan için hayatını feda eden şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Gül, "Onlar en değerli varlığı olan canını, yeri geldiğinde vatanı ve milleti, dini için gözünü kırpmadan verdi. Osmanlı devletinin son dönemlerde büyük bir özenle yetiştirdiği gençlik, Çanakkale savaşlarında feda oldu. O savaştır ki, dünya siyasi tarihinin yönünü değiştirdi. Bu savaş olmasaydı, belki dünya siyasi tarihi başka şekilde geçilecekti. Kafkasya'da Rusya'daki gelişmeler belki başka türlü olacaktı. 100 yıl önce atalarımız canlarını dişlerine takarak bu toprakları savundu. Unutamayacak izler bıraktılar. Bu mücadele yeni devletin doğmasında temel attı" diye konuştu.
GÜL'DEN İŞADAMLARINA TEŞEKKÜR
Çanakkale Savaşı'nda isimli ve isimsiz birçok kahramanın kendilerini gösterdiğini kaydeden Gül, Çanakkaleli müteşebbislere de şehre katkılarından dolayı teşekkür etti. Gül, "Çanakkale'nin başka özellikleri de var. Baştan çok değerli sanayicileri, işadamlarına, müteşebbislerine de sahip. Kendi kazançlarını ve bir kısmını gönüllü olarak halk için bu topraklar için kazandıkları bölge için harcıyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. Hepsi birbirinden çok değerli kişiler. Onların sayıları giderek daha da artacaktır" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDİYOR"
Önümüzdeki yıllarda Çanakkale'nin cazibesini herkesin göreceğini söyleyen Gül, "Çanakkale çok rahat öne çıkan bir şehrimiz olacak. Türkiye'nin her tarafında güzellikler var. Bunu hepimiz görüyoruz. Başka ülkelerde sıkıntılar çekiliyor. Bu ülkelerde kargaşalar çekilmekte, güneyimizdeki komşularımız da çok büyük istikrarsızlıklar ve iç mücadeleler görülürken, Türkiye, istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. AB ülkelerinin büyük ekonomik bunalımlarının yanında Türkiye, ekonmik büyümeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'DE HER ŞEY TARTIŞILIYOR VE KONUŞULUYOR"
Türkiye'nin dinamik bir demokrasiye sahip olduğuna işaret eden Gül, "Her şey gayet açık. Her şey tartışılabiliyor ve konuşulabiliyor. Bütün bunlar Türkiye'nin güzelliklerini ve gücünü gösteriyor. İnsanlar düşündüklerini gizli konuşsalar, paylaşmasalar bu hiç iyi olmaz. Ama bugün herkes konuşuyor" ifadelerini kullandı.
"HEPİMİZ EŞİTİZ VE BİRİZ"
Gül, Türkiye'nin kıymetini bilinmesi gerektiğini belirterek, "Bu ülkenin hepsi bizim. Çanakkaleli'nin ne kadar Van'da oturma hakkı varsa, Van'da doğanın da Çanakkale'de oturma hakkı var. Bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz birbirimize eşitiz. Noksanlıklar, eksiklikler ve şikayetler olabilir. Bunlar normaldir. Bunların hepsini biz el birliği içinde çalışarak gerçekleştireceğiz. Gelecek nesillere çok daha güzel bir ülke bırakalım" açıklamalarında bulundu.
"CUMHURBAŞKANLARI TÜRKİYE'YE KOŞARAK GELİYOR"
Türkiye'nin geçmişi ne kadar zenginse geleceğinin de o kadar parlak olacağına samimi olarak inandığını vurgulayan Gül, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Cumhurbaşkanınız olarak dünyayı takip ediyorum. Birçok ülkeleri ziyaret ediyorum. Birçok cumhurbaşkanı, koşarak Türkiye'ye geliyorlar. Herkesin talebine 'evet' desek, inanın ben neredeyse her hafta bir cumhurbaşkanı ağırlamak zorunda kalacağım. Türkiye bu kadar şanslı. Herkes Türkiye ile beraber olmak istiyor. Herkes Türkiye'yi ziyaret etmek istiyor. Herkes Türk işdamları ile iş yapmak için adeta yarış halinde. Ben davetlilerin hepsine gitsem her ay bir ülkeye gitmem gerekiyor. Bunlar her ülkeye nasip olmaz. Ülkemizin kıymetini bilelim. Noksanlıklarımızı ve eksikliklerimizi hem ülke hem şehirler hem kazalar olarak bütün bunları gidermek için el birliği içinde çalışalım. Bu şehirde böyle bir heyecanı gördüm".
"ÇANAKKALE İÇİN VİZYON DÜŞÜNÜYORUZ"
Programda konuşan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, hükümet olarak Gelibolu yarımadasına yaptıkları yatırımlardan bahsederek, "Çanakkale ruhunu gelecek nesillere aktarmak çok önemli. Gelibolu yarımadasındaki tarihi milli parkında Çanakkale destanı tanıtım merkezini kurduk. Bu topraklara şehit kanlarıyla sulayanlar için ne yapsak azdır. Çanakkale savaşlarının 100. yıl döneminde ciddi çalışmalar yapacağız. Özellikle Çanakkale için vizyon düşünüyoruz" dedi. Eroğlu, konuşmasında 2-B yasasından bahsederek, "Buradan bir müjdede vermek istiyorum. Daha önce orman arazileri kamuya verilmiyordu. 2-B yasası ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'ne de yeni yerler tahsis edeceğiz. Böylece üniversitemiz daha da gelişecek" dedi. Vali Güngör Azim Tuna ise, Çanakkale'nin değerlerini ön plana çıkarmanın en önemli hedeflerinden birisi olduğunu ifade ederek, Çanakkale ruhunun yeni nesillere aktarmak için her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi. Ardından hayırsever müteşebbisler İbrahim Bodur, Bülend Engin, Fernur Sözen, Fikret Öztürk, Hüseyin Özcan, İsmail Veral, İsmail Bayraktar, Tevfik Başarı ve Salman Tahsildaroğlu'na törenle plaket verildi. 

2.069 kez okundu