YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Deniz Şehitleri Gelibolu’da Törenle Anıldı

05 Nisan 2010 tarihinde eklendi

57 yıl önce İsveç şilebiyle çarpışan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olan 81 denizci ile diğer şehit denizciler, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki Dumlupınar Denizaltı Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Gelibolu Fener Altı mevkiinde bulunan Deniz Kuvvetleri Kültür Parkı'ndaki Dumlupınar Anıtında düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Türk denizciliği tarihinde üç büyük faciada şehit olan 247 denizciyi rahmetle andıklarını belirterek, "Bundan 57 yıl önce Çanakkale Nara Burnu önlerinde İsveç Bandralı Naboland Şilepi ile çarpışan Dumlupınar Denizaltısı ile bu facianın
öncesinde Refah Gemisi ve Atılay Denizaltısı'nda şehit olan mürettebatı saygı ile anıyoruz. Töreni icra ettiğimiz bu alan şehit denizaltıcılarımızın bizler ve bizlerden sonraki nesiller tarafından unutulmaması için Denizaltını Sevenler Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenmiş, şehit denizaltıcılarımız buraya dikilen anıtla ölümsüzleştirilmiştir" dedi.
Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim ise, "Şanlı deniz harp tarihimizin asil kanları ile yazarak feragat ve fedakarlığın en büyük unvanı ve rütbelerin en yücesi olan şahadet mertebesine erişen, denizde, karada ve havada hayatlarını kaybeden deniz şehitlerimiz, bizlere en anlamlı hediyeyi, kutsal vatan toprakları üzerinde bağımsız yaşama hakkını armağan etmişlerdir. Denizlerin engin maviliklerini kendilerine mezar edinen kahraman deniz şehitlerimiz, bizlere aynı zamanda vatanın savunulması ve ülkenin bekası için azim ve irade ile mücadeleyi gerektiğinde bu uğurda ölümü bile göze alma ruh, heyecanı ve azmini miras bırakmışlardır" diye konuştu. Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Temsilcisi Kemal Dalgıç, deniz şehitlerini saygıyla anarak, "Bugün Gelibolu'da ulusal tarihimizin çok önemli sayfalarından biri olan günümüze kadar anlatılan Refah, Atılay ve Dumlupınar denizaltı şehitlerinin bizlerde yarattığı gururu ve acının unutulmaz hatırasını tekrar anımsamak üzere bir denizci kenti olan Gelibolu'da ölümsüzleştirmek için toplanmış bulunuyoruz" dedi.  Konuşmaların ardından Denizci Andı okundu. Törene katılan Dumlupınar Denizaltısı'ndan sağ kurtulan Emekli Astsubay Gazi Hüseyin İnkaya, Gelibolu Kaymakamlığı'na vekalet eden Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim, şehitler anısına denize çelenk bıraktılar. Bu sırada boğazdan geçen denizaltı tarafından siren çalındı. Gazi İnkaya'nın gözyaşları arasında izlediği törene eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ve 2. Kolordu Komutanlığını temsilen üst düzey subaylarla çok sayıda vatandaş katıldı.

2.066 kez okundu