YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Cumhuriyet Erken Döneminin Önemli Yapısıydı, Koruma Altına Alındı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Gökçebayır Köyü’nde Cumhuriyetin erken döneminde devletin “Her Mahalle ve Köye Bir Okul” anlayışı doğrultusunda yaptırdığı tarihi bina, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile 1. Dereceden Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillendi.

01 Ocak 2021 tarihinde eklendi

Okul yapısının Cumhuriyetin erken döneminde “Her Mahalle ve Köye Bir Okul” anlayışı doğrultusunda, Cumhuriyetin ve fikirlerinin tem katmanlarına yayılması düşüncesi ile tüm kamu yapıtları içerisinde  en yaygın biçimde inşa edilen yapı türü olma niteliğinin taşradaki önemli bir örneğini teşkil etmesi sebebiyle önemli olduğunu belirten yetkililer, yapılan incelemeler doğrultusunda bu binanın restorasyonun yapılması için gerekli çalışmaların başlatılmasını istediler.

Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Gökçebayır köyü’nde yer alan okul yapısında incelemelerde bulunan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilileri yapının köy meskun alanının kuzeybatı bölümünde yer aldığını ve yapıda inşaat malzemesi olarak yer yer düzgün kesme taş, çoğunlukla taş malzemenin kagir sistemle örüldüğü bir inşa kurgusuna sahip olduğunu ayrıca inşaat malzemesinin içinde kaide, yer döşemesi, sütun gövdesi gibi değişik birimlere ait antik dönem mimari parçaların yer aldığı belirlediler. Okul yapısının Cumhuriyetin erken döneminde “Her Mahalle ve Köye Bir Okul” anlayışı doğrultusunda, Cumhuriyetin ve fikirlerinin tem katmanlarına yayılması düşüncesi ile tüm kamu yapıtları içerisinde en yaygın biçimde inşa edilen yapı türü olma niteliğinin taşradaki önemli bir örneğini teşkil etmesi sebebiyle önemli olduğunun belirlendiği incelemede Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu binayı 1. Dereceden Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı olarak röleve çizimleri ile restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanarak kurula gönderilmesini istediler.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

14.220 kez okundu