YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Deniz Kabuklarından Muhteşem Sanat Eserleri

04 Ağustos 2014 tarihinde eklendi

Deniz memleketidir Çanakkale.. Sahilde gezinirken hemen hemen herkes bir deniz kabuğu ile karşılaşır. Kimi zaman güzel görünümü sebebiyle evimize alıp onları saklayıp sergileriz. İşte Çanakkale’de yaşamını sürdüren Muzaffer Mut da bu deniz kabuklarını bir araya getirerek ilginç eserler ortaya çıkarıyor. El emeği göz nuru dökerek bu eserleri 12 yıldan buyana yapan Muzaffer Mut, “Türkiye’de yaygın olarak bilinen bir sanat değil bu. Genellikle Uzakdoğu ürünlerinde görülen bir sanat. Çanakkale ve yöresi deniz kabukları konusunda çok zengin bir yerleşim birimi. Bu sebeple yaptığım bu sanatı Çanakkale ve yöresinde bulunan vatandaşlar çok rahat şekilde yaparak kendilerine ek bir gelir kapısı sağlayabilirler. Bu konuda bir kurs açılmak istenirse onlara gerekli yardımı yaparak bu sanatı öğretmeye hazırım. Yeter ki Çanakkale’mizde yöre halkımız sahil kesimlerinde yer alan bu deniz kabuklarını ekonomiye kazandırıp kendileri de para kazanabilsinler” diyor. Bugün sizlere bu ilginç sanatı Muzaffer Mut’un anlatımı ile tanıtmak istedik.…

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Bize kendinizi tanıtır mısınız?
- İsmim Muzaffer Mut. 1947 yılında Karaman’da doğdum. 16 yıl önce Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü’nden emekli oldum. Çanakkale’den evlendiğim için emekli olduktan sonra Çanakkale’ye yerleştim.
* Yaptığınız bu sanat hakkında bize bilgi verir misiniz?
- Bu sanatı çeşitli deniz kabuklarından bir eser ortaya çıkarmak olarak nitelendirebiliriz. Türkiye’de yaygın olarak bilinen bir sanat değil bu. Genellikle Uzakdoğu ürünlerinde görülen bir sanat. Yurtdışı seyahatlerimde bu tür eserleri gördüğümde çok etkilenmiştim. Bende bunları Çanakkale’de yapabileceğimi düşündüm. Çanakkale sahil kesiminde yer alan bir il. Burada kıyı kesiminde çok sayıda  deniz kabuğu var. Bunun ardından topladığım deniz kabukları ile bu eserleri yapmaya başladım.
* Kaç yıldan buyana bu sanat ile ilgileniyorsunuz?
- Bu sanat ile yaklaşık 12 yıldan buyana ilgileniyorum.
“DENİZ İÇİNDEN ÇIKAN DENİZ KABUKLARININ HER BİRİ BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR”
* Bu uğraşıda kullandığınız malzemeler deniz kabukları. Bu kabukları nereden buluyorsunuz?
- Kullandığım deniz kabuklarının büyük çoğunluğunu Çanakkale sahillerinden topluyorum. Daha önce yaptığım mesleğim gereği deniz ile çok yakından ilgilendiğimden dolayı hangi mevsimde hangi deniz canlısının kabuklarının sahil kesimlerinde bulacağımı biliyorum. Bunun dışında ayrıca yurt dışında bulunan bazı arkadaşlarım da benim bu merakımı bildiklerinden zaman zaman burada bulunmayan deniz kabuklarından posta ile bana gönderiyorlar.
* Deniz kabukları ile çalışma yaparken başka malzemeler kullanıyor musunuz?
- Çalışmalarımı yaparken yüzde 99 oranında deniz kabuklarını kullanıyorum. Bunun dışında çok cüzi bir oran olan yüzde 1’lik kısmında farklı malzeme kullanıyorum. Tabi o kullandığım yüzde 1’lik kısmındaki ürünleri de deniz kabuklarının aslına benzetmeye gayret ediyorum.
* Her deniz kabuğu ile bu çalışmalar yapılabiliyor mu?
- Her deniz kabuğu ile bu çalışma yapılabilir. Deniz içinden çıkan bu deniz kabuklarının her biri birbirini tamamlıyor. Bu sebeple bu sanatı yaparken sahil kesimlerinden topladığım bu kabukları tek tek ayırarak onları birbirleri ile tamamlıyorum. Sonunda da ortaya çok güzel eserler çıkıyor.
* Deniz kabuklarından bir eser yapmak istediğinizde bu kabukları özel bir işlemden geçiriyor musunuz?
- Tabiî ki. Deniz kabuklarını sahilden topladıktan sonra hemen onları kullanmıyorum. Onların ilk önce temizlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda da ilk olarak sahilden topladığım bu deniz kabuklarını çamaşır suyunun içine koyarak temizlerim. Eğer o kabukların üzerinde bir kalker kirliliği varsa nitrik asitten geçiririm. Bu temizlik işleminin ardından da bazı deniz kabuklarını oje kullanarak boyayarak eserde kullanılmak üzere hazır hale getiririm.  Çünkü bazı eserlerde, örneğin papağan yapacaksam o papağanın renklerine göre o kabukları boyamak zorunda kalıyorum. Ayrıca buradan şunu da söylemek isterim. Benim için yaz ayları sahil kenarlarından deniz  kabuğu toplama zamanıdır. Kış ayları da topladığım bu kabuklarla eser yapma zamanımdır.
“BU SANATTA TASARIM YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ”
* Bir eser tahmini ne kadar sürede tamamlanıyor?
- Bu tür eserleri yapmada en önemli nokta tasarımın oluşturulmasıdır. Eğer tasarımı çok iyi yapar ve bunu bilirseniz kısa sürede o eseri yapabilirsiniz. Tasarım bu sanatta çok önemli. Tasarımın ardından yapacağınız eserde deniz kabuklarını tek tek birleştirmeniz gerekiyor. Bu sanat adeta bir pazıl oyunu gibi diyebilirim. Ayrıca bilgisayar çalışması da yapmanız lazım. Çünkü deniz kabuklarından bir papağan veya fil yapacaksanız onun ile ilgili görsellere çok iyi bakmanız ve incelemeniz gerekiyor. Bu çalışmaları yaptıktan sonra eserin ortaya çıkması birkaç gün sürebiliyor.
* Bu işin en büyük zorlukları neler?
- Daha öncede dediğim gibi bu işte en önemli nokta tasarımın yapılması. Tasarım iyi yapılırsa ortaya çıkan eser çok güzel oluyor. Bu tasarımı yapmakta çok zor. Bunun için çok çaba sarf edilmesi gerekiyor.
* Bir eseri yaparken yanlış bir yapıştırma işlemi yaptığınızda onu değiştirmek mümkün oluyor mu? Yani yapıştırdığınız parça kuruduktan sonra onu oradan çıkarıp yerine yenisini yapıştırabiliyor musunuz?
- Evet. Bu sanatta yaptığımız bir eserde yanlış bir yapıştırma yaptığımızda o deniz kabuğunu yerinden çıkarıp yerine yenisini yapıştırma işlemini yapabiliyoruz. Burada iki tür yapıştırıcı kullanıyoruz. Silikon ve spiralli hızlı yapıştırıcı kullanıyoruz. Hızlı yapıştırıcıdan iyi eser ortaya çıkar. Silikonla yapıştırıcı kullanıldığınızda ise biraz kalın olduğu için kaba bir görüntü ortaya çıktığı için pek iyi sonuç vermez. Ben genelde eserlerimde hızlı yapıştırıcıyı kullanmaya gayret gösteriyorum. Bu işte emek çok oluyor. Yaptığım eserde eğer bir hata varsa, yapıştırdığım bir parçayı beğenmiyorsam onu oradan söküp yerine yenisini yapıştırma imkanım oluyor. Ancak bazen o parçayı çıkarırken eser kırılabiliyor ve birkaç gün süren emeğim çöpe gidebiliyor.
“12 YILDA BİNDEN FAZLA ESER YAPTIM”
* Şuana kadar değişik boyutlarda kaç eser yaptınız?
- Deniz kabuklarından yaklaşık 12 yılda binden fazla eser yapmışımdır.
* Bize bir çalışmanızı nasıl yaptığınızı baştan sona anlatabilir misiniz? Yani bir eser nasıl ortaya çıkıyor?
- Yaptığım bu iş tam bir terapi ve emekli işi aslında. İlk önce deniz kenarından kabukları toplarım. Buradan şunu da açıkça söylemek isterim ki, ben kesinlikle bu işi yaparken sahil kenarında veya deniz içinde canlı hayvanlara dokunmuyorum. Muhakkak ölü olan deniz canlılarını bu işte kullanıyorum. Bu işte çevreye ve deniz canlılarına kesinlikle bir zarar verme söz konusu değil. Aslında burada sahil kesimlerindeki bu atıkların temizlenmesi ve değerlendirilmesi söz konusu. Sahilden topladığım bu deniz kabuklarını eve getirdikten sonra onları tek tek tasnif ederim. Ardından onları yıkayıp çamaşır suyu ile temizledikten sonra eserin yapımına hazır hale getiririm. Daha sonra da tasarımıma göre onları birleştirip bir eser haline getiririm. Bu arada şunu da söylemek gerekir ki, eseri yapmaya başladıktan sonra eğer sıkılırsam işime ara veririm. Kendimi iyi hissettiğim zaman kaldığım yerden işime devam ederim. Bu işte sabır çok önemli.
* Çanakkale’de bu sanat ile uğraşanlar var mı?
- Çanakkale’de deniz kabuğu sanatı ile uğraşanlar var. Fakat benim yaptığım bu tür sanat ile uğraşan Çanakkale’de yok. Sadece deniz kabukları ile tablo yapanlar var. Benim yaptığım bu sanat ile İzmir’de çalışma yapanlar var. Orada bulunan arkadaşlarla zaman zaman görüşüyorum. Ben bu işi yaparken piyasada eserleri satmak için hiç çalışmadım. Yaptığım bu eserleri de şimdiye kadar hiç satmadım. Bütün eserlerim şuan evimde.
* Çok güzel eserler yapıyorsunuz. Bunları satmayı düşünmüyor musunuz?
- Şuana kadar yaptığım eserleri satmayı hiç düşünmedim. Ben bunu hobi olarak yapıyorum. Eş ve dostların bunları neden satmadığımı zaman zaman bana soruyorlar. Hatta bazı eserlerime 100-150 TL verebileceklerini söylüyorlar. Ben bunları satmak için yapmıyorum ki… Bir ara bunları hayır kurumlarının gelir sağlaması için vermeyi bile düşündüm. Fakat bunlar gerçekleşemedi.
“YÖRE HALKI BU SANATI YAPARAK EK GELİR ELDE EDEBİLİR”
* Yaptığınız bu çalışmanın aynısını Çanakkale’de yöre halkı da yapabilir. Bu sayede yöredekiler bir gelir kaynağı elde edebilirler sanırım…
- Benimde çabam zaten bu yönde. Çanakkale ve yöresi deniz kabukları konusunda çok zengin bir yerleşim birimi. Bu sebeple yaptığım bu sanatı Çanakkale ve yöresinde bulunan vatandaşlar çok rahat bir şekilde yaparak kendilerine ek bir gelir kapısı sağlayabilirler. Bu konuda da onlara destek olmaya hazırım. Bir kurs açılmak istenirse onlara gerekli yardımı yaparak bu sanatı öğretmeye hazırım. Yeter ki Çanakkale’mizde yöre halkımız sahil kesimlerinde yer alan bu deniz kabuklarını ekonomiye kazandırıp kendileri de para kazanabilsinler.
* Ülkemizde kopya ürünler büyük dikkat çekiyor. Yaptığınız eserlerinizin kopyalarının yapılması sizi korkutuyor mu?
- Daha öncede söylediğim gibi bu tür eserlerde tasarım çok önemli. Bu sebeple de yaptığım bu eserlerin kopyalarının yapılması beni çok korkutuyor. O sebeple de büyük emeklerle tasarladığım ve yaptığım eserlerin hemen hemen tamamını internette paylaşmamaya gayret gösteriyorum. Bu konuda da tasarımları bana ait olan eserlerimin kopyalanmaması için patent almayı düşünüyorum.
* Yaptığınız bu eserleri bir sergi ile beğeniye sunmayı düşünmüyor musunuz?
- 12 yıldır yaptığım bu eserlerimi Çanakkale’de bir sergi ile beğeniye sunmayı düşünüyorum.

6.311 kez okundu