YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Dev Yolcu Gemisinde Kılavuz Kaptanın İsyanı

06 Ağustos 2012 tarihinde eklendi

Avrupa'nın en büyük kruvaziyer şirketi MSC Cruises'in Haziran ayı başında Marsilya'da denize indirdiği “MSC Divina” isimli yolcu gemisinin gece Çanakkale Boğazı’ndan geçişinde ilginç anlar yaşandı. Gemide rahatsızlanan bir hastayı sağlık botu ile kıyıya çıkarmak isteyen kılavuz kaptan Hüsamettin Canbilen botun Gökçeada’da olduğunu öğrenince ne yapacağını şaşırdı.Telsiz kanalı ile Deniz Trafik İstasyonu yetkililerine tepkisini dile getiren kılavuz kaptan “Yarım saat içinde buraya sağlık botu gelmezse Ulaştırma Bakanını telefonla arayıp uyandıracağım ve durumu bildireceğim” dedi. 4 bine yakın yolcusu ile İstanbul’dan yola çıkarak Hırvatistan’a giden Panama bandıralı 333 metre boyunda, 139 bin 400 gros ton ağırlığındaki dev yolcu gemisi saat 23.45 sıralarında Çanakkale önlerine geldi. Bu sırada gemide bir yolcunun hastalandığı bilgisi kendine ulaşan kılavuz kaptan Hüsamettin Canbilen hastanın durumunun ciddi olduğunu belirterek sağlık botu talep etti. Ancak Deniz Trafik İstasyonu yetkilileri prosedür gereği bu konuda ilgili birim ile temasa geçilmesinin gerektiğini belirterek bu yolun izlenmesini söylediler. Bu duruma sinirlenen ve tepki gösteren kılavuz kaptan “Bu nasıl iş. Durumu ciddi bir hasta var. Yarım saat içinde buraya sağlık botu gelmezse bu saatte Ulaştırma Bakanını telefonla arayıp uyandıracağım ve durumu anlatacağım” dedi. Kılavuz kaptanın bu sözleri üzerine devreye giren Deniz Trafik İstasyonu yetkilileri ise prosedür gereği bir şey yapamayacaklarını ve ilgili birime bizzat kendilerinin de durumu ilettiklerini, ancak hızlı sağlık botunun Gökçeada’da olması sebebiyle hasta yolcuyu almasının şuan için mümkün olmadığını belirtti.
Kaptan çileden çıktı
Konuşmalar karşısında adeta çileden çıkan geminin kılavuz kaptanı ise ne yapacağını şaşırdı. İlk önce geminin acente yetkilileri ile görüşen kılavuz kaptan acente motoru ile yolcunun alınacağın öğrendiğini, ancak ardından Sahil Güvenlik birimlerinin devreye girerek yolcu almaya geleceğinin tarafına bildirildiğini söyledi. Kısa sürede Sahil Güvenlik birimleri gemi kaptanı ile temasa geçerek Kepez önlerinde hasta yolcuyu alıp kıyıya çıkardı. 112 Acil Servis ekibine teslim edilen yolcu tedavi için hastaneye kaldırıldı. Hastanın kıyıya çıkarılmasının ardından gemi yeniden yoluna devam etti.
5 bine yakın yolcu ve mürettebatı bulunuyor
Toplam 18 güvertesi bulunan “MSC” gemilerinin en büyüğü olan “MSC Divina”  4 bin 200 yolcu, bin 300 mürettebat kapasitesine sahip. Boyu Pisa Kulesi'nden 4 metre uzun, eni Eyfel Kulesi'nden yüksekliğinden 9 metre daha geniş olan geminin 550 bin beygir gücündeki motorlarının ürettiği hız 23,3 knot ve 120 Ferrari gücünde. Toplam 55 bin metrekarelik yani 131 basketbol sahası büyüklüğündeki yürüme alanı bulunan gemide, 1.751 kabin, 7 restoran, 20 bar ve yolcu salonu, 4 yüzme havuzu, spor salonu, bowling alanı ve 1.700 metrekarelik MSC Aurea Spa'nın bulunduğu 30 bin metrekarelik bir ortak kullanım alanı mevcut. Gemide büyükler ve çocuklar için sınırsız eğlence olanakları da bulunuyor. MSC gemilerinin vazgeçilmezi, ayrıcalıklı konsepti MSC Yacht Club da “MSC Divina”da yer alıyor. 
 

1.904 kez okundu