YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Didem Gözyaşları Arasında Toprağa Verildi

20 Mart 2011 tarihinde eklendi

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki deprem sonrası adı kayıplar listesinde yer alan ve geçtiğimiz günlerde bir alışveriş merkezinin enkazında cesedi bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Didem Yaman, memleketi Çanakkale'de gözyaşları arasında toprağa verildi. ÇOMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde görevliyken 4 yıl önce "Tarih boyunca Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda İlişkileri" konulu doktorasını yapmak üzere Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'ne giden Didem Yaman (31), 22 Şubat tarihinde ülkenin ikinci büyük kenti Christchurch'ta meydana depremde kaybolmuştu. Depremin ardından kızlarına bir türlü ulaşamayan Çanakkale'deki ailesi de Dışişleri Bakanlığı kanalı ile gerekli temasa geçmişti. Yapılan inceleme sonunda, Didem Yaman'ın Otago Üniversitesi'nin bulunduğu Dunedin kentinde yaşamasına rağmen 300 kilometre uzaklıktaki depremin meydana geldiği Christchurch kentine gittiği, burada yanında kaldığı Çinli arkadaşı Sisi Xin ile birlikte bölgede gezdiği öğrenilmişti. Bölgede yapılan enkaz kaldırma çalışmaları sırasında bir kadına ait cesede ulaşan ekipler, üzerinden çıkan kimlikte cenazenin Didem Yaman'a ait olduğunu belirlemişti. Cesedin üzerinden çıkan Yeni Zeland Bank'a ait banka kartından Didem Yaman'a ait adres bilgilerine ulaşan yetkililer, durumu telefonla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Genel Sekreteri İdris Yılmaz'a bildirmişti. Yaşadığı kent ile depremin olduğu yer arasında 300 kilometreye yakın mesafe olmasına rağmen Didem Yaman'ın saat 12.00'ye randevu aldığı sağlık kliniğine Çinli arkadaşı Sisi Xin ile birlikte gittiği ve saat 12.30 sıralarında depremin meydana gelmesi üzerine bu bina enkazının altında kalarak hayatını kaybettiği ifade edilmişti. Önceki gün uçakla Yeni Zelanda'dan İstanbul'a getirilen öğretim görevlisi Didem Yaman'ın cenazesi, ailesi ve üniversite yetkileri tarafından teslim alınarak Çanakkale'ye getirilmişti.
ANNESİ VE KIZ KARDEŞİ TABUTA SARILARAK GÖZYAŞI DÖKTÜ
Çanakkale'de Necippaşa Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazında Didem Yaman'ın babası İzzet Yaman, annesi Sevim ve kız kardeşi Çiğdem ile arkadaşları gözyaşlarına hakim olamazken, fenalık geçiren aileyi yakınları teskin etmeye çalıştı.
Sağanak yağmur altındaki törende bir konuşma yapan ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tunçoku, mektup şeklinde yazdığı yazıyla öğrencisine seslenerek onun anısını yaşatmak için gerek Onsekiz Mart Üniversitesi'nde gerekse Yeni Zelanda'da çeşitli çalışmalar yapacaklarını söyledi. Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt ise, kıldırdığı cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, eğitim amacıyla yurt dışına giden Didem Yaman'ın yaptığı çalışmaların örnek olduğunu belirterek kendisine rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Didem Yaman'ın annesi Hülya ile kız kardeşi Çiğdem Yaman'ın tabuta sarılarak uzun süre ağlaması törene katılanları gözyaşına boğdu. Cenaze, törenin ardından şehir kabristanında toprağa verildi. Cenaze törenine; Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve rektörlük yetkilileri de katıldı.

2.150 kez okundu